Als je gevarieerd eet hoef je als veganist alleen vitamine B12 te slikken en in de wintermaanden vitamine D3. In een gevarieerd dieet, dat bestaat uit groente, fruit, noten, zaden, peulvruchten en granen krijg je verder alle voedingsstoffen binnen die een mens nodig heeft. Bekijk hier waar je vegan vitamine B12 en D3 kunt kopen.

Ben je bang dat je een ijzertekort krijgt als je net vega(n) bent gaan eten? We hebben een artikel geschreven hoe je een ijzertekort kunt tegengaan. Ook calcium kun je volop verkrijgen uit plantaardige voeding. Daar vertellen we hier meer over.

Let op: Wij zijn geen voedingsexperts, maar doen wat werkt voor ons met de informatie die wij zelf hebben verzameld. Schakel altijd een deskundige in als je onzeker bent over de voedingsstoffen die jij binnenkrijgt.

Voedingssupplementen

Wij nemen voor de zekerheid dagelijks één vitamine B12 tablet. Al vergeten we het natuurlijk ook weleens. 😉 Let op dat lang niet alle B12 supplementen vegan zijn. Deze vitamine B12 zuigtabletten van Body & Fit Shop zijn wel vegan!

Bestel bij Body & Fit Shop

Vitamine D3 krijg je binnen via de zon. Daarom slikken wij in de winter voor de zekerheid vitamine D3 bij. Veel vitamine D supplementen zijn niet vegan. Deze van Body & Fit Shop is wel 100% vegan!

Bestel bij Body & Fit Shop

Vitamine B12

Vitamine B12 is een bacterie. Deze bacterie leeft in de grond en in oppervlaktewater. Ook komen ze voor in de darmen van bijvoorbeeld koeien. Ze zitten ook in de darm van de mens, maar op een plek waar je lichaam het niet kan opnemen. Sommige dieren lossen dit op door hun eigen uitwerpselen te eten. Koeien krijgen B12 vaak binnen door insecten te eten. Maar de koeien die op stal staan krijgen hier vaak onvoldoende van binnen waardoor zij B12 ook in supplementvorm krijgen. Vitamine B12 wordt ook steeds meer toegevoegd aan vegan producten zoals plantaardige melk en vleesvervangers.

Een tekort aan vitamine B12 kan erg gevaarlijk zijn. Je doet heel lang met je voorraad, waardoor het lang kan duren voordat je merkt dat je een tekort hebt. Het is dus altijd verstandig om vitamine B12 met regelmaat bij te slikken. Bij een tekort kun je last hebben van duizeligheid, vermoeidheid en na verloop van tijd kan zelfs leiden voor hersenbeschadiging.  (Bron: The Vegan Society).

Vegan voedingsupplementen B12

Vitamine D3

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Je lichaam kan door middel van zonlicht op de huid zelf vitamine D aanmaken. Daarnaast komt de vitamine voor in bepaalde paddenstoelen en schimmels. Je hebt het nodig om de calcium uit je voeding op te nemen. het helpt dus bij de groei van je botten en tanden en het behouden hiervan.

Door elke dag een kwartier tot een half uurtje buiten te zijn met je gezicht en handen ontbloot, moet je genoeg vitamine D binnenkrijgen. Is dat niet het geval, dan kun je de vitamine bijslikken. Let wel op dat je een vegan variant kiest, want vaak zijn de supplementen afkomstig van dierlijke stoffen.

Voedingssupplementen niet altijd vegan

Niet alle supplementen zijn veganistisch. Sommige bevatten bijvoorbeeld gelatine of lactose. Vitamine D, Omega 3 en calcium zijn soms volledig afkomstig van dieren. Goed om op te letten dus.

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Tristan

Advertentie

Bol.com Algemeen

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC4

Uitgelicht

Organic Basics: duurzaam ondergoed
Organic Basics: duurzaam ondergoed Met 10% korting
Zelf havermelk maken
Zelf havermelk maken Goedkoop en snel te maken
Gids voor vegans
Gids voor vegans Alle tips en informatie

Top 3 vegan en duurzame boeken

Onze favoriete vegan en duurzame boeken.

Koos zoekt een huis
Koos zoekt een huis

Door Liselot Jansen en Yondi Schmidt

Bestel bij bol.com
Vegan Soul Food
Vegan Soul Food

Door Jason Tjon Affo

Bestel bij bol.com

Bekijk alle boeken

Advertentie

Duurzame huishoudartikelen en cosmetica

Advertentie

Refurbished telefoons en laptops

Check ook:

Wortel- linzensoep
07/12
Wij zijn een groot fan van soepen. Je kunt er heel veel groente in kwijt...
Duurzame en vegan cadeaus
29/11
De feestdagen draaien vaak om consumeren, van eten en spullen. Maar je kunt dit ook...
Vegan food hacks
01/11
Vegan food hacks. Deze 4 recepten ontdekten we pas toen we vegan werden en zijn...

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC4

Volg Vetjebol op