Als veganist consumeer je niets dat van dieren komt. Dus je eet bijvoorbeeld geen vlees en zuivel, maar draagt ook geen leer en andere dierlijke materialen. Waarom zou je vegan worden? We sommen het voor je op.

Voor de dieren

Vegans erkennen dat alle levende wezens zelfbeschikkingsrecht hebben en niet onnodig hoeven te lijden voor ons plezier en genot. Dieren hoeven in geen enkele vorm in dienst te staan van de mens.

Vegan voor de dieren

Meer dan 150 miljoen dieren worden elke dag over de hele wereld gedood voor voedsel. En dit zijn alleen nog maar de landdieren. Dat komt neer op 56 miljard landdieren die per jaar worden gedood. Inclusief jacht en gekweekte vissen, worden er dagelijks bijna 3 miljard dieren gedood.

“If you think that being vegan is difficult, imagine being a factory farmed animal.”

Diervriendelijk vlees bestaat niet. De dierenindustrie verbergt het lijden van dieren achter labels zoals “vrije uitloop” en “humaan vlees.” Vrije uitloop betekent niet gezond of gelukkig. Het betekent niet eens dat ze buiten leven. Zelfs al heeft een merk de beste reputatie en de hoogste certificering en prijzen voor hun humane behandeling van dieren, ze eindigen allemaal in hetzelfde slachthuis. Bron: Adaptt

Voor de aarde

Achttien procent van de uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van dierlijke landbouw. Dit is meer dan de uitlaatgassen van al het transport gecombineerd. De vee-industrie heeft een enorme impact op de aarde. Vee en hun bijproducten zijn goed voor minstens 32.000 miljoen ton koolstofdioxide (CO2) per jaar, of 51% van alle wereldwijde broeikasgassen.

Daarnaast verbruikt het ook ontzettend veel water. Om 1 kilo rundvlees te produceren is 15.500 liter water nodig.

Maar er is nog veel meer. Elke seconde wordt 1 tot 2 hectare regenwoud gekapt. Dierlijke landbouw is verantwoordelijk voor maar liefst 91% van de vernietiging in de Amazone. Bron: Cowspiracy

Dit geldt ook voor het consumeren van dierlijke producten in je kleding of andere producten. Wist je bijvoorbeeld dat leer vaak helemaal geen restproduct is van de vleesindustrie, maar dat deze dieren hier bewust voor gehouden worden. Lees hier meer over de leerindustrie.

Voor je gezondheid

Een vegan levensstijl is niet alleen beter voor de dieren en voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid.

Volgens de Academie voor Voeding en Dieetkunde hebben veganisten minder kans op het ontwikkelen van hartziekten, kanker, diabetes en hoge bloeddruk dan vleeseters. Veganisten krijgen alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben om gezond te zijn, zoals plantaardig eiwit, vezels en mineralen. En niet de schadelijke stoffen die in vlees zitten zoals cholesterol en verzadigd dierlijk vet. Bron: Nutrition Facts

Lees ook onze artikelen over hoe je als vegan aan je calcium komt en hoe je een ijzertekort voorkomt

Ontdek nieuwe recepten en merken

Daarnaast is een vegan lifestyle ook heel erg leuk en lekker. Ontdek nieuwe recepten en eerlijke (kleding)merken. Het heeft ons heel veel gegeven. Lees ook ons verhaal waarom wij vegan zijn geworden. We hebben 59 voordelen van veganisme op een rij gezet. Bekijk ze hier

Sinds wij vegan leven voelen we ons veel beter en hebben we veel nieuwe smaken ontdekt. Bekijk hier onze vegan recepten.

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Uitgelicht

Organic Basics: duurzaam ondergoed
Organic Basics: duurzaam ondergoed Met 10% korting
Zelf havermelk maken
Zelf havermelk maken Goedkoop en snel te maken
Gids voor vegans
Gids voor vegans Alle tips en informatie

Top 3 vegan en duurzame boeken

Onze favoriete vegan en duurzame boeken.

Koos zoekt een huis
Koos zoekt een huis

Door Liselot Jansen en Yondi Schmidt

Bestel bij bol.com
Vegan Soul Food
Vegan Soul Food

Door Jason Tjon Affo

Bestel bij bol.com

Bekijk alle boeken

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC4

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC4

Check ook:

Wortel- linzensoep
07/12
Wij zijn een groot fan van soepen. Je kunt er heel veel groente in kwijt...
Duurzame en vegan cadeaus
29/11
De feestdagen draaien vaak om consumeren, van eten en spullen. Maar je kunt dit ook...
Vegan food hacks
01/11
Vegan food hacks. Deze 4 recepten ontdekten we pas toen we vegan werden en zijn...

Advertentie

Natural Heroes

Volg Vetjebol op