Kruidige Arabische rijst met aardappel

Porties 3-4 personen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 20 minuten

Ingrediënten
  • 150 gram plantaardige boter
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kardemom peultjes
  • 5 kruidnagels
  • 1 theelepel kurkuma
  • 300 gram rijst
  • 400 gram aardappels
  • 1 groentebouillonblokje
  • 600 ml water
  • Handje rozijnen
  • Handje geschaafde amandelen (optioneel)
  • Verse koriander (optioneel)

We raakten geïnspireerd voor dit recept toen we op reis waren in Maleisië. Daar sliepen we bij een community voor mensen met een verstandelijke beperking. Daar ontmoetten wij een kok afkomstig uit de Gazastrook. Hij was zelf niet verstandelijk beperkt en opgeleid tot accountant. Daar kon hij in de Gazastrook echter geen baan in vinden en toen hij de kans zag, is hij gevlucht op zoek naar geluk. In Maleisië maakte hij voor ons en andere gasten onder andere Arabische rijst met aardappels. Met sterke, kruidige smaken. Heerlijk! Terug in Nederland zijn we het ook zelf gaan maken. En daar hebben we dit recept van gemaakt.

Arabische rijst met aardappel

Lang- of kortkokende rijst?

Voordat je begint: Bij dit recept gaan we uit van rijst die je ongeveer 8-10 minuten moet koken. Dat geldt voor de meeste rijst in de Nederlandse supermarkten. Als je rijst hebt die volgens de verpakking +/- 20 minuten moet koken, dan hoef je de aardappels niet voor te koken en kun je stap 1 van de bereidingswijze dus overslaan. Wel heb je dan 1 liter bouillon nodig. Voor de kort kokende rijst heb je aan 600 ml bouillon genoeg.

Je kunt elke soort rijst gebruiken in dit recept. Officieel gebruiken ze voor Arabische rijst een witte rijst met een lange korrel. Zoals bijvoorbeeld basmati rijst. Wij vinden bruine rijst het lekkerst en gebruiken dit dan ook voor dit recept.

Bereidingswijze

Breng een kleine pan met water aan de kook. Schil de aardappel en snijd in stukken van ongeveer 1-2 centimeter. Kook voor 5 minuten. Giet daarna af en zet apart.

Maak 600 ml groentebouillon met het groentebouillonblokje en zet apart.

Snipper nu eerst de ui en de knoflook. Druk de kardemon peultjes voorzichtig in met je handpalm, zodat ze een beetje open breken.

Kies een pan die je goed en in zijn geheel kunt afsluiten. Bijvoorbeeld een gewone hapjespan of een gietijzeren hapjespan.

Verhit de boter in een ruime pan. Voeg de kurkuma, kruidnagel, kardemon en het kaneelstokje toe en laat een minuut zacht bakken. Voeg daarna de ui toe en bak glazig. Bak als laatste de knoflook nog een minuut mee.

Voeg nu de rijst en de voorgekookte aardappels toe en overgiet met de groentebouillon. Doe de deksel op de pan en laat pruttelen voor minstens 8 minuten. Haal de deksel er tot die tijd niet af! Check na de eerste 8 minuten hoe gaat de rijst is. Is deze bijna gaar en zit er nog veel vocht in de pan? Kook dan de laatste minuten zonder deksel. Is je rijst al droog en nog niet gaar? Voeg dan nog een beetje gekookt water toe. Uiteindelijk wil je dat al het vocht verdampt, zodat je de rijst niet hoeft af te gieten.

Roer vlak voordat de rijst klaar is de rozijnen en amandel er nog doorheen. Nu is je Arabische rijst met aardappel klaar!

Serveer eventueel met een simpele salade van sla, tomaat en komkommer. Of een ander Arabisch groentegerecht. Eet smakelijk!

Trek in meer Oosterse gerechten? Probeer ook onze Oosterse Vetjebowl of deze Japanse ramen.

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Tristan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op