Een lekker eitje op brood of bij het ontbijt. Niets mis mee toch? Wat veel mensen niet weten is dat er een hoop leed vooraf gaat aan het eitje dat bij jou op je bord ligt en dat het ook nog eens helemaal niet zo gezond is als men beweert. In dit artikel geven we antwoord op de vraag: Waarom eten wij geen eieren?

Voor de dieren

Om eieren te produceren heb je legkippen nodig. Alleen vrouwtjes kunnen eieren leggen uiteraard, dat betekent dus dat de mannetjes, de haantjes, ‘nutteloos’ zijn. Deze beestjes worden terwijl ze vaak nog niet eens een dag oud zijn direct vergast of versnipperd. In Nederland zijn dat er al meer dan 30 miljoen per jaar. Ook bij biologsiche eieren gebeurt dit.

Bekijk hier het recept voor pannenkoeken zonder ei!

Het leven van een legkip

Misschien hebben de hennetjes het nog wel slechter. Ze moet in haar korte leventje zoveel mogelijk eieren leggen, zo’n 300 per jaar. Dat betekent dat ze elke 25 uur een ei legt. Dit is verre van natuurlijk. De voorouders van deze kippen leggen ongeveer 10 tot 12 eieren per jaar. Als het hennetje niet meer genoeg eieren legt, wordt ze vermoord om opgegeten te worden.

Er zijn verschillende gradaties aan leefruimtes voor de legkip. De kooikip brengt haar mistroostige leventje door in een leefruimte ter grote van 1 a4tje. Ze kan haar vleugels niet strekken, geen stofbad nemen en ze komt nooit buiten. Ook scharrelkippen zien nooit daglicht. Ze hebben de leefruimte van 2 a4tjes. Anders dan de naam dus doet vermoeden, kan ze helemaal niet scharrelen. De kippen zitten opgepropt in een schuur en raken verveeld. Ze gaan elkaar pikken en dit gaat soms zo ver dat de zwakkere kippen worden doodgepikt door de soortgenoten.

Na dit vreselijke leven wordt ze op een nacht gevangen. Dat gaat er niet zachtzinnig aan toe. Veel beestjes breken hun pootjes en vleugels. Ze worden in kleine kratten gepropt en op transport gezet. Om zo te eindigen in het slachthuis. Totaal uitgebuit. Alleen maar zodat wij mensen een ‘lekker’ eitje en kipfiletje kunnen eten.

Lees ook waarom wij geen leer dragen. Klik hier voor de blog.

voordelen van vegan zijn - deel 2

Eieren van je eigen kippen

Dit kan een grijsgebied zijn voor mensen en tot een paar jaar geleden hadden wij waarschijnlijk nog de eieren van ‘hobby’ kippen gegeten. Een ei maken vraagt een heleboel van een kip. Het zit vol met voedingstoffen die uit de kip komen. Daarom is het goed voor de kippen om af en toe hun eigen eieren te eten, om zo die voedingsstoffen weer terug te krijgen. Daarnaast vinden we het eten van een ei, iets dat een emrbyo kan worden en later een volwaardig levend wezen, een gek idee. En, waar we hieronder meer over vertellen, is ei eten helemaal niet zo goed voor je lichaam.

Voor onze gezondheid

In het eigeel van een ei zit cholesterol. Cholestrol is een vetachtige stof. Je lichaam maakt zelf cholestrol aan om cellen, hormonen en gal te maken. Een te hoog cholestrol kan leiden tot hart- en vaatziekte en diabetes. Het eten van minder dan een half ei per dag kan er al voor zorgen dat je een verhoogd risico hebt op hart- en vaatziektes en diabetes. Uit studies blijkt dat een plantaardig dieet kan zorgen voor een verlaging in je cholestrol. Dit komt met name doordat eieren (maar ook orgaanvlees, paling en garnalen) een verhogend effect hebben op het cholestrolgehalte in je bloed. Plantaardige producten, zoals soja, haver, peulvruchten en granen kunnen er juist voor zorgen dat je cholesterolniveau weer daalt.

Plantaardige alternatieven voor ei

Je hebt toch eiwit nodig? Eiwit heb je zeker nodig, maar eiwit zit niet alleen in ei. Belangrijke voedingsstoffen in ei zoals ijzer, eiwit/proteïne en foliumzuur kun je uit heel veel ander voedsel halen. Noten, zaden en peulvruchten zitten vol met eiwit/proteïne en ijzer. Net als seitan, tofu en tempeh. Groene bladgroente zitten bomvol met ijzer en daar kun je ook je foliumzuur uit halen. Bijvoorbeeld uit broccoli, spinazie of andijve. Eet bijvoorbeeld tortilla’s met bonen, chili sin carne, een linzencurry of noedels met tofu of tempeh.

Power maaltijd: Recept voor boerenkool met linzen en champignons

Samonella in eieren

Salmonella is een darmbacterie die via besmet voedsel elk jaar ongeveer 50.000 mensen ziek maakt. De bacterie leeft in de darmen van pluimvee en varkens en verspreidt zich via ontlasting. Samonella kan voorkomen in rauwe eieren. In 2010 werden bijvoorbeeld meer dan een half miljard eieren teruggeroepen als gevolg van salmonella-uitbraken. Besmet worden met samonella is niet levensgevaarlijk, maar je kunt er wel goed ziek van worden zoals diarree, misselijkheid en koorst. Eet je geen eieren, dan loop je ook niet dit riscio.

Scrambled tofu recept

Tofu scramble

Eigenlijk vragen we ons af waarom er nog wel eieren worden gegeten. Er zijn zoveel heerlijke ei-vervangers, zoals tofu scramble. Ook kun je prima pannenkoeken, cake en bijvoorbeeld wentelteefjes maken zonder ei. We verzekeren je dat je geen verschil zult proeven.

Natuurlijk kan het lastig zijn om een product zoals ei ineens uit je dieet te schrappen. Als je meer plantaardig wilt eten, bedenk dan dat het voor jou goed moet voelen en je kunt het in kleine stapjes doen. We helpen je graag als je meer informatie of tips wilt. Stuur ons dan gerust een berichtje op Instagram of Facebook, óf reageer op deze blog.

Bronnen:

Oxford Academic – The American Journal of Clinical Nutrion

Oxford Academic – Nutrion Reviews

Nutrition Facts – Eggs

Nurtition Facts – Who Says Eggs Aren’t Healthy or Safe?

Veganchallenge

 

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op