21 april 2021

Noten en zaden bevatten veel voedingsstoffen die gelijk zijn aan vlees. Daardoor zijn het ideale vervangers. We voegen noten en zaden toe aan ons havermout ontbijt, door een salade of naast ons rijstgerecht.

Voordelen van noten en zaden: de voedingsstoffen

Het eten van noten is een stuk gezonder dan het eten van vlees. Noten bevatten namelijk veel onverzadigde vetten, in tegenstelling tot vlees wat veel verzadigd vet bevat. Het Voedingscentrum geeft dan ook aan dat het eten van ongezouten noten beschermend werkt tegen hart- en vaatziekten. 

In noten en zaden zit niet alleen ijzer, maar ook vitamine E en vitamine B1. Pinda’s, pistachenoten, cashewnoten en amandelen bevatten de meeste eiwitten. Daardoor maakt dit ze zeer geschikt om te eten als vervanger voor vlees. Wij proberen ongeveer een handje met noten en zaden per dag te eten. Dit is namelijk al voldoende. Noten bevatten wel aardig wat calorieën, waardoor je er ook snel vol van zit en waardoor je er dus niet veel van hoeft te eten.

We voegen noten en zaden toe aan veel van onze gerechten. Zoals bananenbrood en onze smoothiebowl.

Advertentie

Duurzame DIY cosmetica

Natural Heroes

Waarom noten duurzamer zijn dan vlees

Noten en zaden zijn niet alleen gezonder dan het eten van vlees, maar ook duurzamer. De klimaatbelasting van noten is ongeveer 90% lager dan die van vlees. Vlees kost ontzettend veel water om het te produceren, dit is bij noten en zaden vele malen minder. Dit verbruik staat ongeveer gelijk aan de productie van eieren. Nu kosten noten nog steeds een hoop water als je het vergelijkt met andere plantaardige alternatieven. Dus in het plantenrijk is het niet de meest duurzame keus. Wel zijn er grote verschillen onder de noten. Tamme kastanjes en pinda’s zijn het gunstigst voor het milieu, gevolgd door soorten die in Europa worden geteeld: walnoot en hazelnoot. Noten scoren ook een stuk beter dan vlees als je kijkt naar de hoeveelheid eiwit die ze leveren ten opzichte van de milieubelasting. Als je noten en zaden besteld, bestel ze dan bij een biologische online shop. Zo weet je dat ze afkomstig zijn van een eerlijke en zo duurzaam mogelijke productie.

Ongebrand of gebrande noten?

Wij eten het liefst ongebrande noten, want deze zijn niet bewerkt en bevatten alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen. Gebrande noten zijn gefrituurd in olie. Doordat ze op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten ze minder vitamines dan ongebrande noten. Voor hun gezondheidswaarde maakt dat niet veel uit. Omdat noten al veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze vrijwel geen olie meer op.

Andere plantaardige alternatieven 

Naast noten kiezen wij ook graag voor peulvruchten zoals kikkerwetten en linzen. Deze kosten minder water om te produceren waardoor ze minder belastend voor het milieu en ze hebben dezelfde voedingswaarden.

We hebben regelmatig kikkerwerwten, bijvoorbeeld door onze zelfgemaakte hummus.

Voordelen van noten en zaden in bulk kopen

Noten en zaden kun je eenvoudig in grote hoeveelheden inslaan. Ze zijn namelijk lang houdbaar. Je kunt in een biologische online shop allerlei verschillende noten en zaden bestellen. Een bulk bestelling heeft vele voordelen, namelijk:

  • Het is goedkoper

In grote hoeveelheden bestellen kan zo 10 tot 45% goedkoper zijn dan voorverpakte producten, omdat je niet betaalt voor de verpakkingskosten van het product.

  • Het scheelt verpakkingen

39,7 % van het in Europa gebruikte plastic gaat naar  verpakkingen (bron: PlasticsEurope, rapport 2018 (.pdf). Verpakkingen worden vaak ook een stuk groter gemaakt dan dat nodig is voor de inhoud. Zo denk je dat er meer in zit, dan daadwerkelijk zo is.  Dit zorgt ook weer voor extra onnodig verpakkingsmateriaal.

  • Minder transport

Doordat er grotere hoeveelheden in 1 keer worden geleverd, bespaar je op transport. Daarnaast worden de producten beter verpakt waardoor er minder loze ruimte is in een vracht. Dit scheelt dus uitstoot in transport.

Wil je weten welke ingrediënten naast noten veel eiwitten bevatten? Lees dan ook ons artikel over vegan eiwtitten.

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC5

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

Organic Basics: duurzaam ondergoed
Organic Basics: duurzaam ondergoed Met 10% korting
Zelf havermelk maken
Zelf havermelk maken Goedkoop en snel te maken
Gids voor vegans
Gids voor vegans Alle tips en informatie

Top 3 vegan en duurzame boeken

Onze favoriete vegan en duurzame boeken.

Koos zoekt een huis
Koos zoekt een huis

Door Liselot Jansen en Yondi Schmidt

Bestel bij bol.com
Vegan Soul Food
Vegan Soul Food

Door Jason Tjon Affo

Bestel bij bol.com

Bekijk alle boeken

Advertentie

Duurzame DIY cosmetica

Natural Heroes

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC5

Check ook:

Vegan Weekmenu
08/03
Noten en zaden bevatten veel voedingsstoffen die gelijk zijn aan vlees. Daardoor zijn het ideale...
Rijst met groente en tofu
25/02
Noten en zaden bevatten veel voedingsstoffen die gelijk zijn aan vlees. Daardoor zijn het ideale...
05/02
Noten en zaden bevatten veel voedingsstoffen die gelijk zijn aan vlees. Daardoor zijn het ideale...

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC5

Volg Vetjebol op