Vegan havermoutpap

Porties 1 schaaltje
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 5 minuten

Ingrediënten
 • 25 gram havermout
 • 200 ml water of een plantaardige melk
 • 1 tl kaneel
 • 1 banaan in fijne plakjes
 • 1 halve appel in fijne blokjes
 • Handje rozijnen
 • 1 el pindakaas
 • 1 handje blauwe bessen
 • 1 el granola
 • 1 el gebroken lijnzaad

Advertentie

Bol.com Algemeen

Deze vegan havermoutpap eten we regelmatig. Het is ons vaste ontbijt als we een goede, stevige maaltijd willen. Als we op zoek zijn naar iets lichters dan kiezen we voor een smoothie. Deze vegan havermoutpap is heel voedzaam en heeft veel goede vezels. Voeg elke topping toe die jij lekker vindt. Zo eet Tristan zijn vegan havermout pap altijd met kaneel, banaan, lijnzaad en blauwe bessen en maak ik er iets meer een feestje van zoals je kunt zien. Hierbij mijn versie.

Bereidingswijze vegan havermoutpap

Het is zo eenvoudig dat een bereidingswijze haast niet nodig is. Je kunt vegan havermoutpap op drie manieren maken. Kies wat voor jou het meest handig/makkelijk is:

 1. Overnight oats: plaats de havermout in een bakje, voeg er ruim vocht aan toe (plantaardige melk of water), roer de banaan, appel, kaneel, het gebroken lijnzaad en de rozijnen door de havermout. Voeg de overige toppings aan de bovenkant toe en plaats het bakje vervolgens in de koelkast en laat het een nacht staan.
 2. Met heet water: voeg de havermout in een schaal, giet er water overheen en laat kort intrekken. Roer de lijnzaad, appel, banaan, kaneel en rozijnen door de pap. Voeg dan de toppings toe bovenop de pap en het is klaar om te eten.
 3. Warme havermoutpap: doe de havermout met ruim vocht in een pannetje en laat het kort koken totdat het vocht is ingetrokken. Roer de lijnzaad, banaan, kaneel, appel en rozijnen door de pap. Voeg de overige toppings aan de bovenkant toe.

Advertentie

Natural Heroes

De toppings

Ik houd van toppings. Dus meestal doe ik alle soorten fruit op de havermoutpap die we in huis hebben. Daarnaast maak ik altijd zelf granola en vind ik dit ook heel lekker om toe te voegen. Maar een plantaardige yoghurt maakt het ook lekker fris. Lees ook welke vegan yoghurt ons favoriet is. Voor deze bowl koos ik dus voor veel fruit, granen en yoghurt. Als ik minder tijd heb leg ik het niet zo netjes neer als op de foto, maar toch vind ik het altijd wel leuk om eten er leuk uit te laten zien dus in de weekenden doe ik iets meer mijn best. En zoals ik al zei, Tristan gebruikt alleen kaneel, banaan en blauwe bessen en die havermoutpap is ook heel lekker. Stem het dus helemaal af wat voor jou werkt.

Vegan havermoutpap

Voordelen van havermout

Havermout wordt gemaakt van havervlokken. Dit is een volkorengraan. In vergelijking tot andere volkorengranen beschikt havermout over bètaglucanen. Dit zijn oplosbare vezels die veel vocht opnemen in de darmen en daarbij wat cholesterol binden. Havermout werkt dus cholesterol verlagend. Uiteraard geldt dit wel alleen als je voldoende binnenkrijgt. Zo’n 75 gram havermout per dag (dat zijn ongeveer 2 porties).

Die bètaglucanen, dus de oplosbare vezels, zwellen op en zorgen dat je een vol gevoel krijgt. Drink wel altijd voldoende water als je een flinke kom havermout eet, want het neemt dus veel vocht op. Hierdoor heeft je lichaam weer nieuw vocht nodig. (bron: Voedingscentrum)

Havermout is super veelzijdig. Bekijk bijvoorbeeld ook onze havermouttaartjes. Op zoek naar meer ontbijtinspiratie? Bekijk ook deze ontbijtrecepten.

 

Advertentie

Bol.com Algemeen

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

Organic Basics: duurzaam ondergoed
Organic Basics: duurzaam ondergoed Met 10% korting
Zelf havermelk maken
Zelf havermelk maken Goedkoop en snel te maken
Gids voor vegans
Gids voor vegans Alle tips en informatie

Top 3 vegan en duurzame boeken

Onze favoriete vegan en duurzame boeken.

Koos zoekt een huis
Koos zoekt een huis

Door Liselot Jansen en Yondi Schmidt

Bestel bij bol.com
Vegan Soul Food
Vegan Soul Food

Door Jason Tjon Affo

Bestel bij bol.com

Bekijk alle boeken

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC4

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC4

Check ook:

Wortel- linzensoep
07/12
Deze vegan havermoutpap eten we regelmatig. Het is ons vaste ontbijt als we een goede,...
Duurzame en vegan cadeaus
29/11
Deze vegan havermoutpap eten we regelmatig. Het is ons vaste ontbijt als we een goede,...
Vegan food hacks
01/11
Deze vegan havermoutpap eten we regelmatig. Het is ons vaste ontbijt als we een goede,...

Advertentie

Bol.com Algemeen

Volg Vetjebol op