Sinds we in 2016 besloten vegan te gaan leven, zijn we stap voor stap ons leven aan het verduurzamen. Veganisme en duurzaamheid gaan wat ons betreft hand in hand. Want goed voor de aarde en het milieu betekent vaak ook goed voor de dieren. En uiteraard ook voor mensen. Tweedehands kleding kopen is een van die stappen geweest. Wat we wel en niet tweedehands kopen en waarom, dat lees je in dit artikel.

Waarom tweedehands kleding?

Er is een enorm overschot aan kleding op de wereld. Dit komt voornamelijk door de fast fashion industrie. Voor het maken van nieuwe kleding heb je nieuwe grondstoffen nodig. En daarnaast heeft het productieproces van kleding de grootste impact op het milieu (zoals bijvoorbeeld het bleken van denim en het vervoeren van kleding). Dan is een logische conclusie dat je beter de bestaande, tweedehands kleding kunt kopen. Het scheelt grondstoffen en het productieproces. Daarmee is het gemiddeld gezien ook duurzamer dan het kopen van nieuwe kleding van duurzame merken. Al kunnen daar vast uitzondering op zijn.

Hoe dan ook is dit de hoofdreden voor ons om tweedehands kleding te kopen. Daarnaast blijven we altijd openstaan voor nieuwe ontwikkelingen (denk aan kleding gemaakt van gerecyclede materialen of van duurzame grondstoffen).

Advertentie

Natural Heroes

Waar kopen we gebruikte kleding?

Er zijn verschillende manieren om tweedehands kleding te kopen. Je hebt verschillende websites waar particulieren online hun gebruikte kleding kunnen aanbieden, zoals The Next Closet. Daarnaast heb je de vintage en vintage-per-kilo stores. Dit soort winkels kopen van grote partijen gebruike kleding op en verkopen die weer. Ook heb je kledingruilevents, waarbij iedereen een aantal kledingstukken meeneemt en dit ruilt voor kleding van anderen. En je hebt natuurlijk de kringloopwinkels, waar particulieren kleding en andere spullen heen brengen die ze niet meer gebruiken. Wij maken gebruik van al deze opties. Dit zijn plekken waar je tweedehands kleding kunt kopen:

Online tweedehandswinkels

 • The Next Closet
 • United Wardrobe

Kledingruilevents in Amsterdam

 • SWOPS Kledingruil
 • Ceuvel Kledingruil (bij Cafe de Ceuvel in Amsterdam-Noord)
 • Organiseer er zelf eentje of kijk op Facebook bij evenementen voor een kledingruil bij jou in de buurt

Vintage winkels of markten

 • Episode
 • Marbles Vintage
 • Vintage per Kilo
 • Rumors Vintage & Design
 • We Are Vintage
 • Waterlooplein markt (Amsterdam)
 • IJ hallen (Amsterdam-Noord)

Kringloopwinkels

 • Kringloopwinkel Rataplan (bij Sloterdijk is ons favoriet)
 • Kringloop de Lokatie
 • Appel & Ei (zit niet in Amsterdam, maar wel in heel veel andere steden)

Wat we wel tweedehands kopen

Tweedehands kleding kopen doen we nu al een aantal jaren, maar het blijft een proces. We kopen steeds meer verschillende kledingstukken gebruikt. Deze hebben we ingedeeld op hoe makkelijk of moeilijk ze te vinden zijn. Dat kan voor jouw specifieke wensen natuurlijk anders zijn. Wij vinden het belangrijk dat het lekker zit, (redelijk) goed past en dat het er nog een beetje leuk uit ziet natuurlijk!

Makkelijk

Eigenlijk alle soort bovenkleding vinden wij vrij makkelijk te vinden. Denk dan aan t-shirts, vesten, (denim) blousen, truien en hemdjes. Deze vinden wij makkelijk tweedehands te scoren, doordat we het niet erg vinden als ze ietsje ruimer vallen. Ook is het aanbod vaak groot.

Ook zijn de meeste accessoires makkelijk te vinden. Bijvoorbeeld hoedjes, petjes en riemen.

