Tijdens de House of Animals Awards van Karen Soeters ontmoette ik Laurijn (30). We raakten aan de praat en ze vertelde me over haar diervriendelijke boerderij: Stichting Oosterhoeve. Dit is een plek waar dieren worden opgevangen en alle liefde, aandacht en medische zorg krijgen die ze nodig hebben. We mochten een dagje langskomen bij Stichting Oosterhoeve in Den Bosch en we raakten overspoeld door alle liefde die Laurijn voor de dieren heeft.

Thera en Tristan met een schaapje

In Australië hebben wij vrijwilligerswerk gedaan bij een vegan animal sanctuary. Lees hier meer over deze bijzondere ervaring.

Op bezoek bij de diervriendelijke boerderij Stichting Oosterhoeve

Hoe kom je aan een eigen diervriendelijke boerderij?

Dit is zo’n beetje de eerste vraag die ik Laurijn stelde. Tristan en ik zouden heel graag een stuk land hebben en dieren kunnen opvangen, dus hoe heeft zij het gedaan?

Laurijn is opgegroeid op de boerderij. Haar moeder, Anja Kouwenberg, heeft 20 jaar geleden de boerderij overgenomen. Inmiddels werkt Laurijn er zelf 3 dagen per week. Samen met haar moeder wisselt ze de zorg van de dieren af. Als haar moeder met pensioen gaat, neemt Laurijn de boerderij over. Anja heeft de visie van de boerderij veranderd met haar komst. Laurijn is volledig vegan en haar moeder ook grotendeels. De dieren worden daarom met respect behandelt. ”We dragen veganisme zoveel mogelijk uit, maar proberen dit niet te prominent te doen om mensen niet af te schrikken.” Ze merkt dat het bijvoorbeeld minder mensen aanspreekt als ze zichzelf vegan sanctuary zouden noemen, onder andere om die reden kiezen ze voor de term diervriendelijke boerderij.

”Zo adopteren wij regelmatig dieren uit de vlees- en zuivelindustrie, die elk met hun eigen verhaal de bezoeker bewust maken van de rol van dieren in onze samenleving.”

Diervriendelijke boerderij: wat houdt dat in?

In principe kun je Stichting Oosterhoeve ook een sanctuary noemen. Ze hebben een anti-fokbeleid: dit houdt in dat er geen dieren worden geboren op de boerderij. Er zijn namelijk al genoeg dieren die geen thuis of geen toekomst meer hebben en nergens anders opgevangen kunnen worden. En dit is dus precies wat ze samen met haar moeder en vrijwilligers doet. Laurijn: ”Zo adopteren wij regelmatig dieren uit de vlees- en zuivelindustrie, die elk met hun eigen verhaal de bezoeker bewust maken van de rol van dieren in onze samenleving.”

Maatschappelijke taak

Stichting Oosterhoeve heeft ook nog een maatschappelijke taak. Het is namelijk ook een zorgboerderij. De moeder van Laurijn heeft een achtergrond in zorg en hulpverlening. Dus de ontwikkeling van een zorgfunctie voor mens én dier was een logische volgende stap. Op dit moment werken er mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook een heel aantal vaste vrijwilligers. En er zijn altijd stagiairs van diverse sociale zorgopleidingen, dierenopleidingen en middelbare scholen.

Dierenwelzijn staat bij de Oosterhoeve hoog in het vaandel.

De dieren

Inmiddels leven er meer dan honderd dieren bij Stichting Oosterhoeve. Laurijn neemt ons mee over het hele terrein en elk dier heeft een uniek verhaal. Ze kent ze allemaal en de liefde die zij aan deze beestjes geeft, spat er vanaf. Het is zo mooi om te zien dat mensen hun leven wijden aan het beter maken van dierenlevens, want dit gebeurt nog steeds zo weinig. Te weinig.

Het is een gemengde groep aan dieren. En dat is wat deze plek misschien ook wel zo bijzonder maakt. Bij binnenkomst loop je langs de kalkoenen, siervogels, papegaai-achtige en de konijnen. Om vervolgens uit te komen bij een veldje met een groep oudere schaapjes. Die zijn zo aanhankelijk dat ze direct naar ons toe komen om geaaid te worden, als we door het hekje heen gaan. Helemaal aan het einde van de boerderij is een veld voor een groep herten. We mogen de herten voeren met nootjes en we hebben nog nooit een hert aangeraakt of van zo dichtbij gezien dus dit is heel bijzonder. Omdat ze in gevangenschap zijn opgegroeid kunnen ze niet overleven in het wild. Daarom leiden ze nu hun leven bij Stichting Oosterhoeve. In de wei van de herten zit ook een koppeltje; een haan en een kip. De haan is bij Stichting Oosterhoeve over het hek gegooid en had een vergroeid pootje. Het pootje is ooit gebroken en verkeerd terug gegroeid. Toch hobbelt hij nog vrolijk rond op zoek naar eten tussen de herfstblaadjes.

