Vegan pesto

Porties Een schaaltje vol
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 15 minuten

Ingrediënten
  • 5 kleine tot middelgrote sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 25 gram pijnboompitten
  • 2 eetlepels Italiaanse kruiden (gedroogd)
  • Flinke hand verse spinazie
  • Flinke hand verse basilicum
  • 3 eetlepels edelgist
  • 150 ml water
  • Zout
  • Peper

Vegan pesto is (nog) niet zo makkelijk te krijgen in de meeste supermarkten. Vegan rode pesto komen we al wel eens tegen, maar de groene variant iets minder vaak. Daarom maakten we zelf een recept voor vegan pesto. We eten het graag als pasta pesto of als saus bij aardappelpartjes uit de oven. Maar er zijn heel veel opties om het te eten, bijvoorbeeld op brood of als dip.

In dit recept gebruiken we verse basilicum en spinazie met daarnaast gedroogde Italiaanse kruiden. Heb je ook verse oregano, tijm en peterselie in huis? Vervang dan de gedroogde kruiden door de verse variant. Voeg ook gerust extra verse kruiden toe, dat maakt het waarschijnlijk alleen maar lekkerder! 😉

Check de video: Vegan pesto recept

Op zoek naar meer Italiaanse recepten? Check onze recepten voor pasta in romige dillesaus, vegan pizza en vegan lasagne.

De ingrediënten voor onze vegan pesto

Bereidingswijze vegan pesto

Snipper de sjalotten en de knoflook. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en laat heet worden. Voeg vervolgens de sjalotten toe en laat ze op laag vuur langzaam bakken, totdat ze glazig zijn geworden. Bak vervolgens de knoflook nog enkele minuten mee.

Voeg nu aan dezelfde pan ook de spinazie en de Italiaanse kruiden toe. Alleen de gedroogde kruiden, nog niet de verse basilicum! Bak mee totdat de spinazie geslonken is.

Verhit nu een schone koekenpan en rooster daarin de pijnboompitten. Let op; pijnboompitten branden heel snel aan. Zet het vuur dus niet te hoog, blijf er bij en blijf de pan schudden. Doe dit totdat de pijnboompitten lichtbruin zijn.

Pak nu een blender, keukenmachine of een andere soort mixer. Doe het mengsel van de sjalotten, knoflook, Italiaanse kruiden en de spinazie in de blender. Samen met de pijnboompitten, de verse basilicum, edelgist, water, peper en zout. Begin met de helft van het water en voeg pas meer toe als de pesto nog te dik is.

Blend nu totdat je een gladde vegan pesto hebt.

De vegan pesto voor en na het blenden

Toepassingen

Wij eten deze pesto het liefst als pasta pesto. En dan gebruiken we meestal spaghetti. Het is dan lekker om nog wat verse tomaat, gebakken champignons en courgette toe te voegen, in kleine blokjes.

Vegan pasta pesto

Pasta pesto met spaghetti

Deze vegan pesto is ook erg lekker bij aardappels uit de oven. Snijd de aardappels in partjes en laat de schil eromheen. Kook de aardappels vervolgens een paar minuten. Leg ze op een bakplaat en smeer ze in met wat olijfolie en bestrooi met peper en zout. Doe ze vervolgens in een voorverwarmde oven op 180 graden. Haal ze er pas uit als ze goed bruin zijn en een knapperig korstje hebben. Giet de vegan pesto eroverheen of dip de aardappels in de pesto.

Aardappels met pesto

Aardappels uit de oven met vegan pesto

Dat zijn de twee toepassingen die wij erg lekker vinden, maar er zijn talloze opties. Je kunt de pesto met van alles combineren, dus eet ‘m waarmee jij de pesto het lekkerst vindt.

Op zoek naar meer vegan recepten? Bekijk ons overzicht!

Eet smakelijk!

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Tristan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op