Recept: Vegan kaassaus

Porties 4 / 5 personen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 15 minuten

Ingrediënten
  • 300 gram aardappel
  • 150 gram wortel
  • 200 ml water (bij voorkeur het vocht van de gekookte aardappels en wortels)
  • 1 eetlepel olijfolie (optioneel)
  • 1 theelepel knoflookpoeder / of 2 teentjes verse knoflook
  • Zout naar smaak
  • Sap van halve citroen
  • 6 eetlepels edelgist
  • 1 theelepel chilipoeder

Recept voor Vegan Kaassaus

Zelfs kaas hoef je niet te missen als vegan! Het leuke is; je kunt zelf vegan kaassaus maken. En misschien nog leuker; het is ook nog eens gezond! Deze saus bestaat namelijk vooral uit groenten. Kaas gemaakt van groente? Zeker! In combinatie met kruiden, knoflook en edelgist krijg je een heerlijke kaas-achtige smaak.

Vegan kaassaus kun je voor van alles gebruiken. Bijvoorbeeld als snack bij crispy tortilla chips, voor vegan mac and cheese, of als saus bij een bonenschotel. Doordat er zoveel groente in deze kaassaus zit krijg je zelf bij het eten van mac and cheese je groenten binnen.

Eerder maakten we ook een cashewroomsaus voor bij de pasta. Dat recept vind je hier.

Benieuwd hoe je het zelf vegan kaassaus kunt maken? Check hier het recept!

Bekijk hier de recept video!

Bereidingswijze vegan kaassaus

Breng ruim water aan de kook. Schil de aardappel en snijd in grove stukken. Doe hetzelfde voor de wortel. Kook de aardappel en wortel totdat ze goed zacht zijn.

Giet af, maar bewaar wel het kookvocht.

Doe de aardappel en wortel in een grote schaal of in de blender, voeg de chilipoeder, knoflook, de edelgist, het citroensap, het kookvocht, de optionele olie en zout naar smaak toe.

Blend alle ingredienten in een blender of met een staafmixer tot een gladde massa.

Tip: serveer met tortilla chips: koop volkoren wraps en snijd deze is driehoekjes. Bak in de oven tot de ‘chips’ krokant is. Dit duurt op 200 graden ongeveer 4 minuten. Lekker om te dippen in de kaassaus!

Vegan Kaassaus als basis voor je vegan mac & cheese.

Vegan kaassaus maken van cashewnoten kan ook! Lekker voor op een pizza. Bekijk hier het recept.

Bekijk hier de recept video!

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op