Advertentie

Naast plantaardig eten proberen we in ons hele levensstijl niets van dieren te gebruiken. We zijn vegan. Dit houdt in dat we geen leren schoenen dragen, een trui van wol kopen of kaarsen gebruiken waar dierlijke ingrediënten in zitten. Want niet alle kaarsen zijn vegan.

Lees hier waarom wij vegan zijn.

Vegan kaarsen

Wat is er niet vegan aan kaarsen?

In sommige kaarsen wordt stearine gebruikt wat gemaakt is van dierlijk vet. Niet alle stearine is per definitie dierlijk. Er kunnen ook plantaardige vetten worden gebruikt. Van oorsprong werd stearine uitsluitend gemaakt van rundvet, maar dit is tegenwoordig niet meer zo.

Naast dierlijke stearine kan er ook bijenwas in kaarsen zitten. Dit is ook niet vegan. Bijen maken bijenwas voor de wanden van de cellen in het nest. Hier slaan ze honing op en worden hun jongen groot gebracht. Bijenwas heeft dezelfde soort functie als stearine voor een kaars. Het biedt stevigheid en heeft een smeltpunt van rond de 60 graden.

Advertentie

Welke kaarsen zijn vegan?

Meerdere merken verkopen vegan kaarsen. Zo zijn de Hema kaarsen en theelichtjes vegan, Bolsius heeft een vegan assortiment, Xenos heeft diervrije opties. De meeste waxinelichtjes worden volledig van paraffine gemaakt, dit is op oliebasis.

Duurzame kaarsen

We noemden het net al: er zijn ook kaarsen van paraffine. Als brandmiddel zit er ook vaak paraffine in kaarsen. Dit is wel een vegan ingrediënt. Soms wordt stearine en paraffine met elkaar gemengd en dan bestaat de kans dat de kaars alsnog niet vegan is. Maar kaarsen die volledig van paraffine worden gemaakt zijn dus wel vegan. Het enige nadeel aan paraffine is dat het gemaakt wordt van aardolie, wat het meestal geen duurzaam product maakt. Bij de verbranding van paraffinekaarsen komt er fossiele CO2 vrij, die bijdraagt aan het broeikaseffect.

Natuurlijke kaarsen

Maar gelukkig zijn er ook natuurlijke alternatieven, zoals kaarsen gemaakt van sojawas, palmolie of raapzaadolie. Ze branden 30% tot 45% langer in vergelijking met paraffine kaarsen. Deze kaarsen zij biologisch afbreekbaar en komen uit een hernieuwbare bron. Een aantal natuurlijke kaarsenmerken zijn:

Op zoek naar meer vegan producten? Zoals schoonmaakmiddelen, cosmetica of zelfs kleding? We hebben hier allerlei tips en inspiratie voor verzameld.


Thera en Tristan zijn de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!


 

Advertentie

Door
Thera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top 3 vegan boeken

Dit zijn onze favoriete vegan boeken.

De Vegarevolutie
De Vegarevolutie

Door Lisa Steltenpool

Bestel bij bol.com
Man.Eat.Plant.
Man.Eat.Plant.

Door Lisette Kreischer & Maartje Borst

Bestel bij bol.com

Bekijk alle boeken

Advertentie

Advertentie

Check ook:

Vegan spaghetti bolognese
24/01
Wij eten iedere week wel een keer (volkoren) pasta en meestal spaghetti. Dit eten we...
22/01
Toen wij net vegan waren struggelde we nog wel eens wat we op brood konden...
Vegan diepvriespizza
20/01
Pizza is altijd al mijn lievelingseten geweest. Maar een vegan diepvriespizza uit de supermarkt bestond...

Advertentie

Volg Vetjebol op