Vegan roast voor kerst

Recept

Porties 4 personen
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 45 minuten

Ingrediënten

  • 6 plakken vegan bladerdeeg (waar te koop?)
  • 500 gram zoete aardappel
  • 1 blik linzen (240 gram uitgelekt)
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 2 rode bieten (voorgekookt)
  • 2 friszure appels
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram plantaardige boter
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad

Verder nodig:

  • Bakpapier
  • Cakevorm
  • Deegroller
  • Aardappelstamper

Recept: Vegan roast

Tijdens een vegan kerst kan een goed hoofdgerecht natuurlijk niet ontbreken. Met deze vegan roast, opgebouwd uit verschillende lagen, in een jasje van bladerdeeg, zet je een echte smaaksensatie op tafel. Een combinatie van zoet, zuur en hartig in elke hap.

Check hier waar je plantaardige bladerdeeg kunt kopen!

Op zoek naar meer recepten voor kerst? Check dan al onze veganistische recepten!

Check hier video: Vegan roast

Bereidingswijze vegan roast voor kerst

Snijd de uit fijn en hak de knoflook. Snijd de zoete aardappel in blokjes en de appel en rode bieten in schijfjes.

Pak een cakevorm en bedek deze met een strook bakpapier, zodat je de vegan roast er later makkelijk uit kunt halen.

Maak een bal van 4 plakken bladerdeeg, strooi wat bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek die groot genoeg is om in de cakevorm te passen en alle kanten te bedekken. Leg het deeg in de cakevorm en druk voorzichtig tegen de onderkant en tegen de zijkanten aan. Als je niet aan alle kanten goed uitkomt kun je overtollig deeg afscheuren en tegen die rand aan plakken. Zorg wel dat er aan alle kanten een stukje overtollig deeg overblijft.

Rol de overige 2 plakken bladerdeeg uit tot een langwerpig deeg, groot genoeg om de bovenkant van de cakevorm te bedekken en leg deze apart.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

De eerste laag: zoete aardappelpuree

Breng een ruime pan met water aan de kook en doe hier de blokjes zoete aardappel in. Kook totdat de blokjes zacht zijn en giet het water af.

Voeg nu de plantaardige boter, de nootmuskaat en flink peper en zout toe en stamp fijn met een aardappelstamper. Roer nog even door met een lepel zodat de boter en kruiden goed verdeeld zijn.

De tweede laag: Ui, linzen en champignons

Verhit wat olie in een koekenpan en voeg de ui, de knoflook, de gemalen koriander, het gemalen komijnzaad en de champignons toe. Bak op middelhoog vuur totdat de uien glazig en de champignons lichtbruin zijn.

Voeg nu de linzen en de sojasaus toe en roer goed door.

De derde laag: Rode bieten

Als je geen voorgekookte rode bieten hebt, kook deze dan eerst. Snijd ze vervolgens in dunne plakken.

De vierde laag: Appel

Snijd ook de appel in dunne plakken.

Laagjes maken in de vegan roast

Pak de cakevorm met het deeg en maak een eerste laag met alle zoete aardappelpuree. Druk voorzichtig aan.

Leg daarbovenop de mix van ui, linzen en champignons en druk weer voorzichtig aan tot een gelijke laag.

Maak nu de derde laag met de rode bieten plakken en daarbovenop de vierde laag met de plakken appel.

Leg nu het stuk deeg voor de bovenkant er op en vouw aan alle randen samen met het stuk deeg dat al in de cakevorm zit. Probeer een licht opstaande rand te creëren en maak daar met een vork streepjes in.

Snijd nu met een scherm mes diagonale strepen over de gehele lengte zodat er lucht uit de roast kan ontsnappen.

Bestrijk het deeg eventueel nog met wat olijfolie en zet vervolgens 30 minuten in de oven op 200 graden.

Haal de vegan roast uit de oven en laat deze even afkoelen en til deze vervolgens voorzicht uit de cake vorm door het bakpapier beet te pakken.

Eet smakelijk!


Dit heb je nodig


De cakevorm met de bladerdeeg bodem en de eerste laag van zoete aardappelpuree


Het resultaat; een vegan roast, ideaal voor het kerstdiner!

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Tristan

Reacties bekijken

Uitgelicht

Zelf havermelk maken Goedkoop en snel te maken
Gids voor vegans Alle tips en informatie
Aubergine in pittige tomatensaus

Top 3 vegan en duurzame boeken

Onze favoriete vegan en duurzame boeken.

Bekijk alle boeken

Blog

Vegan shop tips

Thera & Tristan van Vetjebol

Waarom vegan?

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Inschrijven!

Volg Vetjebol op

Ga direct naar

Blog Vegan shop tips Reizen Recepten