Vegan Poké Bowl met zeewier en gerookte tofu

Porties 2
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 15 minuten

Ingrediënten

200 gram zilvervliesrijst
200 gr sojaboontjes
100 gr zeewiersalade
200 gram gerookte tofu (o.a. te koop bij de Jumbo)
150 gram mais
1 tomaat in blokjes
1 rode paprika
Halve komkommer
Kwart rode ui, gesnipperd
2 el gebakken uitjes van Conimex
1 el sesamzaadjes

1 el sesamolie
4 el sojasaus

4 el vegan mayonaise (bijvoorbeeld Remia Mayolijn)
3 tl wasabi

Advertentie

We zijn gek op de Japanse keuken. Eerder maakte we al een vegan ramen recept en dit is nog steeds één van ons meest geliefde recept. Maar ook een vegan poké bowl maken we regelmatig. Je kan ‘m helemaal zelf samenstellen, maar in dit recept delen we onze favoriete variant.

Waarom zeewier in je vegan poké bowl?

Een poké bowl is natuurlijk niet compleet zonder zeewier. Sinds begin dit jaar werk ik (Thera) bij The Dutch Weed Burger en hierdoor heb ik zoveel geleerd over dit ‘groene goud’, zoals het ook wel genoemd wordt. Zeewier zit vol vitamines, mineralen, omega-3-6-9 vetzuren en het bevat veel eiwitten, ijzer en calcium. Volgens wetenschappers zou aan de wereldwijde behoefte van eiwitten voldaan kunnen worden door zeewierteelt op een oppervlakte van drie keer de grootte van Portugal. Dit zal dus ontzettend veel land schelen. De vee-industrie neemt 45% van het totale aardoppervlak in beslag. Daarnaast kost het verbouwen van zeewier ook weinig zoet water, terwijl bijvoorbeeld voor 1 kilo rundvlees al 15.500 liter water nodig is. Dus het is duurzaam en goed voor je lichaam. Een goede reden om zeewier misschien iets vaker te gaan eten en zeker om het in de poké bowl te stoppen.

Vegan poké bowl

Trek gekregen in sushi? Probeer ons vegan sushi salade recept.

Advertentie

Bereidingswijze vegan poké bowl

Breng ruim water aan de kook voor de rijst. Voeg de rijst toe als het water kookt. Snijd ondertussen de tofu in blokjes. Verhit de sesamolie in een koekenpan en voeg hier de tofu aan toe. Bak goudbruin aan alle kanten. Zorg daarom dat je regelmatig omschept.

Snijd de paprika, komkommer en tomaat in blokjes. Snipper de rode ui.

Heb je sojaboontjes uit de vriezer gekocht, laat deze dan ontdooien in heet water. Als je ze uit een blik hebt, spoel ze dan goed af met water.

Giet de rijst af als deze beetgaar is. Meng de mayonaise en de wasabi goed door elkaar.

Maak dan de bowl op. Voeg eerst de rijst toe, bouw dan de rest van de bowl door op elke plek een ander ingredient neer te leggen. Bestrooi met sojasaus, de wasabi mayonaise, rode ui, de gebakken uitjes en sesamzaadjes.

Eet smakelijk!

Bekijk ook ons recept voor deze lekkere tomaat, champignon curry, of ons recept voor deze Oosterse bowl.


Thera en Tristan zijn de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!-


 

 

 

Door
Thera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check ook:

Kruidenzout maken
13/10
Het is weer herfst en voor je het weet vergaan de kruidenplanten op je balkon...
Vegan Pannenkoeken Klein Geluk Heemskerk
07/10
Er komen steeds meer vegan hotspots bij, ook buiten Amsterdam. En precies dat vinden wij...
Vegan schoenen Vyom
06/10
Heb je binnenkort een feestje en ben je op zoek naar nette schoenen die vegan...

Volg Vetjebol op