Advertentie

Je eigen natuurlijke en gezonde tandpasta maken

De meeste tandpasta bevat fluoride. Fluoride is een afvalproduct dat vrijkomt bij het produceren van fosfaat meststoffen en aluminium. Dat klinkt nogal heftig. Nu zijn er verschillende meningen over fluoride. De één zegt dat het goed is voor je tanden en de ander zegt dat het slecht is. Er wordt beweert dat inname van fluoride (je slijmvliezen nemen tijdens het tandenpoetsen de fluoride op, ook al spuug je de tandpasta uit) permanente tandverkleuring, maagkwalen, huiduitslag en verslechtering van de glucosestofwisseling veroorzaakt. Hier vind je er meer informatie over.

Door zelf tandpasta te maken produceer je een stuk minder afval. Tandpasta komt eigenlijk altijd in een tube van hard plastic. Dat was voor ons al reden genoeg om zelf tandpasta te maken. Ben jij ook enthousiast geworden? Hieronder vind je het recept:

Zelf tandpasta maken

Advertentie

Dit heb je nodig om zelf tandpasta te maken:

  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie.
  • 2 eetlepels zuiveringszout.
  • Een paar druppeltjes biologische etherische olie is al voldoende. Gebruik liever te weinig dan teveel. Wij gebruiken pepermunt olie.

Voeg alles samen en roer het goed door. Laat daarna goed afkoelen voor gebruik, zodat het een harde substantie wordt. Met een theelepeltje kun je een beetje tandpasta op je tandenborstel doen.

DYI cosmetica! Natural Heroes verkoopt alle ingrediënten die je nodig hebt om zelf cosmetica te maken. Van shampoo en tandpasta tot zonnebrandcrème.

Bestel bij Natural Heroes

Oordeel over zelfgemaakte tandpasta

Oké, eerlijk is eerlijk. Aan de tandpasta moest ik wel wat meer wennen. Ik miste de schuim en de frisse smaak. Maar voor mijn gevoel zijn mijn tanden wel schooner als ik ze poets met zelfgemaakte tandpasta. Wel moet je zorgen dat je je mond goed dichthoud tijdens het poetsen, dat klinkt logisch… dat doe ik blijkbaar niet, want mijn shirt zit regelmatig onder de kokosolie. Ook moet je ervoor oppassen dat je gootsteenputje niet verstopt raakt. Kokosolie wordt hard als het afkoelt en blijft dan plakken in je afvoer. Laat er regelmatig kokend heet water doorheen lopen, zo houd je verstoppingen tegen.

Check ook de video: zelf tandpasta kunt maken

Duurzame tandenborstel

En als je dan toch je eigen tandpasta maakt, dan kun je ook direct een duurzame tandenborstel kopen. ? Wel zo leuk! Wij vonden een natuurlijke tandenborstel bij de Ekoplaza van het merk Monte-bianco. De kopjes kun je vervangen, zodat je niet iedere keer een hele nieuwe tandenborstel hoeft te kopen. Dit scheelt weer afval. Goed om te weten, de tandenborstel komt in een recyclebare verpakking, dus ook daar hoef je je geen zorgen over te maken! 🙂 Of je kunt gaan voor de HydroPhil tandenborstel. Deze is gemaakt van bamboe, nylon en houtskool, waardoor hij 100% biologisch afbreekbaar is. Je kunt hem kopen bij ShopZuiver, waar ze meer handige verzorgingsproducten verkopen.

Wij zijn benieuwd, ga jij ook je eigen tandpasta maken?

Meer zelf maken? Bekijk hier het recept voor DYI zonnebrandcrème. 

Advertentie

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top 3 vegan boeken

Dit zijn onze favoriete vegan boeken.

Vegan Vibes
Vegan Vibes

Door Lisa Steltenpool

Bestel bij bol.com
Man.Eat.Plant.
Man.Eat.Plant.

Door Lisette Kreischer & Maartje Borst

Bestel bij bol.com

Bekijk alle boeken

Advertentie

Advertentie

Check ook:

Digital nomad
25/02
Deze maand hebben we ons leven in Amsterdam verplaatst naar Mexico. We blijven werken voor...
Vegan Tzatziki Recept
23/02
Sinds onze vakantie in Griekenland zijn we dol op tzatziki, helaas konden we in Griekenland...
Vegan Vibes Lisa Steltenpool
18/02
Vegan Vibes is het derde boek van Lisa Steltenpool. Haar eerste boek de Vegarevolutie heeft...

Advertentie

Volg Vetjebol op