Vegan bananenbrood

Porties 1 bananenbrood
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 45 minuten

Ingrediënten
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 rijpe bananen
  • 120 ml water
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el appelazijn
  • Ei-vervanger
  • Beetje zout
  • Handje rozijnen
  • 2 el kokosolie (of zonnebloemolie)
  • 1 el kaneel
  • 1 tl vanille-extract

Optioneel

  • Suiker, of een natuurlijke zoetmaker zoals dadels

Het perfecte vegan bananenbrood bakken was mij nog nooit gelukt, en ik heb vele pogingen gedaan. Altijd waren ze te zacht, te nat, te taai… Ik vind bananenbrood wel heel lekker, alleen die van mezelf dus niet. Maar nu heb ik eindelijk de perfecte manier gevonden om heel lekker bananenbrood te maken! Er zijn veel recepten voor vegan bananenbrood op het internet te vinden, maar omdat ik die van mezelf nu zo lekker vind, deel ik ‘m graag met jullie!

Bananenbrood met ei-vervanger

In dit recept gebruik ik ei-vervanger. Dat zorgt er voor dat het bananenbrood lekker luchtig wordt. Wij kopen de ei-vervanger bij de Jumbo Foodmarkt, maar dat zal lang niet overal zo zijn. Als je het niet in je supermarkt kunt vinden, dan kun je het online bestellen of bij een biologische supermarkt kopen zoals Ekoplaza. Mocht je het toch niet hebben, gebruik dan iets meer bakpoeder. De ei-vervanger zorgt voor een goede binding, maar maakt het ook luchtig. Met bakpoeder bereik je ook diezelfde luchtige structuur.

Bereidingswijze fluffy vegan bananenbrood

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Prak de bananen met een vork in een ruime schaal. Zorg dat het echt een papje wordt. Voeg de vanille-extract toe, de olie en de optionele suiker. Roer goed door. Voeg dan de kaneel en het kleine beetje zout toe.

Doe in een apart schaaltje de bakpoeder en de appelazijn. Je zult zien dat het gaat schuimen als je het samenvoegt. Dit maakt het bananenbrood lekker fluffy. Voeg het toe aan de kom met de andere ingrediënten.

Doe de ei-vervanger met water in het aparte schaaltje waar net de appelazijn en bakpoeder in zat. Roer het heel goed door en zorg dat er geen klontjes achterblijven. Het moet een plakkerige massa worden. Voeg ook dit toe aan de kom.

Roer alles goed door en voeg dan het zelfrijzend bakmeel en het water toe. Vervolgens moet alles nog een keertje heel goed doorgeroerd worden. Het deeg moet een beetje luchtig zijn, dus probeer dit met stevig doorroeren ook te realiseren.

Tip: top het bananenbrood af met je favoriete toppings. Bijvoorbeeld kokosrasp, pompoenpitten of een zoete crème (bijvoorbeeld gemaakt van geweekte cashewnoten, kokosyoghurt en blauwe bessen).

Tot slot kun je de rozijnen door het deeg roeren. Bekleed een bakblik met bakpapier of vet ‘m in met olie. Verdeel het deeg over het blik en top het bananenbrood af met wat blauwe bessen.

Bak het vegan bananenbrood af in 45 minuten op 180 graden.

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op