Het is World Vegan Day! Speciaal om die reden willen wij ons verhaal met jullie delen waarom wij in 2014 besloten vegan te worden.

Waarom zijn wij vegan?

Thera:

Ik was tien jaar toen ik het een gek idee begon te vinden om dieren te eten. Hoe kon ik een dode koe eten? Wat smerig en wat raar eigenlijk. Ik ben altijd een dierenvriend geweest en daardoor ging ik na verloop van tijd anders naar dieren kijken. Een jaar heb ik tussen vleeseter en vegetarier in gezeten (ik kon de MacDonalds hamburgers en knakworsten niet laten staan), op mijn elfde at ik mijn laatste broodje knakworst. Daarna was het klaar en wist ik zeker dat ik geen vlees meer wilde eten.

Bijna vegan

Toen ik iets ouder werd hoorde ik af en toe over veganisme. Ik zag Lisette Kreischer in de media voorbijkomen en keek tegen haar op. Wat een bijzondere vrouw om zo’n keus te maken! Voor mij was veganisme nog iets heel bijzonders en vooral een grote verandering in mijn leven. Toch wilde ik het wel graag, maar ik had niet de drive om door te zetten. Na 2 mislukte pogingen tot de Vegan Challenge gaf ik het op.

Tristan:

Nadenken over de herkomst van het stuk vlees op mijn bord deed ik nooit. Vlees eten was voor mij, zoals voor bijna iedereen, ‘normaal’. Als ik eten kocht ging het om lekker, snel en makkelijk. Niet om waar het eten vandaan kwam. Ook toen ik een relatie met Thera kreeg, die toen al vegetariër was, veranderde er voor mij niet veel. Ik at wel vaker vegetarisch mee tijdens het avondeten. En hoewel we het weleens hadden over waarom Thera geen vlees at, blokkeerde ik blijkbaar nog steeds de waarheid.

Documentaires gaven de doorslag om vegan te gaan eten

Pas 4 jaar later, in 2014, ging er een lampje branden. Op mijn werk keek ik tijdens de lunchpauze altijd documentaires met mijn collega’s. Op een gegeven moment keken we Food Inc, een docu over de voedselindustrie in de Verenigde Staten. Ik was vrij geschokt over de rol en invloed van de overheid en grote bedrijven in de voedselindustrie. En hoewel wij in Europa leven dacht ik niet dat het daar veel beter zou zijn. Alles bleek ook in deze industrie om geld te draaien. Gezondheid en het milieu komen op de laatste plaats.

Een week later keken we, onder het genot van een broodje filet americain, de documentaire Forks over Knives. Deze docu gaat over de negatieve invloed van het eten van vlees, zuivel en eieren op je gezondheid. Toen dacht ik: ‘maar volgens Campina is melk toch gezond?’. Waarom waarschuwt het Voedingscentrum of de overheid ons hier dan niet voor? Op dat moment besloot ik, terwijl ik nog niet precies wist wat het inhield, plantaardig te gaan eten. Tegenwoordig onderzoek ik altijd eerst of zulke claims wel onderbouwd zijn, maar in dit geval gooide ik direct de boel om.

Toen ik de dagen erna toch meer onderzoek ging doen voelde ik me alleen maar sterker in de keuze die ik had gemaakt. Ook zocht ik meer informatie over het dierenleed dat gepaard gaat met het kopen van dierlijke producten. En over de invloed op het milieu en deze planeet. Zoveel redenen dat het opeens heel makkelijk werd om geen vlees, vis, zuivel en ei meer te eten.

Samen vegan

Thera:

Toen Tristan die dag resoluut had besloten vegan te worden dacht ik; dit wil ik ook! Eindelijk die stok achter de deur. We werden samen vegan!

Tijdens onze kookdemo op VeggieWorld in 2016

Een nieuwe wereld

Er ging een wereld voor ons open. Samen nieuwe recepten uitproberen, de supermarkt afstruinen op zoek naar producten die we konden eten, en veganistische restaurantjes uitproberen. Die eerste maanden gingen we aan als een uitdaging. We vergaarden meer en meer informatie en raakten steeds meer overtuigd. Het eten was zo lekker, we voelden ons fitter dan ooit te voren. We zagen er beter uit en we ontdekten zoveel voordelen dat we niet meer terug konden.

Vegan lifestyle

Veganisme werd onze nieuwe levensstijl. Voor de dieren, voor onszelf en voor het milieu. Van plantaardig eten zijn wij gegaan naar veganistisch leven. We consumeren dus geen dierlijke producten. Dit houd in dat we bijvoorbeeld geen wol, leer en zijde dragen. We kopen geen leren bankstel, we gebruiken alleen maar veganistische cosmetica (dus zonder honing, melk, etc). Onze producten zijn niet op dieren getest en we eten niets dat van dieren komt. We willen niet dat een dier voor ons wordt gebruikt. Een levend wezen (mens of dier) hoeft voor ons niet uitgebuit en gebruikt te worden.

”Is het moeilijk?”

Die vraag wordt vaak gesteld. Simpel antwoord: nee. Het is niet moeilijk omdat wij er 100% van overtuigd zijn dat dit het beste is voor onszelf, de dieren en de aarde. Het is voor ons de enige manier. We zouden niet anders meer willen.

Veganisme wordt gelukkig steeds meer mainstream. Het is bijna hip om veganist te zijn. Een heel fijne verandering wat ons betreft. Iedereen die (meer) plantaardig gaat eten heeft een positief effect op de aarde.

Voordelen van vegan zijn

The Vegan Stories: Wat is jouw verhaal?

Wij vinden het altijd heel leuk en inspirerend om het verhaal van mensen te horen waarom zij vegan zijn geworden. Daarom vragen we je: Wat is jouw verhaal?

We willen elke keer een nieuw verhaal uitlichten van iemand plantaardig is gaan eten. Wil je dat we jouw verhaal delen? Laat een comment achter onderaan deze pagina en we nemen contact met je op!

Al deze verhalen bundelen in The Vegan Stories en hiermee hopen we veel mensen te inspireren (meer) plantaardig te gaan eten!


Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!


 

Door
Thera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check ook:

Daantje Food & Drinks Dordrecht
19/11
Een paar weken geleden waren wij op VegFest NL, waar de Vegan Awards werden uitgereikt....
13/11
Een lekker eitje op brood of bij het ontbijt. Niets mis mee toch? Wat veel...
Vegan appelflappen
10/11
Appelflappen zijn één van onze favoriete snacks. De traditionele appelflappen zijn vaak niet vegan omdat ze...

Ga direct naar

Blog Recepten Hotspots