Gek eigenlijk, we eten dagelijks groente en planten. Deze kopen we in de supermarkt of op de markt. Maar we kijken zelden om ons heen naar alles wat daar groeit. Want ja, ook in Nederland groeien er genoeg eetbare planten in de natuur. Zelfs in een park bij jou om de hoek.

We liepen met mijn ouders door een park in Amsterdam Noord. Een typisch stadspark. Netjes onderhouden, de natuur mag precies daar groeien waar wij als mensen willen dat het groeit. En daar gingen wij op zoek naar eetbare planten. Mijn vader heeft veel kennis over planten. Daarom kon hij precies vertellen wat we wel en niet konden eten. We kwamen genoeg lekkere dingen tegen!

Eetbare planten uit het park

Zevenblad

Zevenblad Park

Zevenblad wordt vaak gezien als onkruid. Het heeft zelf als bijnaam tuinmansverdriet. Arm plantje, want het is superlekker om te eten! Het groeit in heggen, bermen en tuinen. Eet het als spinazie, maak er een pesto van, of stop het in je smoothie. Het is supervoedzaam en bevat o.a. vitamine C, kalium en calcium.

Recept pesto

  • 2 handenvol zevenblad
  • 4 tenen knoflook
  • peper en zout naar smaak
  • 50 g walnoten of pijnboompitten
  • 100 g edelgist
  • 1 el (gesmolten) kokosolie

Serveer het met spaghetti, tomaten, zongedroogde tomaten, een sjalotje en wat avocado.

Zevenblad

Of drink het in een banaan met frambozen smoothie!

Smoothie met zevenblad

Brandnetel

Brandnetel

Brandnetel is ook niet zo’n geliefd plantje. Terwijl hij erg lekker is. Je kunt er van alles mee. Het is lekker als thee, maar ook weer in een pesto of maak er soep van. Hier vind je eindeloos veel recepten met brandnetels. Wij zijn nog niet verder gekomen dan de thee, maar die smaakte in ieder geval erg lekker.

Zuring

zuring salade

Naast de brandnetel vind je vaak zuring. Ook deze wordt gezien als onkruid, terwijl het superlekker is in een salade of maak er een saus van. Wij aten het bij een couscous salade. Erg lekker, want zuring is een beetje kruidig van smaak. Dit maakt het net even wat spannender dan als je er gewoon sla bij zou eten. Oh ja, zoals je ziet hebben we deze bladeren gedeeld met wat slakken, haha (we hebben het blad wel goed gewassen hoor ?).

Vlierbloesem

vlierbloesemthee

Van vlier kun je in maart de bladeren eten, in juni de bloesem en in september de bessen. Dit plantje geeft je dus een hele hoop. Van vlierbloesem wordt vaak siroop gemaakt. Maar wij hielden het simpel en maakten er thee van. Het plantje is ideaal als je hooikoorst hebt, het is namelijk slijmoplossend en ontstekingsremmend. Ze staan nu overal, dus sla wat in. Je kunt ze namelijk ook drogen en dan heb je het hele jaar door vlierbloesem thee.

Mocht je niet zo’n grote tuinliefhebber als vader hebben. Dan kun je in deze lijst precies zien waar je rekening mee moet houden als je eetbare planten uit de natuur wilt vinden. Er zijn nog veel meer lekkere planten. De natuur heeft ons zoveel moois te bieden. Geniet ervan! 🙂

Advertentie

Door
Thera

Reacties

  1. Prachtig om te lezen Thera! Heel fijn dat jullie zo bewust met je eten omgaan. En je trotse vader deelt graag nog meer eetbare kennis van de Nederlandse flora met jou…?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check ook:

Vegan zwarte bonen curry
11/11
We eten heel graag curry’s. Zeker in de herfst en winter is er niets lekkerder...
07/11
Griekenland vinden wij een heerlijk vakantieland. Niet alleen vanwege de zee, cultuur en de mensen,...
Cake bij FOAM
03/11
Naast de fijne 100% plantaardige ontbijt en lunch zaak FOAM, is er nu een tweede...

Volg Vetjebol op