Met een beetje geluk

Korte en lange broeken vind je ook erg veel, maar deze zijn toch iets meer tricky wat betreft de pasvorm. Voordat we een goede passende broek vinden, die er ook nog leuk uitziet, zijn we soms wel even bezig. Thera slaagt daar vaak nog beter in dan ik (Tristan). Daarom heb ik laatst toch nog een denim broek gekocht in de sample sale van het duurzame merk Kings Of Indigo. Ook Thera vond daar een nieuwe broek van Kings of Indigo.

Links: Thera in Kings of Indigo
Rechts: Thera heeft een top aan van een kledingruil, broekje van het duurzame merk: Friday’s Project. Tristan heeft een shirt aan van Episode en een korte broek van een kringloopwinkel in Australië (die hij kocht voor 1 dollar en draagt hij nu al twee jaar lang non-stop).

Moeilijk

Schoenen kom je ook redelijk veel tegen, maar dat vinden we nog een beetje moeilijk. Met schoenen is het belangrijk dat ze echt goed passen. En met hevig gebruikte schoenen hebben ze de pasvorm van de vorige eigenaar aangenomen. Dat is dan weer niet zo goed voor je eigen voeten. Ook klinken tweedehands schoenen toch niet zo fris op de een of andere manier. Maar wie weet veranderen we hierin nog van mening. 😉 Hoe dan ook checken we altijd even of er iets tussen staat!

Vegan schoenen

Schoenen: Matt & Nat, broek: Kings of Indigo

Wat we niet kopen

Ondergoed zoals boxershorts, strings, BH’s en sokken kopen we niet tweedehands. Simpelweg omdat we dat niet zo’n fris idee vinden. Daarnaast zien wij deze kledingstukken ook een stuk minder vaak voorbij komen in tweedehands winkels.

Nieuwe kleding van duurzame merken

Voor de kledingstukken die we niet tweedehands kopen kiezen we voor nieuwe producten van duurzame merken. En daar proberen we vervolgens zo lang mogelijk mee te doen. Ook kijken we goed naar waar de kleding wordt gemaakt en hoe duurzaam de materialen en het productieproces zijn. Deze merken houden we bij in onze lijst met vegan en duurzame kledingmerken.

Zoals eerder genoemd kocht ik een spijkerbroek op de sample sale van het duurzame merk Kings of Indigo, omdat ik moeite had een goed passende tweedehands spijkerbroek te vinden.

Kings of Indigo maakt zoveel mogelijk gebruik van gerecyclede stoffen. Ze gebruiken daarnaast organic katoen, linnen en Tencel. Het jeans merk streeft naar een betere wereld en dit trekken ze door in hun hele merk. Ze zijn daarom ook aangesloten bij de Fair Wear Foundation.

Bestel bij Take it slow

Daarnaast kopen we het meeste ondergoed van het merk Organic Basics. Dit merk staat voor duurzaamheid en is heel transparant in waar ze hun garen vandaan halen en waar ze hun producten laten maken.

Dit Deense merk maakt duurzaam ondergoed, t-shirts, sokken, BH’s en andere basics. Let op dat ze in enkele producten gerecyclede wol gebruiken. Dit kun je op de productpagina’s checken. Gebruik de kortingscode VETJEOB tijdens het afrekenen voor 10% korting!

Bestel bij Organic Basics

We zijn benieuwd naar jouw mening over tweedehands kleding. En wat je wel en niet tweedehands koopt. Laat een comment achter of stuur ons een berichtje op Instagram!

 

Advertentie

Duurzame huishoudartikelen en cosmetica

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Tristan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Uitgelicht

Organic Basics: duurzaam ondergoed
Organic Basics: duurzaam ondergoed Met 10% korting
Zelf havermelk maken
Zelf havermelk maken Goedkoop en snel te maken
Gids voor vegans
Gids voor vegans Alle tips en informatie

Top 3 vegan en duurzame boeken

Onze favoriete vegan en duurzame boeken.

Bekijk alle boeken

Advertentie

Duurzame DIY cosmetica

Natural Heroes

Advertentie

Duurzame huishoudartikelen en cosmetica

Check ook:

23/04
Sinds we in 2016 besloten vegan te gaan leven, zijn we stap voor stap ons...
21/04
Sinds we in 2016 besloten vegan te gaan leven, zijn we stap voor stap ons...
Vegan Weekmenu
08/03
Sinds we in 2016 besloten vegan te gaan leven, zijn we stap voor stap ons...

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOB

Volg Vetjebol op