Je wilt een pasta eten en gaat inkopen doen. De champignons komen in plastic, de uien zitten in een netje dat voor het grootste deel uit plastic bestaat, de cashewnoten voor de saus zitten in een plastic verpakking en ja, ook de pasta komt in een plastic zakje. Voor je het weet heb je 5 stuks plastic gebruikt en dat is alleen nog maar je avondeten. In de afgelopen 10 jaar is er meer plastic gemaakt dan in de hele 20ste eeuw. Plastic is overal. Letterlijk. Het zwerft op straat, de oceanen zitten er vol mee en het zit zelfs in je eigen lichaam.

A society is defined not only by what it creates, but by what it refuses to destroy – John Sawhill

Wij merken het ook. Het is zo makkelijk om het te gebruiken. Even snel een zakje om je boterham die je onderweg wilt opeten of een waterflesje op het station. Elk jaar wordt er 250.000.000.000 kilo plastic gemaakt. Ongeveer de helft hiervan gebruiken we één keer en wordt meteen weggegooid. Het maken van dit plastic kost grondstoffen en tijdens de afvalverwerking komen er stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu (Milieu Centraal).

Waarom zou het nog meer goed zijn om te minderen met plastic?

In 2050 kunnen we de aarde 800 keer in plastic pakken met de productie uit dat ene jaar. Er schijnt dan meer plastic in de oceanen te drijven dan dat er vis zwemt (Ellen McArthurFoundation).

Plastic-vrije boterhamzakjes van Snack ’n Go en Keep Leaf

Schadelijk voor je gezondheid

Greenpeace deed in 2004 al onderzoek naar plastic en ontdekten toen dat chemische stoffen als weekmakers en vlamvertragers zich, die in plastic zitten, soms in gevaarlijk hoge concentraties in ons bloed bevinden. En er worden hormoonverstoorders in plastic gestopt, die ook in jouw lichaam terecht komen.

In het artikel over duurzame beautyproducten schreef ik al over microbeads. Dat zijn minuscule plastic deeltjes. Ze zitten in je kleding, maar ook bijvoorbeeld in je tandpasta. Dit krijg je dus elke keer binnen als je je tanden poetst. Meer over microbeads vind je in het artikel!

Advertentie

Plastic soep

Maar ook als je vis- en andere zeedieren eet, krijg je plastic binnen. Minimaal 1400 mariene diersoorten hebben last van al het plastic in de oceanen; van bacteriën tot walvissen. Maar ook vogelsoorten leiden er onder. Dat is goed te zien in dit hartverscheurend filmpje van jonge albatrossen die gevoerd worden door hun ouders met plastic (Plastic Soup Foundation).

Sinds wij deze feiten kennen proberen wij te minderen met plastic en kopen we regelmatig in bulk. Er zitten diverse bulk winkels door het land. Wij gaan altijd naar Delicious Food in Amsterdam. 

Deze linnen tasjes zijn een perfect alternatief voor plastic zakjes om je groente en fruit

Meer lezen over de impact van plastic op de aarde, je gezondheid en het dierenrijk? Check dan zeker dit artikel. Echt een aanrader!

Voordelen van plastic

Aan plastic kleven niet alleen maar nadelen. Door plastic om groente en fruit te doen blijft het vaak langer houdbaar. Voedselverspilling is een grotere last voor het milieu dan de verwerking van plasticverpakkingen. 40% van het plastic dat van huishoudens afkomstig is wordt gerecycled. Niet al het plastic wordt dus verbrand, maar een groot deel krijgt een tweede leven (Milieu Centraal).

Plastic Challenge

Om meer bewust te worden van het plastic dat we gebruiken, hebben we een week lang onze plastic consumptie bijgehouden. Hoeveel plastic we nu precies hebben gebruikt, dat vind je hier

Vetjebol is ook te vinden op InstagramFacebook en YouTube voor nog veel meer duurzaamheid inspiratie!

Advertentie

Door
Thera

Reacties

  1. Kan je ook wat meer vertellen over het plastic wat we in nederland recyclen? Wij hebben een PMD container. Maar in hoeverre wordt dat gerecycled?

  2. Hi Rianne, bedankt voor je berichtje en eeen terechte vraag! Er gaan veel verhalen de ronde dat afval scheiden geen nut heeft omdat het toch niet gerecycled wordt. Wat wij weten is dat het belangrijk is om je afval zo goed mogelijk te scheiden.

    Glas, papier en karton, groente, fruit en tuinafval (gft), klein chemisch afval, plastic, blik, drinkpakken, elektrische apparaten, grof tuinafval, bouwafval, textiel en restafval worden allemaal apart verwerkt. Gescheiden afval dat erg vervuild is (waar erg veel dingen bij zitten die er niet bij horen), kan noodgedwongen alsnog verbrand worden. Daarom is het scheiden zo belangrijk.

    Jouw PMD afval wordt dus volgens Milieu Centraal gewoon omgezet naar gerecylede materialen. Wel schijnt de kwaliteit van het plastic steeds slechter te worden. Zo zou er na het inzamelen van plastic nog verder gesorteerd moeten worden. Daardoor zou de kwaliteit van de gerecyclede kunststof omhoog gaan.

    Op Milieu Centraal vind je heel veel informatie over het gehele afvalverwerkingsproces.

    Onze tip zal dus zijn, blijf vooral afval scheiden en doe dit zorgvuldig. En ga daarnaast bewust om met je plastic gebruik. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check ook:

Tower Bridge Londen
16/09
Vergeet Berlijn. Londen is dé vegan hoofdstad van Europa. Met (hippe) vegan festivals, tot vegan...
Vegan porridge ontbijt
11/09
Misschien wel onze meest favoriete maaltijd van de dag: het ontbijt. Tegenwoordig maken we zulke...
02/09
Feestjes vieren wordt steeds makkelijker. Na HEMA heeft nu ook Multivlaai vegan taart! En ze...

Volg Vetjebol op