We leven in een wegwerpmaatschappij. ‘De wegwerpmaatschappij is een term die een samenleving beschrijft waarin steeds meer producten worden geproduceerd die zijn bedoeld om tijdelijk te worden gebruikt en vervolgens te worden weggegooid. Zij worden dus niet onderhouden, gerepareerd of bewaard voor later gebruik.’ (bron, Wikipedia)

We kopen producten om het kort te gebruiken en om het vervolgens weer weg te gooien. Al deze producten kosten grondstoffen en energie. Dit alles brengt weer meer vervuiling en ontbossing met zich mee. Wij zijn de laatste tijd langzaamaan al onze wegwerpartikelen aan het vervangen voor duurzame producten. En vonden een paar hele makkelijke oplossingen om minder afval te produceren.

Weg met de wegwerpmaatschappij!

Wegwerpscheermesjes
Ja, wij kochten nog wegwerpscheermesjes. En ik had ooit zo’n grote voorraad gekocht, dat we daar maanden mee vooruit konden. Nu kopen we alleen nog maar duurzame producten en zoeken we dus voor alle niet duurzame spullen vervangers. Te beginnen uiteraard met wegwerpscheermesjes.

Wegwerpscheermesjes  zijn gemaakt van hard plastic, dat is niet recyclebaar. Maar er zijn goede alternatieven. Een ouderwets metalen zero waste scheermes, waarvan je alleen de mesjes hoeft te vervangen bijvoorbeeld. Of een mesje van Boldking, waarbij je de scheermeskopjes kunt terugsturen naar hen, waar zij het weer recyclen. We schreven een uitgebreid review over beiden producten. Lees hem hier.

Duurzaam scheren

Tandenborstel
Er zijn verschillende duurzame tandenborstels op de markt. Je hebt hele fijne tandenborstels van bamboe. Deze borstels zijn volledig biologisch afbreekbaar. Ze zien er ook heel leuk uit vind ik (niet geheel onbelangrijk). Ook heb je duurzame tandenborstels van het merk Monte Bianco, te koop bij oa Ekoplaza. Hierbij vervang je alleen de kop in plaats van de hele borstel. De kopjes zijn gewoon los te koop. De hele tandenborstel is gemaakt van duurzaam en gerecycled materiaal (zelfs de verpakking waar het in komt. Winning!).

Vintage kleding
Uiteraard. Dit is niet een heel vernieuwende tip, maar shop vintage! Heel erg leuk om te doen, want het geeft echt een soort overwinningsgevoel als je een hele goede koop doet. Er zijn zoveel toffe vintage winkels, zoals Episode, Marbles Vintage, Vintage per Kilo, We Are Vintage etc. Ook kun je naar een kledingruil gaan. Hierbij komen mensen bij elkaar om hun oude kleding te ruilen met elkaar. Of organiseer er zelf 1 met je vrienden. Op Facebook zijn ook ‘kleding verkopen/ruilen’ groepen. Hierbij bieden mensen hun oude kleding aan en jij kan dit weer kopen of ruilen. Ideaal.

Canvas tassen ipv plastic tassen
Ook deze tip is heel makkelijk, hier blijkt maar weer hoe eenvoudig duurzaam leven eigenlijk is. Zorg voor goede canvas tassen en neem deze mee als je boodschappen gaat doen, naar de markt gaat of gaat winkelen. Zo hoef je nooit een plastic tas te kopen. Scheelt geld én is beter voor het milieu. Er zijn zoveel leuke canvas tassen, dat het echt geen straf is om er mee te lopen. Ik vind deze van Plantfaced heel erg tof of deze van Bazaar de Luxe!

Weckpotten
Weckpotten kun je niet genoeg hebben naar mijn mening. Wij bewaren hier alles in. Je eten blijft langer vers en de potten zijn ideaal om zelfgemaakte producten in te bewaren, zoals tandpasta en deodorant, maar ook homemade granola. Weckpotten schelen weer plastic zakjes waar je anders je eten in zal bewaren of hersluitbare clips van hard plastic. Weckpotten zijn ook handig als je in bulk koopt. Wij bewaren een klein deel in weckpotten binnen handbereik, de rest gaat de voorraadkast in.

Weckpotten

Waterfles
Nog een hele makkelijke tip; de waterfles. Plastic waterflesjes kunnen echt niet meer. Toch worden ze nog heel veel gebruikt. Volgens KRNWTR gooien we dagelijks in Nederland 1.500.000 plastic waterflesjes weg! Kies voor een hervulbare waterfles. Er wordt gezegd dat het kraanwater in Nederland het schoonste kraanwater ter wereld is. Dus waarom zouden we dit niet drinken?

Wij hebben een aantal hele mooie en handige hervulbare waterflessen verzameld. Bekijk ze hier. Zorg wel dat je je waterfles regelmatig wast. Er komen bij iedere slok nieuwe bacteriën in de fles. Niet per se direct schadelijk, maar wel een beetje vies.

Mizu Waterfles Header

Gebruik zeep
Zeep voor je lichaam en zeep voor je haar. Een blok zeep is ideaal. Het is zuiniger dan vloeibare zeep, beter voor je – als je een zeep zonder parfums en kunstmatige bestanddelen koopt – en het geeft veel minder afval. Wij kopen onze zeep bij de Dille & Kamille en hier kun je hem gewoon verpakkingsvrij kopen. Ook de Lush heeft goede zepen. Ook voor je haar. Dat vonden wij in het begin even wennen, maar ik zou nu niets anders meer willen. Je doet er heel lang mee, hij ruikt superlekker en mijn haar wordt veel mooier van zeep. Oke, ja. Alleen maar voordelen dus. 🙂

Op zoek naar vegan zeep? Shop hier onze favorieten.

Wegwerpmaatschappij

Maak je eigen producten
Dit hoeft echt niet moeilijk te zijn. Om je eigen tandpasta te maken heb je slechts 2 ingrediënten nodig en is het een kwestie van de ingrediënten door elkaar roeren. Ook je eigen deodorant maken is heel eenvoudig. En je bespaart er ontzettend veel plastic afval mee. De meeste producten komen in relatief kleine verpakkingen, waardoor wij bijvoorbeeld slechts 2 weken met een tube tandpasta deden. Zoveel onnodig plastic verspilling.

Zelf wasmiddel maken
Zelf producten maken is vaak ook nog eens spotgoedkoop. Zo was ik voor 5 liter wasmiddel maar 2 euro kwijt. Hier heb je alleen 80 gram marseille zeep, 80 gram soda en 5 liter water voor nodig. Je kunt echt alles zelf maken, van bodyscrub tot aan lippenstift.

Zelf deodorant maken

Het lijkt allemaal maar normaal dat we alles kunnen kopen en het weer weggooien als we er op uitgekeken zijn, of als het geen nut meer heeft. Maar als we iets bewuster omgaan met alle spullen die we gebruiken, kunnen we al zoveel verschil maken. Gooi je spullen niet zomaar weg, maar breng ze naar de kringloop, geef ze aan vrienden of kijk of het gerecycled kan worden. Wie weet komen we zo een keer uit die wegwerpmaatschappij.

Wil jij alleen nog maar duurzaam en vegan kopen? Bekijk onze favoriete merken.

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op