UPDATE 08/20: Dit artikel is geschreven voordat de explosie heeft plaatsgevonden. We zijn in 2019 in Beiroet geweest en hebben in dit artikel onze ervaringen gedeeld van deze reis. We weten niet hoe de situatie nu is in de stad. Wil je de getroffen inwoners in Beiroet helpen? Steun dan bijvoorbeeld Impact Libanon of het Rode Kruis met Giro 555.

Beiroet? Ja, Beiroet! Het is een fantastische stad, met ontzettend veel cultuur en historie. Daarnaast is er (natuurlijk) ook heel veel goed eten. Want de Libanese keuken is fantastisch, zeker voor vegans. Toch gaan niet veel mensen op vakantie naar Libanon. Wij laten je in dit artikel zien, waarom je juist wél moet gaan.

Waar moet je zijn als vegan in Beiroet, Libanon

Er is veel vegan eten te vinden in Beiroet. En ook in de rest van Libanon. Welke gerechten meestal vegan zijn en welke restaurants je zeker moet proberen lees je hier. Ook geven we je tips over andere dingen die je kunt doen en beleven in Beiroet.

Lees ook onze tips voor vegan in Tel Aviv.

Onrust en reisadvies

Is het wel veilig? Die vraag kregen we vaak als we vertelden dat we naar dit land op vakantie gingen. Ja, dat is het zeker! Het is een heel fijn vakantieland, maar dat is zeker niet altijd zo geweest. Lange tijd is het erg onrustig geweest in Libanon. In 1975 ontstond er namelijk een burgeroorlog. De oorlog duurde tot 1990 en het land is daarna nog lange tijd bezet geweest. Pas in 2006 kon het land weer gaan opbouwen. Nog steeds zie je overal sporen van de oorlog, maar inmiddels is een groot deel van het land weer veilig en begaanbaar voor toeristen. Bekijk het reisadvies van de overheid voor de laatste stand van zaken.

Beiroet Libanon

Een van de vele kapotgeschoten gebouwen.

Moskee Beiroet

Een moskee en kerk naast elkaar in het centrum van Beiroet.

De stad

In de stad is goed te zien dat er hier hard gevochten is. Veel panden zijn kapot geschoten, maar staan nog wel overeind. Compleet verlaten. Overal zie je kogelgaten. Het is onderdeel van de stad. Er worden heel veel nieuwe panden gebouwd en het is goed te zien dat er nieuwe tijden aanbreken voor het land. De stad is heel veelzijdig, want juist tussen alle verwoesting door zijn heel veel hippe restaurants en barretjes te vinden. In dat opzicht doet Beiroet ons aan Tel Aviv denken. Naast de hippe barretjes zijn er ook heel lokale buurten, waar je de leukste eettentjes vindt waar echt alleen de locals komen.

Beiroet ligt aan de Middellandse zee. Daarlangs loopt een boulevard, maar deze is eigenlijk vrij treurig. Toen wij er waren leek het wel een spookstad. De ooit zo grote en luxe resorts waren verlaten en totaal verloederd. Een sombere bedoeling. Daarnaast kun je ook niet zwemmen bij de kust van de stad. Er zijn allemaal rotsen en de zee is te ruig. Wel staan hier de 2 iconische rotsen die je eigenlijk wel gezien moet hebben.

Beiroet Duif Rotsen

De bekende Duifrotsen vlak langs de kust bij Beiroet

Beiroet kust

De boulevard van Beiroet

Lees ook onze vegan hotspots in Jeruzalem.

Leuke wijken in Beiroet

De wijk met de hipste restaurantjes en barretjes is Mar Mikhael. Ook vind je hier de bekende gekleurde trappen. Een heel fijne buurt met veel vegan hotspots. En deze buurt is ook heel leuk voor drankjes of uitgaan ’s avonds.

Hamra was misschien wel onze favoriete buurt. Deze wijk is nog heel lokaal en hier vind je de leukste en de goedkoopste eettentjes. Dit voelt een beetje als het ‘echte’ Beiroet, met veel koffiezaakjes. Want Libanon heeft net als Turkije echt een koffie cultuur. We hebben hier de lekkerste koffie’s geproefd, bijvoorbeeld met kardemon.

Geschilderde trappen Beiroet

Vervoer in Beiroet en de rest van Libanon

Wij deden alles met Uber. Die is heel goedkoop in Libanon. Je kunt ook met een taxi een vaste prijs afspreken. Daarnaast heeft de stad een goed busnetwerk, maar er zijn geen metro of trams. Het land is heel klein, dus je kunt in korte tijd veel van het land zien. Wij zijn 2 dagen buiten de stad geweest met een taxi waarmee we een prijs hebben afgesproken. Voor 150 EUR per dag bracht hij ons naar de afgesproken plekken.