Het is een gezellige samenstelling van allerlei verschillende dieren.

In de grootste wei lopen allerlei dieren rond. Ze hebben hun eigen kudde gevormd. Zoals de kalfjes Roos en Titus, Joel het paard, Najim het minipaardje, Otto en Teun de alpaca’s, Ida de geit en haar vrienden, Momo het konijn en daarnaast ook de druktemakertjes: minivarkentjes Cootje en Knillis. Het is een gezellige combinatie van diertjes.

Alpaca's Oosterhoeve

Mini varkentjes als huisdier en alpaca’s in de achtertuin

De laatste tijd is er een trend rondom mini varkentjes. Mensen vinden het schattig om zo’n beestje in huis te houden, maar dan blijkt dat ze toch iets te groot worden en wel erg druk zijn. Ze willen van de beestjes af en zo komen ze soms bij Laurijn’s boerderij terecht. De alpaca’s stonden bij een ouder stel op het landgoed. Toen zij gingen verhuizen naar een huis zonder tuin, konden ze niet langer voor de alpaca’s zorgen. Naast deze beestjes vangt Stichting Oosterhoeve ook beestjes op uit de vlees- en zuivelindustrie. Zo hebben ze een aantal geredde konijnen, kalfjes, legkippen, melkgeitjes en sommige schaapjes komen ook uit de industrie.

Hoe komen jullie aan het geld om de dieren te verzorgen?

Omdat Stichting Oosterhoeve een zorgboerderij en een kinderboerderij is, ontvangen ze een subsidie voor deze maatschappelijke taak. Daarnaast zijn ze afhankelijk van donaties en giften. Wil jij Laurijn steunen in de zorg voor de dieren? Je kunt een eenmalige donatie doen via deze link. Of je kunt lid worden van hun teamingpagina, waarmee je Stichting Oosterhoeve kunnen steunen met 1 EUR per maand.

Naast haar werk op de sanctuary werkt Laurijn ook als landelijk coördinator bij Animal Save Nederland. Deze organisatie creëert bewustwording en geeft voorlichting over de vee-industrie. Ze bieden dieren tijdens hun laatste momenten nog liefde en geven ze een gezicht door foto’s en video’s te maken. Lees hier meer over Animal Save Nederland.

Wat heeft de toekomst in het verschiet?

Laurijn wil vooral doorgaan met wat ze nu doet. ”Qua dieren zitten we nu in principe vol, toch komen er altijd wel weer dieren bij omdat ze soms gewoonweg over het hek worden gezet of als we worden overgehaald wanneer we het gevoel hebben dat we echt de laatste optie voor een dier zijn. We proberen op dit moment geen dieren meer aan te nemen. We vinden het belangrijk dat we de dieren de zorg kunnen bieden die zij nodig hebben. Daar valt niet alleen eten onder, maar we moeten altijd genoeg budget hebben om alle dieren te verzorgen als ze ziek worden.” Laurijn wil de boerderij wel graag uitbreiden. Zo zijn er plannen voor een stadscamping. De vergunningen zijn al rond, er moet alleen nog een toilet- en douchegebouw komen. Behoorlijk leuk om op deze bijzondere plek te kunnen kamperen vinden wij!

Animal Sanctuary Oosterhoeve Den Bosch

Wil jij Stichting Oosterhoeve bezoeken? Dat kan!

De boerderij is elke werkdag open voor publiek van 9 tot 16 uur. Op zaterdag van 09.30-12u, en zondag van 12-14u. De tijden kunnen soms afwijken, dus het best kun je vooraf contact opnemen om te checken of ze open zijn.

Volg Laurijn ook op Instagram voor heel veel leuke dierenverhalen en heel lieve foto’s!

En vergeet Stichting Oosterhoeve niet te steunen door lid te worden van hun teamingpagina of door een donatie te doen.

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op