Advertentie

Als je gevarieerd eet hoef je als veganist alleen vitamine B12 te slikken en in de wintermaanden vitamine D3. In een gevarieerd dieet, dat bestaat uit groente, fruit, noten, zaden, peulvruchten en granen krijg je verder alle voedingsstoffen binnen die een mens nodig heeft. Bekijk hier waar je vegan vitamine B12 en D3 kunt kopen.

Ben je bang dat je een ijzertekort krijgt als je net vega(n) bent gaan eten? We hebben een artikel geschreven hoe je een ijzertekort kunt tegengaan. Ook calcium kun je volop verkrijgen uit plantaardige voeding. Daar vertellen we hier meer over.

Let op: Wij zijn geen voedingsexperts, maar doen wat werkt voor ons met de informatie die wij zelf hebben verzameld. Schakel altijd een deskundige in als je onzeker bent over de voedingsstoffen die jij binnenkrijgt.

Voedingssupplementen

Wij nemen voor de zekerheid dagelijks één vitamine B12 tablet. Al vergeten we het natuurlijk ook weleens. 😉 Let op dat lang niet alle B12 supplementen vegan zijn. Deze vitamine B12 zuigtabletten van Body & Fit Shop zijn wel vegan!

Bestel bij Body & Fit Shop

Vitamine D3 krijg je binnen via de zon. Daarom slikken wij in de winter voor de zekerheid vitamine D3 bij. Veel vitamine D supplementen zijn niet vegan. Deze van Body & Fit Shop is wel 100% vegan!

Bestel bij Body & Fit Shop

Vitamine B12

Vitamine B12 is een bacterie. Deze bacterie leeft in de grond en in oppervlaktewater. Ook komen ze voor in de darmen van bijvoorbeeld koeien. Ze zitten ook in de darm van de mens, maar op een plek waar je lichaam het niet kan opnemen. Sommige dieren lossen dit op door hun eigen uitwerpselen te eten. Koeien krijgen B12 vaak binnen door insecten te eten. Maar de koeien die op stal staan krijgen hier vaak onvoldoende van binnen waardoor zij B12 ook in supplementvorm krijgen. Vitamine B12 wordt ook steeds meer toegevoegd aan vegan producten zoals plantaardige melk en vleesvervangers.

Een tekort aan vitamine B12 kan erg gevaarlijk zijn. Je doet heel lang met je voorraad, waardoor het lang kan duren voordat je merkt dat je een tekort hebt. Het is dus altijd verstandig om vitamine B12 met regelmaat bij te slikken. Bij een tekort kun je last hebben van duizeligheid, vermoeidheid en na verloop van tijd kan zelfs leiden voor hersenbeschadiging.  (Bron: The Vegan Society).

Vegan voedingsupplementen B12

Vitamine D3

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Je lichaam kan door middel van zonlicht op de huid zelf vitamine D aanmaken. Daarnaast komt de vitamine voor in bepaalde paddenstoelen en schimmels. Je hebt het nodig om de calcium uit je voeding op te nemen. het helpt dus bij de groei van je botten en tanden en het behouden hiervan.

Door elke dag een kwartier tot een half uurtje buiten te zijn met je gezicht en handen ontbloot, moet je genoeg vitamine D binnenkrijgen. Is dat niet het geval, dan kun je de vitamine bijslikken. Let wel op dat je een vegan variant kiest, want vaak zijn de supplementen afkomstig van dierlijke stoffen.

Voedingssupplementen niet altijd vegan

Niet alle supplementen zijn veganistisch. Sommige bevatten bijvoorbeeld gelatine of lactose. Vitamine D, Omega 3 en calcium zijn soms volledig afkomstig van dieren. Goed om op te letten dus.

Advertentie

Advertentie

Top 3 vegan boeken

Dit zijn onze favoriete vegan boeken.

De Vegarevolutie
De Vegarevolutie

Door Lisa Steltenpool

Bestel bij bol.com
Man.Eat.Plant.
Man.Eat.Plant.

Door Lisette Kreischer & Maartje Borst

Bestel bij bol.com

Bekijk alle boeken

Advertentie

Advertentie

Check ook:

Vegan spaghetti bolognese
24/01
Wij eten iedere week wel een keer (volkoren) pasta en meestal spaghetti. Dit eten we...
22/01
Toen wij net vegan waren struggelde we nog wel eens wat we op brood konden...
Vegan diepvriespizza
20/01
Pizza is altijd al mijn lievelingseten geweest. Maar een vegan diepvriespizza uit de supermarkt bestond...

Advertentie

Volg Vetjebol op