Vegan Latte Macchiato

Recept

Porties 1 glas
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 5 minuten

Ingrediënten

  • Haver- of sojamelk
  • 1 kopje espresso

Verder heb je nodig:

  • Een groot glas
  • Pannetje
  • Melkopschuimer
  • Melkkannetje (of een maatbeker)
  • Thermometer

Wij drinken graag een latte macchiato als we in de stad zijn, maar thuis lusten we er zo nu en dan ook wel eentje! Daarom hebben we uitgezocht hoe we makkelijk thuis een vegan latte macchiato kunnen maken.

Deze ziet er misschien niet zo fancy uit als in een koffietentje, maar smaakt wel erg lekker én is in no-time te maken. Probeer het zelf!

Check hier de video: Latte Macchiato maken

De beste melk voor een latte macchiato

Een latte macchiato kun je maken met verschillende soorten melk. Koemelk gebruiken wij niet, want dat is voor kalfjes. Meestal gebruiken we havermelk of sojamelk. Waarom? Omdat het heel goed opschuimt door de vele eiwitten die in deze plantaardige melksoorten zitten! Je kunt zowel gezoete als ongezoete soja- of havermelk gebruiken, net wat je lekkerder vindt.

Je kunt ook experimenteren met amandelmelk, kokosmelk, rijstmelk en andere plantaardige melk. Deze bevatten echter minder eiwitten en schuimen daardoor minder goed op.

Wat je verder nodig hebt

Naast de plantaardige melk en de koffie heb je een groot glas (hittebestendig) en een opschuimer nodig. Als je een handopschuimer hebt heb je ook een steelpannetje nodig. Je kunt de melk daar direct in opschuimen of eventueel in een maatbeker. Bij het gebruik van een handopschuimer is een thermometer ook erg handig. Zonder thermometer is het namelijk lastig in te schatten wanneer de melk op de juiste temperatuur is.

Bereidingswijze vegan latte macchiato

Vul het glas waarin je de latte macchiato gaat drinken voor ruim 2/3 en doe dit in een steelpannetje.

Zet ondertussen een kopje espresso, of als je geen espressoapparaat hebt een sterke bak koffie van 40 tot 50 milliliter.

Verwarm de melk tot ongeveer 65 graden. Heb je geen thermometer? Zorg dan in ieder geval dat de melk niet gaat koken.

Doe de verwarmde melk in een melkkannetje (of als je er geen hebt, zoals wij, gebruik je bijvoorbeeld een maatbeker) en schuim de melk op in ongeveer 20 tot 30 seconden. Als je andere melk en/of een andere melkopschuimer gebruikt kan dit langer of korter duren.

Giet de melk terug in het glas en giet daarna de koffie er in een vloeiende beweging bij.

Drink smakelijk!

 

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Tristan

Reacties bekijken

Uitgelicht

Zelf havermelk maken Goedkoop en snel te maken
Gids voor vegans Alle tips en informatie
Aubergine in pittige tomatensaus

Top 3 vegan en duurzame boeken

Onze favoriete vegan en duurzame boeken.

Bekijk alle boeken

Blog

Vegan shop tips

Thera & Tristan van Vetjebol

Waarom vegan?

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Inschrijven!

Volg Vetjebol op

Ga direct naar

Blog Vegan shop tips Reizen Recepten