Speciaal om een bezoek te brengen aan het Wildlife Friends Foundation zijn we naar Hua Hin gegaan. Er zijn heel veel olifantenparken in Thailand, waaronder veel zogenaamde sanctuaries. Helaas zijn er maar enkele die de olifanten echt op nummer 1 zetten. Vaak draait het nog vooral om toeristen vermaken en dus geld verdienen. In Chiang Mai is er het Elephant Nature Park waar je zeker weet dat ze ethisch omgaan met de dieren, maar deze was al tot het einde van het jaar volgeboekt, dus zo kwamen we op Wildlife Friends Foundation in Hua Hin (Hua Hin ligt 2 uur onder Bangkok). En dit was een heel goede keus!

Olifant Thailand

Animal sanctuary: Wildlife Friends Foundation in Thailand

Bij Wildlife Friends Foundation hebben ze naast olifanten ook apen, beren en talloze andere dieren die worden opgevangen. De blijvende dieren zijn allemaal dieren die het door verschillende redenen niet meer zouden redden in het wild. Ze zijn bijna allemaal slachtoffer geworden van de mens. Veelal gebruikt als entertainment, maar sommige ook als huisdier of door jagers aangevallen. Elk dier heeft een eigen verhaal en deze verhalen krijg je allemaal te horen als je hier een bezoekje brengt.

Je kunt het park wel als toerist bezoeken, maar dat is voornamelijk om donaties in te zamelen om nog meer dieren op te kunnen vangen en om mensen kennis bij te brengen over de dieren en hoe ze hier terechtkomen. Alle dieren mogen doen waar ze zin in hebben. Ze worden gevoed, behandeld als ze ziek zijn, waar mogelijk teruggezet in het wild en tot niets gedwongen.

Thera Wildlife Friends Foundation Thailand

Mishandelde olifanten

Bijna alle olifanten die hier zijn opgevangen zijn misbruikt om bereden te worden door toeristen en meestal op hun oude dag bevrijd door het rescue centre.

Het verhaal achter de olifanten industrie

Van nature laten olifanten zich niets vertellen door mensen, daarvoor hebben olifantendrijvers (mahouts) iets vreselijks bedacht. Als een olifantje een paar maanden oud is wordt deze bij haar of zijn moeder weggehaald. Om de ziel van het olifantje te breken wordt deze aan 4 poten en aan de nek vastgebonden met touwen en in een nauwe houten constructie gezet. Een paar weken lang zonder eten en drinken. Daarnaast wordt het beestje constant met messen en stokken geslagen. Totdat het olifantje een bepaalde kreet uitslaat die overgave betekent. Daarna krijgt hij weer eten, waardoor de olifant het gevoel heeft dat hij afhankelijk is van de mens. Vervolgens gaan alle olifantendrijvers eromheen staan om te kijken wie de uiteindelijke olifantendrijver wordt van deze olifant. Daarna gaan ze uren achter elkaar op het olifantje zitten en het beestje overprikkelen om hem of haar te laten wennen om bereden te worden. Als deze gruwelijke training eenmaal is afgerond begint het dagelijks rondrijden van toeristen. Tot wel 16 uur per dag. En dat voor een jaar of 50 lang. Als ze eenmaal niet meer kunnen en geen geld meer opleveren laten de eigenaren de olifanten vaak verhongeren. Het rescue centre probeert op dit moment vooral olifanten te redden die al jaren bereden zijn en die bijna niets meer waard zijn voor de eigenaren.

Kortom, ga nooit op een olifant rijden. En doe überhaupt nooit iets met dieren voor entertainment, want dit houdt deze industrieën in stand. Alleen als je zeker weet dat het goed zit, zoals bij dit soort sanctuaries, kun je met een gerust hart je geld achterlaten. Maar zoek de sanctuary ook eerst goed uit en geloof niet direct het mooie verhaal dat ze op voorhand vertellen, want dit klopt ook niet altijd.

Prachtige ervaring

Het was prachtig om te zien dat deze machtige dieren nu van deze ellende af zijn. We hebben alle dieren van een afstand kunnen bekijken en de persoonlijke verhalen van deze dieren gehoord. Midden op de dag hebben we ook een olifant van heel dichtbij mee mogen maken. Deze olifant houdt veel van aandacht en fruit en daardoor konden we een stukje met haar meelopen door steeds een stuk fruit aan haar te geven. Ook hebben we haar gewassen en geschrobd. Toen het fruit op was had ze wel genoeg van ons en is ze er weer vandoor gegaan! 😉

We konden niet stoppen met foto’s maken, maar hebben geprobeerd om een kleine selectie te maken. Je vindt ze hieronder!

Thera Wildlife Friends Foundation Thailand

Tristan Wildlife Friends Foundation Thailand

Koe Wildlife Friends Foundation Thailand

Leguaan Wildlife Friends Foundation Thailand

Olifanten sanctuary Thailand

Olifant Wildlife Friends Foundation Thailand

Zwemmende olifanten

Hert Wildlife Friends Foundation Thailand

Wil je meer informatie over Wildlife Friends Foundation? Kijk dan hier!

Wij zijn dol op Thailand en volgde hier ook een veganistische kookcursus. Hier lees je daar meer over.

Benieuwd naar onze verdere reis? Volg ons dan op InstagramFacebook en YouTube!

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Tristan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op