Trips buiten Beiroet

In die 2 dagen zijn we naar verschillende plekken geweest. Libanon is namelijk een klein land en met de taxi kun je binnen een paar uur op veel plekken komen. De eerste dag was dat Baalbek en de wijnstreek. Tijdens de weg hier naartoe reden we vlak langs Syrië, en door alle checkpoints en soldaten met geweren merkten we dat er nog steeds dreiging is in bepaalde gebieden. De tweede dag zijn we naar Harissa, Jbeil en de waterval Baatara Gorge geweest. Vooral de waterval is iets waar niet veel mensen komen, dus hier krijg je een goede impressie van het land. De route door de bergen is prachtig en binnen een uur stonden we van de Middellandse tropische kust tussen de bergen.

Baalbek Libanon

Vegan eten in Beiroet en Libanon

Ja, en natuurlijk 1 van de redenen waarom we naar Libanon wilden was vanwege het eten. Niets lekkerder dan een tafel vol met heerlijke hapjes die je met elkaar kunt delen. En veel traditionele gerechten zijn vegan, dus dat is ideaal. Het enige waar je op kunt letten is yoghurt, soms stoppen ze dit zelfs door de hummus. Altijd duidelijk aangeven dat je dit niet wil dus.

Vegan in Beiroet

Traditionele gerechten die (bijna altijd) vegan zijn

Pita’s, uiteraard! Maar ook veel dips zijn standaard vegan zoals mutabal. Dit is een gerookte aubergine dip, bijna hetzelfde als baba ganoush dus. Daarnaast is natuurlijk volop hummus te krijgen. Falafel kwamen we in Libanon maar heel weinig tegen. In Jordanie (waar we tijdens dezelfde reis naartoe gingen, zag je dit veel meer). Overal kun je frisse tabouleh bestellen. Ook typisch Libanees zijn gevulde wijnbladeren (warrak enab). Meestal zijn ze gevuld met gekruide rijst. We hebben nog nooit meegemaakt dat ze niet vegan zijn. Eén van onze favoriete salades is fattoush. Dit is een salade gemaakt met geroosterde stukjes pitabrood, en gemengde groente en kruiden.

En natuurlijk za’atar niet vergeten. Za’atar is een kruidenmengsel van een soort wilde oregano, sesamzaadjes en sumak. Dit laatste zijn gedroogde zure besjes. Za’atar eet je met wat olie waar je het brood in dipt en vervolgens dip je het brood in het kruidenmengsel. Absolute must om dit in Libanon te eten.

Hummus Libanon

Vegan(-friendly) restaurants in Beiroet

Wij vinden het leuk om zo lokaal mogelijk te eten, dus de meeste plekken hebben fantastisch eten, maar zijn niet westers qua inrichting. We vinden het juist wel wat hebben om op plastic stoeltjes te zitten tijdens een reis.

T-Marbouta

Dit is een heel leuk restaurant. Iets hipper en daardoor ook iets prijziger dan de hele lokale zaakjes. Ze hebben een prachtige tuin. Het kan er wel erg druk worden, dus reserveren kan handig zijn als je verzekerd wilt zijn van een plekje.

Mezyan

Een leuk restaurant in Hamra met lokaal eten. Ook heel goede prijzen hier.

Luna’s Kitchen

Een 100% vegan restaurant. Ze hebben hier ook regelmatig livemuziek en er worden spellen georganiseerd. Je kan fijn buiten zitten en ze hebben allerlei Westerse gerechten, zoals pasta, burgers en pizza.

Resto Ghazar

Misschien wel het lekkerste eten wat we op hebben in Beiroet. Bij Resto Ghazar bestel je allerlei hapjes en ze hadden hier de meeste vegan opties in vergelijking met andere lokale restaurantjes. Het restaurant ligt wel in een wijk waar je misschien niet zo snel zou komen, maar het is zeker de moeite waard om hier naartoe te lopen.

Coop d’état rooftop

Je kunt hier ook eten, maar vooral voor drankjes is deze plek leuk. Het hoort bij een hostel die er heel tof uitziet (zeker ook een aanrader om hier te verblijven). Er is een fijne tuin en een rooftop. De rooftop is niet altijd open, maar alsnog kun je goed buiten zitten. En ook binnen is het heel tof met een industriele stijl en veel planten.

Wil je meer reisinspiratie? Bekijk ook onze andere hotspot artikelen.

Ben je zelf ook in Beiroet geweest en heb je nog tips? Laat het achter in de comments! Wij zijn heel benieuwd.

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op