Eetbare planten uit het park

Gek eigenlijk, we eten dagelijks groente en planten. Deze kopen we in de supermarkt of op de markt. Maar we kijken zelden om ons heen naar alles wat daar groeit. Want ja, ook in Nederland groeien er genoeg eetbare planten in de natuur. Zelfs in een park bij jou om de hoek.

We liepen met mijn ouders door een park in Amsterdam Noord. Een typisch stadspark. Netjes onderhouden, de natuur mag precies daar groeien waar wij als mensen willen dat het groeit. En daar gingen wij op zoek naar eetbare planten. Mijn vader heeft veel kennis over planten. Daarom kon hij precies vertellen wat we wel en niet konden eten. We kwamen genoeg lekkere dingen tegen!

Eetbare planten uit het park

Zevenblad

Zevenblad wordt vaak gezien als onkruid. Het heeft zelf als bijnaam tuinmansverdriet. Arm plantje, want het is superlekker om te eten! Het groeit in heggen, bermen en tuinen. Eet het als spinazie, maak er een pesto van, of stop het in je smoothie. Het is supervoedzaam en bevat o.a. vitamine C, kalium en calcium.

Recept pesto

  • 2 handenvol zevenblad
  • 4 tenen knoflook
  • peper en zout naar smaak
  • 50 g walnoten of pijnboompitten
  • 100 g edelgist
  • 1 el (gesmolten) kokosolie

Serveer het met spaghetti, tomaten, zongedroogde tomaten, een sjalotje en wat avocado.

Of drink het in een banaan met frambozen smoothie!

Brandnetel

Brandnetel is ook niet zo’n geliefd plantje. Terwijl hij erg lekker is. Je kunt er van alles mee. Het is lekker als thee, maar ook weer in een pesto of maak er soep van. Hier vind je eindeloos veel recepten met brandnetels. Wij zijn nog niet verder gekomen dan de thee, maar die smaakte in ieder geval erg lekker.

Zuring

Naast de brandnetel vind je vaak zuring. Ook deze wordt gezien als onkruid, terwijl het superlekker is in een salade of maak er een saus van. Wij aten het bij een couscous salade. Erg lekker, want zuring is een beetje kruidig van smaak. Dit maakt het net even wat spannender dan als je er gewoon sla bij zou eten. Oh ja, zoals je ziet hebben we deze bladeren gedeeld met wat slakken, haha (we hebben het blad wel goed gewassen hoor ?).

Vlierbloesem

Van vlier kun je in maart de bladeren eten, in juni de bloesem en in september de bessen. Dit plantje geeft je dus een hele hoop. Van vlierbloesem wordt vaak siroop gemaakt. Maar wij hielden het simpel en maakten er thee van. Het plantje is ideaal als je hooikoorst hebt, het is namelijk slijmoplossend en ontstekingsremmend. Ze staan nu overal, dus sla wat in. Je kunt ze namelijk ook drogen en dan heb je het hele jaar door vlierbloesem thee.

Mocht je niet zo’n grote tuinliefhebber als vader hebben. Dan kun je in deze lijst precies zien waar je rekening mee moet houden als je eetbare planten uit de natuur wilt vinden. Er zijn nog veel meer lekkere planten. De natuur heeft ons zoveel moois te bieden. Geniet ervan! 🙂

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Reacties bekijken

Uitgelicht

Zelf havermelk maken Goedkoop en snel te maken
Gids voor vegans Alle tips en informatie
Aubergine in pittige tomatensaus

Top 3 vegan en duurzame boeken

Onze favoriete vegan en duurzame boeken.

Bekijk alle boeken

Blog

Vegan shop tips

Thera & Tristan van Vetjebol

Waarom vegan?

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Inschrijven!

Volg Vetjebol op

Ga direct naar

Blog Vegan shop tips Reizen Recepten