Geitenmelk is bedoeld voor baby geitjes, koeienmelk voor kalfjes en de melk van een mens is voor een mensenkindje gemaakt. Toch drinken heel veel mensen de melk van een dier. Wij zijn sinds 2014 vegan en consumeren niets dierlijks. Dus ook geen melk. In dit artikel geven we je feiten over de melkindustrie en beantwoorden we de vraag:

Waarom drinken wij geen dierlijke melk?

Bekijk ook: 6 x plantaardige melk

Koemelk is voor kalfjes

Dierlijke melksoorten bevatten geslachtshormomen zoals oestrogeen. Het is gemaakt om een kalfje zo snel mogelijk uit te laten groeien tot een grote koe of stier. Oestrogeen kan hormoongerelateerde aandoeningen veroorzaken zoals acne, vroegtijdige puberteit en zelf problemen bij mannen met de voortplanting. Ook zou melk de groei van hormoongevoelige tumoren kunnen stimuleren. Dit veroorzaakt dus kanker. Daarnaast zijn er nog veel meer gezondheidsgevaren die geassosieerd worden met het consumeren van dierlijke melk (NutrionFacts.org, 2018). Lees hieronder nog meer feiten over de melkindustrie.

Met een gered kalfje bij Sugarshine Animal Sanctuary in Australië

Slecht voor het milieu

Naast je gezondheid is dierlijke melk drinken ook heel schadelijk voor het milieu. De beestjes die de melk leveren stoten methaangassen uit met hun ontlasting. Dit zorgt voor veel broeikasgassen. Geen enkele vorm van de productie van plantaardige melk stoot net zoveel CO2 uit als die van dierlijke (The Guardian, 2015). Het verbouwen van het graan en de soja (wat de dieren eten) brengt ook vervuiling met zich mee, net zoals het transport van de dieren en de melk. Voor sojamelk moet uiteraard ook soja verbouwd worden, maar lang niet zoveel als voor een koe die soja eet. Daarnaast kost dierlijke melk veel meer water dan plantaardige melk, zie de afbeelding hieronder (University of Twente):

melk-waterverbruik

Een leven in de melkindustrie

Naast dit alles heeft een dier in de melkindustrie absoluut geen prettig leven. Net als mensen moeten koeien of zwanger-of net bevallen zijn om melk te produceren. Maar in het leven van een melkkoe betekent dit dat ze constant kunstmatig geinsemineerd wordt. Als het kalfje geboren is wordt deze vrijwel direct bij zijn/haar moeder weggehaald en op kunstvoeding gezet. Het weghalen van de baby is voor een koe net zo traumatisch als dat het voor ons is. Door het kalfje weg te halen, kunnen ze de melk van de moederkoe afpakken en aan mensen geven. Mannelijke kalfjes worden of direct na de geboorte neergeschoten of worden gebruikt voor kalfsvlees.

De hoeveelheid melk die een ‘melkkoe’ moet produceren is onnatuurlijk hoog. Nederlandse melkkoeien produceren jaarlijks 11 miljard kg melk. Slechts een enkele koe produceert gemiddeld meer dan 8000 kg per jaar. Een eeuw geleden was dit nog niet eens de helft van deze hoeveelheid (Peta, 2016).

Dit schokkende filmpje laat precies het leven zien van een koe in de melk-industrie.

Advertentie

Bol.com Algemeen

Kies plantaardige melk

Er zijn heel veel plantaardige melkopties, die lekkerder en gezonder zijn. Daarnaast zijn ze een stuk beter voor het milieu en doen ze geen dieren kwaad. We hebben onze favorieten op een rij gezet. Bekijk ze hier.

feiten over de melkindustrie

Vind je het nog lastig om over te stappen naar (meer) plantaardige voeding? Stel ons dan gerust een vraag, want we helpen je graag. Meer feiten over de melkindustrie of andere artikelen over veganisme? Bekijk dan ook onze blog.

Lees hier ook waarom hoe wij vegan zijn geworden.

Advertentie

Natural Heroes

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

Organic Basics: duurzaam ondergoed
Organic Basics: duurzaam ondergoed Met 10% korting
Zelf havermelk maken
Zelf havermelk maken Goedkoop en snel te maken
Gids voor vegans
Gids voor vegans Alle tips en informatie

Top 3 vegan en duurzame boeken

Onze favoriete vegan en duurzame boeken.

Koos zoekt een huis
Koos zoekt een huis

Door Liselot Jansen en Yondi Schmidt

Bestel bij bol.com
Vegan Soul Food
Vegan Soul Food

Door Jason Tjon Affo

Bestel bij bol.com

Bekijk alle boeken

Advertentie

Bol.com Algemeen

Advertentie

Bol.com Algemeen

Check ook:

Wortel- linzensoep
07/12
Geitenmelk is bedoeld voor baby geitjes, koeienmelk voor kalfjes en de melk van een mens...
Duurzame en vegan cadeaus
29/11
Geitenmelk is bedoeld voor baby geitjes, koeienmelk voor kalfjes en de melk van een mens...
Vegan food hacks
01/11
Geitenmelk is bedoeld voor baby geitjes, koeienmelk voor kalfjes en de melk van een mens...

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC4

Volg Vetjebol op