29 april 2020

Toen wij erachter kwamen wat het effect is van de kledingindustrie op het milieu en de mensen die het maken, wilden we alleen nog maar duurzame en eerlijke producten kopen. Maar waar begin je?

Misleiding en green washing

Er zijn veel merken die aan green washing doen. Dit houdt in dat ze zich groener of maatschappelijk verantwoorder voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. Zo kan het voorkomen dat je denkt een bewuste en milieuvriendelijk keuze te maken, maar dat helemaal niet is. Zo is de H&M Conscious lijn helemaal niet zo conscious. De Franse journalist Marie Maurice deed hier in 2014 onderzoek naar voor een documentaire en daar ontdekte ze dat de conscious producten in exact dezelfde fabrieken worden gemaakt als de reguliere H&M producten. Inmiddels is dat niet veel beter. H&M beweerde in 2018 hun leveranciers en fabrieksmedewerkers volgens het minimumloon te betalen en onder goede arbeidsomstandigheden te laten werken. De Schone Kleren Campagne bracht in 2019 naar buiten dat het H&M niet is gelukt.

Een ander voorbeeld van Green Washing is Boohoo. Dit is een online fashion shop. Vorig jaar brachten zij naar buiten dat ze kleding gemaakt van wol zouden bannen uit hun collecties. Na een paar uur trokken ze dit bericht echter al terug, omdat ze er kritiek op kregen. PETA noemde het besluit van Boohoo een “compassionate, business-savvy decision”. Pas later kwam naar buiten dat Boohoo nooit wol in hun collecties heeft gehad, maar alleen nep bont (wat milieutechnisch wordt gezien als meer vervuilend omdat het gemaakt is van niet verteerbaar plastic).

Op zoek naar duurzame kleding? Wij delen onze favoriete duurzame en vegan merken.

Thera en Tristan vegan schoenen

Schoenen van Vyom London en jasje van Kings of Indigo.

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC4

Hergebruiken het meest duurzaam

Nieuwe producten, duurzaam of niet duurzaam, kosten grondstoffen. Het winnen van deze grondstoffen kost altijd iets van de aarde. Niets nieuws aanschaffen is dus het duurzaamst. Maar je hebt natuurlijk soms wel nieuwe kleding nodig. Als het zo ver is, kun je altijd de keuze maken of je voor tweedehands of voor nieuw gaat. Met het aanschaffen van tweedehandse producten hoeft er voor jouw aankoop niets nieuws geproduceerd te worden en vintage kan heel leuk zijn! Shop bij een tweedehandswinkel, of houdt een kledingruil met mensen om je heen. Wij gaan veel naar de plaatselijke kringloop of bijvoorbeeld naar de Episode, Marbles Vintage of Vintage per Kilo.

Duurder is niet automatisch beter

Je zou denken des te meer je betaalt voor een product, des te beter het is. Maar dit is helaas niet waar. Grote merken zoals Chanel en Louis Vuitton laten niets vrij over hun productieproces. Dit is dus niet iets waar ze trots op zijn, anders hadden ze het wel vermeld. Belangrijk is dat een merk zo helder mogelijk is over het productieproces.

Hoe vind je duurzame en eerlijke kleding?

Een eerlijk en duurzaam merk voldoet aan bepaalde keurmerken. De belangrijkste keurmerken vind je hier. Hier kun je een merk dus altijd op testen. Daarnaast is dus transparantie ook heel belangrijk. Als een merk duidelijk is over waar het product wordt gemaakt en hoe, dan kun je van daaruit zien of het duurzaam of niet is.

Het duurzame ondergoed van Organic Basics

Tips voor duurzame merken

Inmiddels kopen wij zo veel mogelijk tweedehands kleding. Daarnaast hebben wij wel een aantal favoriete duurzame, eerlijke en vegan kledingmerken gevonden. Hiervan kopen we producten die we niet tweedehands kunnen vinden, zoals bijvoorbeeld ondergoed (wij zijn groot fan van Organic Basics en mogen hiervoor ook een kortingscode aanbieden aan jou!). Of producten waar we echt heel lang mee kunnen doen.

Naast duurzame kledingmerken hebben we ook merken in andere categorieën verzameld. Deze kun je vinden op onze shop tips pagina.

Advertentie

Refurbished telefoons en laptops

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

Organic Basics: duurzaam ondergoed
Organic Basics: duurzaam ondergoed Met 10% korting
Zelf havermelk maken
Zelf havermelk maken Goedkoop en snel te maken
Gids voor vegans
Gids voor vegans Alle tips en informatie

Top 3 vegan boeken

Dit zijn onze favoriete vegan boeken.

Vegan Soul Food
Vegan Soul Food

Door Jason Tjon Affo

Bestel bij bol.com
Man.Eat.Plant.
Man.Eat.Plant.

Door Lisette Kreischer & Maartje Borst

Bestel bij bol.com

Bekijk alle boeken

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC4

Advertentie

Bol.com Algemeen

Check ook:

Zwarte chiliburgers
22/10
Toen wij erachter kwamen wat het effect is van de kledingindustrie op het milieu en...
Tofu recept
20/10
Toen wij erachter kwamen wat het effect is van de kledingindustrie op het milieu en...
Rode curry recept
11/10
Toen wij erachter kwamen wat het effect is van de kledingindustrie op het milieu en...

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC4

Volg Vetjebol op