Vegan nasi goreng

Recept

Porties 4 personen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 10 minuten

Ingrediënten

  • 300 gram gekookte pandan rijst (of een andere soort)
  • 3 tenen knoflook
  • 3 cm gember
  • 1 rode chili peper
  • 4 stelen bosui
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • Zout
  • Zonnebloemolie

Optioneel

  • 2 wortels
  • 2 paprika's

Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als ontbijt. De overgebleven rijst van de vorige dag bak je samen met wat groenten, sojasaus en ketjap manis.

Dit gerecht is perfect als onderdeel van een Indonesische rijsttafel. Of bijvoorbeeld om te combineren met deze aubergine in pittige tomatensaus.

De basis van dit recept is de meest simpele versie met slechts bosui, gember, knoflook en chili peper. Eet je het liever als hoofdgerecht? Voeg dan de ingrediënten toe die als optioneel zijn aangegeven: de wortel en paprika. Serveer vervolgens met bijvoorbeeld kroepoek, atjar tjampoer en verse komkommer om er een complete maaltijd van de maken.

Je kunt iedere rijst gebruiken die je lekker vindt. Wij vinden het lekker met basmati rijst of zilvervlies rijst. De rijst hoeft natuurlijk niet perse van de vorige dag te zijn, al lijkt het toch alsof dit het lekkerder maakt. 😉

Bereidingswijze Indonesische nasi goreng

Pak de rijst van de vorige dag uit de koelkast. Of kook rijst volgens de instructies op de verpakking als je geen left-over rijst hebt.

Snijd de bosui in ringen en snipper de knoflook en de chili peper. Schil de gember en snipper deze ook.

Ga je voor de completere versie? Snijd dan ook de wortel en paprika in hele kleine blokjes (zo klein als je kunt!).

Pak een wok of hapjespan en verhit daarin een flinke scheut zonnebloemolie (of andere olie naar keuze). Zet het vuur hoog.

Wacht tot de olie warm is en voeg dan de bosui, gember, knoflook en chili peper toe. Eventueel samen met de wortel en paprika.

Bak alles een paar minuten en roer regelmatig.

Voeg nu de rijst toe en bak nog eens een paar minuten, roer nu constant door.

Voeg als laatste de sojasaus en ketjap manis toe. Roer nog eens goed door totdat alle saus verdeeld is en zet vervolgens het vuur uit.

Eet smakelijk!


Nasi goreng geserveerd met aubergine in pittige tomatensaus

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Tristan

Reacties bekijken

Uitgelicht

Zelf havermelk maken Goedkoop en snel te maken
Gids voor vegans Alle tips en informatie
Aubergine in pittige tomatensaus

Top 3 vegan en duurzame boeken

Onze favoriete vegan en duurzame boeken.

Bekijk alle boeken

Blog

Vegan shop tips

Thera & Tristan van Vetjebol

Waarom vegan?

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Inschrijven!

Volg Vetjebol op

Ga direct naar

Blog Vegan shop tips Reizen Recepten