Advertentie

Zelf kruidenzout maken

Porties Variërend
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 10 minuten

Ingrediënten
  • Zout
  • Verse kruiden naar keuze

Verder nodig

  • Keukenmachine of blender

Advertentie

Het is weer herfst en voor je het weet vergaan de kruidenplanten op je balkon of in je tuin. Of misschien pluk je wel kruiden uit het park. Een goed moment om zelf kruidenzout te maken! Daarmee haal je het maximale uit je kruidenplanten. Het enige dat je nodig hebt zijn kruiden, zout, een blender of keukenmachine, en een beetje geduld.

Welke kruiden gebruik je in kruidenzout?

Dat is afhankelijk van de kruiden die jij op je balkon of in je tuin hebt staan. Wellicht dat niet alle kruiden goed samen gaan, dus ruik even aan iedere plant om te bepalen of het bij jouw mengsel past. Kruiden die het goed doen in een kruidenmengsel zijn bijvoorbeeld rozemarijn, bieslook, marjolein, oregano, laurier, peterselie en selderij. Je zou daarnaast bijvoorbeeld knoflook toe kunnen voegen aan je kruidenzout voor nog meer smaak.

Verse kruiden

De vers geplukte kruiden van het balkon

Advertentie

Hoe maak je kruidenzout?

Het is heel simpel om kruidenzout te maken. Pluk eerst de kruiden van de planten die jij hebt. Zorg dat je alleen de zachte onderdelen plukt. Dus geen takjes of hele harde stengels. Wij plukten bieslook, marjolein, oregano, rozemarijn en peterselie. Spoel de kruiden eventueel af als er grond of andere vuiligheid op zit.

Voeg nu ruim zout toe aan de kruiden en meng goed door. De exacte hoeveelheid zout is lastig te zeggen en hangt erg af van de hoeveelheid kruiden. Zorg in ieder geval dat alle kruiden ‘onder het zout zitten’. Des te minder zout, des te meer het straks naar kruiden smaakt! Daarnaast zorgt het zout ervoor dat het lang houdbaar blijft. Als je wilt kun je nu ook wat knoflook toevoegen. Dat kan in gedroogde poedervorm, of een paar hele teentjes als je het aandurft. 😉

Geduld

Pak een bakplaat of ruime (oven)schaal en verdeel het kruidenzout mengsel over de bodem. In een zo dun mogelijke laag. Nu is het wachten tot de kruiden gedroogd zijn. Leg de bakplaat of schaal hiervoor op een donkere, droge plek. Laat het vervolgens drogen. Hoe lang dit duurt hangt af van de hoeveelheid kruiden en of je deze gewassen hebt. Als de kruiden nat zijn geweest kan het meerdere dagen duren. Wij hebben de kruiden ongeveer 5 dagen laten drogen.

Minder tijd?

Heb je niet zo veel tijd? Dan kun je de kruiden ook laten drogen in de oven. Dit doe je op ongeveer 50 graden voor +/- een uur. Controleer regelmatig of de kruiden droog zijn. En laat ze daarna afkoelen voordat je verder gaat.

Malen tot kruidenzout

Als de kruiden droog zijn geworden doe je ze in een blender of keukenmachine en maal je het mengsel zo fijn mogelijk. En voilà! Het kruidenmengsel is klaar. Bewaar het in een droog en gesloten potje. Bijvoorbeeld in een opgebruikt kruidenpotje of een kleine weckpot.

Kruidenzout bereidingswijze

De kruiden met zout voor het drogen

Kruiden drogen

Het kruidenmengsel na het drogen

Toepassingen

Je kunt het kruidenzout voor allerlei dingen gebruiken. Strooi het bijvoorbeeld over de aardappels en bak ze bruin in de oven. Of voeg het toe aan soepen of sausen voor extra smaak. Het hangt van de door jouw gekozen kruiden af bij welke gerechten het kruidenzout het beste past. Misschien past jouw kruidenzout wel perfect bij een van onze veganistische recepten.

Kruidenzout recept

Het resultaat: ons eigen kruidenzout

Kruidenzout maken

Tip: Bewaar het kruidenzout in een opgebruikt kruidenpotje

Advertentie

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Tristan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top 3 vegan boeken

Dit zijn onze favoriete vegan boeken.

Vegan Vibes
Vegan Vibes

Door Lisa Steltenpool

Bestel bij bol.com
Man.Eat.Plant.
Man.Eat.Plant.

Door Lisette Kreischer & Maartje Borst

Bestel bij bol.com

Bekijk alle boeken

Advertentie

Advertentie

Check ook:

Vegan bananenbrood recept
08/04
Het perfecte vegan bananenbrood bakken was mij nog nooit gelukt, en ik heb vele pogingen...
Rijstnoedels met groente en tofu
01/04
Dit recept voor rijstnoedels met groente en tofu maken we de laatste tijd bijna iedere...
Duurzame panty
29/03
Mijn panty’s gaan altijd na een paar keer dragen kapot. Ik vind het vervelend dat...

Advertentie

Volg Vetjebol op