Vegan broodje shoarma

Recept

Porties 2 broodjes
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 25 minuten

Ingrediënten

  • 2 broodjes of pita's
  • 150 gram oesterzwammen
  • 1 eetlepel kipkruiden
  • 2 eetlepels sojasaus (met minder zout)
  • 2 eetlepels natuurazijn
  • Stukje komkommer
  • 6 blaadjes sla
  • 1 tomaat
  • 10 eetlepels ongezoete sojayoghurt
  • 3 takjes verse dille (of 2 theelepels gedroogde dille)
  • 2 theelepels verse citroensap

We zijn dol op oesterzwammen. Het wordt vaak gezien als een goede vervanger voor vlees. Oesterzwammen hebben een lekkere chewy textuur, waardoor het in combinatie met frisse groente en een net afgebakken broodje echt perfect is! Met dit recept maak je een vegan broodje shoarma, maar dan met oesterzwammen.

Het boek van Maartje Borst en Lisette Kreicher (Man.Eat.Plant.) inspireerde ons voor dit recept. Ken je het boek nog niet? Lees hier onze review. In het boek worden oesterzwammen gemarineerd met kipkruiden en sojasaus, als basis voor een heerlijke burger. Dit recept is er op gebaseerd, alleen maken wij er een vegan broodje shoarma van!

Heb je haast of wil je een letterlijke vervanger voor shoarma? Dan kun je ook de Vegetarische Kip-Shoarma van het merk Vegetarische Slager kopen. Deze is bij de meeste Albert Heijn en Jumbo supermarkten te krijgen.

Bereidingswijze vegan broodje shoarma

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de komkommer in heel dunne plakjes en doe ze in een bakje. Breng ze net onderwater met azijn. Zet apart.

Trek de oesterzwammen met je handen, of met een vork, uit elkaar in dunne reepjes. Marineer met de kipkruiden, een scheutje water en de sojasaus. Roer goed door zodat de oesterzwammen helemaal bedekt zijn met de marinade.

Tip: Gebruik de zakjes ‘Kip – Paprika’ kruiden van het merk Stegeman. Deze bevat een stuk minder zout dan de gemiddelde kipkruiden

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de oesterzwammen. Zorg dat ze goed verspreid liggen. En plaats de bakplaat voor 20-25 minuten in de oven.

Snijd een paar steeltjes dille zo fijn mogelijk. Doe de ongezoete sojayoghurt in een bakje en voeg hier de dille en wat zout aan toe. Roer goed door en top af met een paar druppels citroensap.

Snijd de tomaat in fijne plakken, was de slabladeren.

Bak de broodjes de laatste 5 minuten mee in de oven.

Het vegan broodje shoarma beleggen

Zijn de oesterzwammen klaar? Haal ze uit de oven en begin met het beleggen van het vegan broodje shoarma. Giet de komkommerplakjes af. en beleg mee op het broodje. Begin met de slabladeren, dan de komkommer en tomaat. Vervolgens de oesterzwammen en top af met de saus.

Tip: Voor de afwisseling kun je ook een wrap gebruiken in plaats van een broodje.

Eet smakelijk!

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Reacties bekijken

Uitgelicht

Zelf havermelk maken Goedkoop en snel te maken
Gids voor vegans Alle tips en informatie
Aubergine in pittige tomatensaus

Top 3 vegan en duurzame boeken

Onze favoriete vegan en duurzame boeken.

Bekijk alle boeken

Blog

Vegan shop tips

Thera & Tristan van Vetjebol

Waarom vegan?

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Inschrijven!

Volg Vetjebol op

Ga direct naar

Blog Vegan shop tips Reizen Recepten