Waarom zonnepanelen?

  • Je kunt geld verdienen met de extra stroom die je opvangt;
  • Het is duurzaam en goed voor het milieu;
  • Je wekt je eigen stroom op waardoor je (meer) zelfvoorzienend bent en minder afhankelijk bent van een energieleverancier;
  • De waarde van je huis stijgt. Het energielabel wordt namelijk beter.

We gebruiken de hele dag door energie. Vanaf het moment dat we opstaan; je kop thee zet (water verhitten, de productie van de thee), douchen (water zuiveren, verwarmen, afvoeren), naar je werk gaan (productie van je fiets, auto, de trein, vooruit laten bewegen van het vervoersmiddel), tot het moment dat je naar bed gaan, je telefoon checken (om hem op te laden, productie en het transport ervan). Veel van deze energie komt uit fossiele brandstoffen, die klimaatverandering veroorzaken. Terwijl we ook onze eigen groene energie kunnen opwekken met zon en wind via zonnepanelen en andere toepassingen.

Zonnepanelen duurzaam

Lees hier ook onze tips om duurzamer te leven.

Fossiele brandstoffen versus groene energie

Fossiele brandstoffen zijn nog steeds de grootste energiebron, maar ze zijn ook heel slecht voor de aarde. Het wordt tijd dat we meer en meer gaan overstappen op groene energie. Aardolie, aardgas en kolen zijn allemaal fossiele brandstoffen. Ze bevatten koolstof die miljoenen jaren geleden door planten is vastgelegd. Toendertijd kwam het nog niet vrij als CO2, omdat het onder lagen aarde terechtkwam waardoor het ging fossiliseren. Doordat we het nu gebruiken als brandstof komt de koolstof vrij en daarmee ook een hoeveelheid extra C02. Daarnaast zijn fossiele brandstoffen niet oneindig. Ze raken een keer op, nog een reden om op zoek te gaan naar alternatieven.

Elk half uur valt er genoeg zonlicht op de aarde om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien (Dit Is Een Goede Gids – voor een duurzame lifestyle, 2017)

Groene energie wordt volledig geleverd door de natuur. Zoals waterkracht, windenergie, zonne-energie of biomassa. Deze energie wordt opgevangen en kunnen wij gebruiken.

Groene energie met zonnepanelen

Om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven kun je zonnepanelen aanschaffen. We hebben zonuren genoeg in Nederland! Deze zomer is de droogste zomer ooit gemeten, dat betekent heel weinig bewolking en dus veel zon. Mocht je meer stroom opwekken dan je direct zelf verbruikt, dan gaat deze resterende stroom terug naar het stroomnet. Daar krijg je geld voor terug. Aan het eind van het jaar betaal je alleen het verschil. Ideaal!

Zonnepanelen verdienen zichzelf terug

Zonnepanelen worden steeds voordeliger, waardoor het voor meer mensen toegankelijk is. Daarnaast krijg je via de Belastingdienst de btw op je aanschaf terug.

In het boek: De Verborgen Impact van Babette Porcelijn, wordt gesproken over zonnepanelen. De nieuwste zonnepanelen leveren per stuk ongeveer 240 kWh energie per jaar op. Dit is vergelijkbaar met 25 liter benzine. Per gezin zijn ca 14 zonnepanelen nodig, dat kost zo’n 5000 euro. Zonnepanelen gaan 25 jaar mee, en je hebt ze na ongeveer 10 jaar terugverdiend. Daarna ga je dus verdienen aan je zonnepanelen, zo rond de 670 euro per jaar. Na 25 jaar heb je ze al 3 keer terugverdiend. Een heel goede investering dus!

Zonnepanelen aanschaffen

Zonnepanelen kunnen op je dak, maar ook op je schuur, schutting of gewoon neergezet in je tuin of balkon. Het best is om zoveel mogelijk zonnepanelen te nemen, op die manier ga je in de loop van de tijd steeds meer verdienen.

Voor 3300 kWh (dit is een gemiddeld tot groot huishouden) heb je ongeveer 14 zonnepanelen met een hoeveelheid van 270 watt nodig. (Bron: Consumentenbond, 2018).

Denk je erover na om zonnepanelen aan te schaffen? De Consumentenbond kan je helpen met al je vragen rondom zonnepanelen, zoals hoeveel je er nodig hebt, en hoe het met de subsidiëring van zonnepanelen zit. Je kunt ook direct zonnepanelen kopen van Greenchoice. Deze groene energieleverancier wordt genoemd in het boek ‘Dit Is Een Goede Gids – voor een duurzame lifestyle’ van Marieke Eyskoot.

Bronnen:

Dit Is Een Goede Gids – voor een duurzame lifestyle, Marieke Eyskoot, 2017
De Verborgen Impact, Babette Porcelijn, 2017
Consumentenbond, 2018
Greenchoice, 2018

Misschien vind je dit artikel ook interessant: ‘Weg met de wegwerpmaatschappij’

Vetjebol is ook te vinden op InstagramFacebook en YouTube voor nog veel meer duurzaamheid inspiratie!

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op