Het dragen van leer wordt nog steeds gezien als iets onschuldigs, terwijl het dragen van bont tegenwoordig not done is. Leer is uiteraard ook van een levend wezen geweest dat heeft moeten lijden om die schoenen of die riem te maken. In dit artikel hebben we wat feiten over de leerindustrie verzameld.

Wij zijn inmiddels al een tijd veganist, dit houdt in dat wij ook geen leer, wol, zijde of andere dierlijke producten dragen. Een veganistische levensstijl gaat dus verder dan plantaardig eten.

Bekijk hier onze favoriete vegan kledingmerken

Waarom dragen wij geen leer?

Vaak wordt gedacht dat leer een afvalproduct is van de melk- en vleesindustrie, maar dit is zeker niet zo. De leerindustrie is een onafhankelijke industrie waar veel, heel veel geld in omgaat. Ieder jaar worden er over heel de wereld meer dan 1 miljard dieren vermoord voor de leerindustrie. Het gaat hier om koeien, kalfjes, lammetjes, paarden, varkens, geiten, honden en katten.

Vegan Restaurants Hamburg

Vintage shoppen in Hamburg

Advertentie

Duurzame DIY cosmetica

Natural Heroes

Dierenmisbruik

Het meeste leer is uit India en China afkomstig, zelfs als er op het leren product staat dat het is gemaakt in Italië of de VS, ook dan komt waarschijnlijk het leer uit China of India. In China gebruiken ze niet alleen runderen, maar ook schapen en zelfs honden en katten om leer te maken van hun huid. Honden- en kattenleer wordt vaak express verkeerd gelabeld, zodat je niet door hebt dat je hond of kat draagt. India heeft in tegenstelling tot China wel dierenbeschermingswetten, maar deze worden nauwelijks nageleefd. De koeien die geslacht worden moeten zelf dagenlang naar het slachthuis lopen, zonder water en voedsel. Veel dieren raken zo uitgeput dat ze niet verder kunnen lopen. Ze worden dan op gruwelijke wijze gedwongen om door te lopen. De praktijken zijn ronduit verschrikkelijk en we zullen niet in detail treden omdat het echt vreselijk is, maar de PETA heeft hier heel duidelijke video’s en artikelen over.

Koe Wildlife Friends Foundation Thailand

Koe bij Wildlife Friends Foundation in Thailand

Zware chemicaliën

Voor ons is de uitbuiting van dieren al genoeg reden om geen leer te dragen, maar leer is, net als wol, ook een ontzettend vervuilende industrie en dus heel belastend voor de aarde. De huiden moeten 3 stappen ondergaan om leer te worden (zodat het niet gaat ontbinden na verloop van tijd). De huiden worden gekleurd en gebleekt. Er worden zware chemicaliën gebruikt zoals ammonia, mineraalzouten, op cyanide gebaseerde kleurstoffen. Aangezien het meeste leer wordt geproduceerd in China en India, waar de milieu eisen een stuk minder strikt zijn dan in het westen, wordt het afvalwater en vast afval (zoals huiden) gedumpt in rivieren, of op velden. Dit zorgt voor enorm veel water- en bodemverontreiniging.

Ook mensen zijn de dupe

Niet alleen dieren worden misbruikt voor het produceren van leer, maar ook de mensen die het maken. Aangezien de productie zo schadelijk is, hebben veel Europese landen en de USA de productie naar het buitenland verplaatst. Daar zijn de arbeidsomstandigheden een stuk minder strikt, waardoor mensen in landen als Bangladesh, China en India in de leerindustrie werken zonder enige bescherming. Ze worden de hele dag blootgesteld aan zware chemicaliën. Deze chemicaliën zijn kankerverwekkend en maar liefst 90 procent van de leerlooierijwerknemers, sterven nog voordat ze 50 jaar oud zijn. In dit artikel kun je de verhalen lezen van medewerkers uit de leerindustrie in India. Een dame vertelt hoe haar man tijdens zijn werk is gestikt door een giftige chemicaliën en anderen vertellen over de ernstige huidproblemen die ze hebben opgelopen door hun werk.

En denk je misschien door dure leerproducten (van merken zoals Louis Vuitton of Chanel) te kopen dat de beestjes een beter leven hebben gehad? Dat is niet zo. Het zachtste leer komt van pasgeboren en zelfs van ongeboren kalfjes. Deze prematuurtjes worden uit hun moeders baarmoeder gesneden en van hun huidjes wordt leer gemaakt. Bizar toch?!

Vegan leer

Al dat leed en vervuiling voor dierlijk leer, terwijl het helemaal niet nodig is. Vegan leer kan net zo sterk zijn als dierlijk leer. Het kan in alle kleuren, formaten, vormen, met of zonder een glossy laagje worden gemaakt. Vegan leren schoenen, handtassen, riemen. Het bestaat allemaal. Kwaliteit vegan leer wordt vaak gemaakt van polyurethane, dit is een duurzaam plasticsoort dat flexibel of juist stijf gemaakt kan worden.

Zelf ben ik verliefd op de tassen van Denise Roobol en ik heb heel mooie schoenen van Matt & Nat (hun tassen zijn ook pareltjes trouwens). Veja heeft een heel toffe vegan lijn net als Toms Schoenen en de Dr. Martens boots zijn ook gewoon in een vegan variant te krijgen. En het vegan schoenenmerk Vegetarian Shoes maakt ook heel mooie vegan schoenen. Genoeg diervriendelijke en duurzame alternatieven dus!

Matt & Nat

Matt & Nat schoenen

Video’s leerindustrie

Meer weten over de leerindustrie? Stella McCartney nam jaren geleden deze video op voor de PETA waar ze precies uitlegt hoe de industrie in elkaar steekt (let op, er zitten schokkende beelden tussen).

Deze video is ook heel interessant. YouTuber Kristen Leo verteld alles over de leerindustrie. Mocht je haar nog niet kennen, ze maakt video’s over ethical fashion en veganisme. Heel tof!

We schreven eerder een artikel over onze favoriete vegan kledingmerken.

Bronnen: PETA.org, The Ecologist, PETA Nederland, The Guardian, Animals Australia.org

Voor meer vegan informatie en inspiratie, volg ons op InstagramFacebook en YouTube!

Advertentie

Refurbished telefoons en laptops

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

Organic Basics: duurzaam ondergoed
Organic Basics: duurzaam ondergoed Met 10% korting
Zelf havermelk maken
Zelf havermelk maken Goedkoop en snel te maken
Gids voor vegans
Gids voor vegans Alle tips en informatie

Top 3 vegan en duurzame boeken

Onze favoriete vegan en duurzame boeken.

Koos zoekt een huis
Koos zoekt een huis

Door Liselot Jansen en Yondi Schmidt

Bestel bij bol.com
Vegan Soul Food
Vegan Soul Food

Door Jason Tjon Affo

Bestel bij bol.com

Bekijk alle boeken

Advertentie

Duurzame huishoudartikelen en cosmetica

Advertentie

Duurzame huishoudartikelen en cosmetica

Check ook:

Wortel- linzensoep
07/12
Het dragen van leer wordt nog steeds gezien als iets onschuldigs, terwijl het dragen van...
Duurzame en vegan cadeaus
29/11
Het dragen van leer wordt nog steeds gezien als iets onschuldigs, terwijl het dragen van...
Vegan food hacks
01/11
Het dragen van leer wordt nog steeds gezien als iets onschuldigs, terwijl het dragen van...

Advertentie

Duurzame DIY cosmetica

Natural Heroes

Volg Vetjebol op