De hele dag dansen, relaxen in het gras met een drankje, fijne muziek ontdekken. Wij krijgen geen genoeg van festivals! Helaas zit het festivalseizoen er bijna op. Maar we mogen niet klagen, want we hebben er samen aardig wat meegepikt dit jaar en dachten dat het wel eens handig kon zijn om te laten weten hoe het is om als vegan naar festivals te gaan. En dan ook nog een beetje duurzaam. Want dat is ook wel fijn. Wat eet je? Waar kun je op letten en welke festivals zijn het ‘groenst’?

Helemaal gelukkig met de No So Pulled Pork op Lowlands

Als vegan naar festivals

Eten

We beginnen maar direct met het belangrijkste punt: eten. Het wordt steeds makkelijker om als vegan goed te kunnen eten op een festival. Er zijn steeds meer fijne foodtrucks. Zo is The Dutch Weed Burger bijna niet meer weg te denken op een festival. Maar ook Vrij Voedsel, Bakblik en Vleesch noch Visch hebben we veel gezien dit seizoen. Op Lowlands was er zelfs een 100% vegan Asian eetstandje! Alleen op Zwarte Cross moest ik aardig creatief zijn. Maar dat is gelukt! Zo kun je altijd wel een frietje met ketchup of curry vinden. En zijn er ook bijna altijd wel Indiaanse of Surinaamse eettentjes. Bij Indiaans kun je een lekkere groente curry bestellen, die hadden wij op Lowlands. En bij de Surinaamse stand kun je altijd vegetarische roti bestellen. Vraag of ze de ei weglaten en je hebt een vegan maaltijd!

Een 100% vegan tentje op Lowlands!

Customize je maaltijd

Daarin kun je nog veel verder gaan. Stel je eigen maaltijd samen. Zo heb ik dit festivalseizoen een geitensalade besteld zonder geitenkaas, maar wel met extra olijven en lente-ui. Of de mozzarella weggelaten op een bonenburger. Ze willen altijd wel met je meedenken en vaak is er veel meer vegan te maken dan je denkt.

Vegan op Zwarte Cross

De geitenkaas salade zonder geitenkaas op de Zwarte Cross

Plastic bekertjes

Veel festivals hebben plastic bekers met statiegeld, die kun je dus weer inleveren en hergebruiken. Een top systeem, want zo heb je minder afval en het festivalterrein blijft een stuk schoner. Op Milkshake Festival hadden ze dit systeem en ook Best Kept Secret doet dit bijvoorbeeld. Hopelijk dat alle festivals in de toekomst dit systeem gaan hanteren. Lees in dit artikel waarom plastic schadelijk is voor jouw eigen gezondheid en voor de aarde.

Plastic op Solar Festival

Recycling op Solar Festival

Vegan én duurzaam

We willen uiteraard niet alleen naar vegan friendly festivals, maar ook naar groene festivals. Nu gaan die 2 vaak aardig goed samen. Een groen festival gaat duurzaam om met afval (dit wordt vaak gerecycled), ze maken gebruik van groene stroom, zijn zelfvoorzienend, houden rekening met de omgeving en gaan bewuster om met water.

De groenste festivals

We zijn naar lang niet alle groene festivals geweest, maar we willen in de toekomst wel naar steeds meer festivals waar duurzaamheid hoog staat. Bij deze festivals zitten we dan sowieso goed:

  • DGTL

Deze staat hoog op ons lijstje. Een fijn festival met elektronische muziek op de NDSM werf. Ze serveren alleen vegetarisch eten, dus geen vlees. Hoe tof is dat?! DGTL maakt gebruik van groene energie en recyclend ook de bekertjes.

  • MadNes Festival

Dit is een festival op Ameland. Ze besteden veel aandacht aan zwerfafval en er wordt veel gerecycled materiaal gebruikt. Ook gebruiken ze duurzame energie.

  • Welcome to the Village

De organisatoren van dit festival in Leeuwarden dromen ervan dat hun festival de werkelijke maatschappij gaat vormen. Zij zien het als een soort mini-maatschappij en proberen alles zo logisch en slim mogelijk te regelen. Zo hopen ze ooit fossielvrij te worden, geen afval meer te produceren en willen ze precies weten waar hun voedsel vandaan komt.

  • Best Kept Secret

Bij Best Kept Secret is eten heel belangrijk. Ze hebben heel veel keus en ook ontzettend goed eten, dus veel vegan opties. Ze houden rekening met alle allergieën, dus er zit voor iedereen iets tussen.

  • Welcome to the Future

Welcome to the Future is één van de tien groenste festivals ter wereld.  Het eten is 100% biologisch, het afval wordt gerecycled, ze maken gebruik van groene stroom en ze streven naar de leave-no-trace filosofie. Dit festival kan niet missen in deze lijst. Welcome To The Future wordt elk jaar in Het Twiske georganiseerd, een recreatiegebied net boven Amsterdan-Noord.

  • Mysteryland

Wij hadden Mysteryland niet direct in dit lijstje verwacht, omdat het zo’n gigantisch festival is. Maar het is één van de eerste groene festivals van Nederland. In 2012 kreeg het festival de hoogste ‘normering’ mogelijk voor een duurzaam festival. Het dancefestival focust zich op elektronische muziek, kunst, cultuur, talent en duurzaamheid.

Lowlands Alpha tent

Welke festivals heb jij bezocht dit jaar? Of heb jij nog tips om als vegan naar festivals te gaan? Laat een berichtje achter! 🙂

Vetjebol is ook te vinden op InstagramFacebook en YouTube voor nog veel meer duurzaamheid inspiratie!

Door
Thera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check ook:

Vegan wentelteefjes recept
14/06
Sinds wij vegan zijn hebben wij geen wentelteefjes meer gegeten, terwijl ze juist heel eenvoudig...
Tristan met Kalfje
29/05
Na 4 jaar veganistisch eten wilden we graag een keer iets meer doen voor de...
rooftop bars melbourne
23/05
Melbourne is één van onze favoriete steden. Het zit vol met vegan hotspots, er hangt...

Vetjebol kitchen essentials

Koksmes
Een goed scherp koksmes maakt het leven makkelijker
Koksmes

Bestel nu bij Coolblue

Foodprocessor
Blenden, mixen en snijden. Met een foodprocessor kun je het allemaal
Foodprocessor

Bestel nu bij Coolblue

Spiraalsnijder
Snijdt wortel, komkommer en courgette in slierten
Spiraalsnijder

Bestel nu bij Coolblue

Slowjuicer
Maak groentesapjes bomvol vitamines en mineralen
Slowjuicer

Bestel nu bij Coolblue

Ga direct naar

Blog Recepten Hotspots