Sinds mijn elfde ben ik vegetariër, omdat ik niet wilde bijdragen aan dierenleed. Wat ik toen niet wist, was dat ik door zuivel te eten in de vorm van kaas, yoghurt en taarten/koekjes alsnog bijdroeg aan heel veel ellende voor onschuldige dieren.

Vegan voor de dieren

Deze foto maakten we op de vegan animal sanctuary in Australië waar we vrijwilligerswerk deden

Vegetariër versus vegan

Een vegetariër consumeert geen vlees van dieren. Veel vegetariërs eten ook geen gelatine (gemaakt van varkensbotten) en dierlijk stremsel (komt uit de maag van een koe). Meestal dragen ze wel leer, wol of andere dierlijke producten. Een veganist gebruikt niets dierlijks. Niet om te eten, maar ook niet om in andere vormen te consumeren zoals kleding, spullen of entertainment zoals dierentuinen, paardrijden en het circus. Lees hier waarom wij vegan zijn geworden.

Vegetarier versus vegan

Waarom van vega naar vegan?

Het leven van een melkkoe of een legkip is misschien nog wel tragischer dan dat van een dier dat zo snel mogelijk wordt vetgemest om opgegeten te worden. De melkkoe of legkip leeft vaak jaren in dezelfde vreselijke omstandigheden, waar een vleesvarken binnen een paar maanden wordt gedood.

Bekijk hier onze favoriete plantaardige melk opties.

Een melkkoe wordt keer op keer kunstmatig geïnsemineerd om de melkproductie op gang te houden, haar kalfjes worden direct na de geboorte van haar afgepakt. Deze baby’s staat een net zo vreselijk leven te wachten. Of ze worden zo snel mogelijk groot en dik gemaakt, zodat ze gedood en opgegeten kunnen worden. De vrouwtjes staat een zelfde leven als dat van haar moeder te wachten. Een leven met veel verdriet, omdat ze keer op keer haar kindjes zal verliezen. Een leven met veel pijn, omdat haar lichaam gebruikt wordt totdat het helemaal is uitgeput. Om vervolgens, als ze niet meer genoeg melk produceert, te eindigen in hetzelfde slachthuis als alle andere koeien.

Het leven van een legkip is net zo tragisch. Vaak zitten ze in krappe ruimte met vaak niet tot nauwelijks frisse lucht. Ze moet zo’n 300 eieren per jaar leggen (dit is verre van natuurlijk, de voorouders van deze kippen leggen ongeveer 10 tot 12 eieren per jaar). De haantjes zijn ‘nutteloos’ en worden direct na geboorte vergast of versnipperd. Net als bij een melkkoe belandt een legkip als ze ‘op’ is in het slachthuis.

Lees hier waarom wij geen ei eten.

Er is geen goed of fout, dus we willen niet belerend zijn. Wij geloven dat alle beetjes helpen. Ben je vegan of vegetariër of eet je misschien eens per week vegetarisch, het draagt allemaal al bij aan minder leed en een gezondere planeet. Maar we delen dit omdat ik in de tijd dat ik vegetariër was, graag eerder de waarheid had willen weten.

Op zoek naar vegan recepten? Bekijk onze vegan recepten pagina.

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op