Je wilt een pasta eten en gaat inkopen doen. De champignons komen in plastic, de uien zitten in een netje dat voor het grootste deel uit plastic bestaat, de cashewnoten voor de saus zitten in een plastic verpakking en ja, ook de pasta komt in een plastic zakje. Voor je het weet heb je 5 stuks plastic gebruikt en dat is alleen nog maar je avondeten. In de afgelopen 10 jaar is er meer plastic gemaakt dan in de hele 20ste eeuw. Plastic is overal. Letterlijk. Het zwerft op straat, de oceanen zitten er vol mee en het zit zelfs in je eigen lichaam.

A society is defined not only by what it creates, but by what it refuses to destroy – John Sawhill

Wij merken het ook. Het is zo makkelijk om het te gebruiken. Even snel een zakje om je boterham die je onderweg wilt opeten of een waterflesje op het station. Elk jaar wordt er 250.000.000.000 kilo plastic gemaakt. Ongeveer de helft hiervan gebruiken we één keer en wordt meteen weggegooid. Het maken van dit plastic kost grondstoffen en tijdens de afvalverwerking komen er stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu (Milieu Centraal).

Waarom zou het nog meer goed zijn om te minderen met plastic?

In 2050 kunnen we de aarde 800 keer in plastic pakken met de productie uit dat ene jaar. Er schijnt dan meer plastic in de oceanen te drijven dan dat er vis zwemt (Ellen McArthurFoundation).

Plastic-vrije boterhamzakjes van Snack ’n Go en Keep Leaf

Schadelijk voor je gezondheid

Greenpeace deed in 2004 al onderzoek naar plastic en ontdekten toen dat chemische stoffen als weekmakers en vlamvertragers zich, die in plastic zitten, soms in gevaarlijk hoge concentraties in ons bloed bevinden. En er worden hormoonverstoorders in plastic gestopt, die ook in jouw lichaam terecht komen.

In het artikel over duurzame beautyproducten schreef ik al over microbeads. Dat zijn minuscule plastic deeltjes. Ze zitten in je kleding, maar ook bijvoorbeeld in je tandpasta. Dit krijg je dus elke keer binnen als je je tanden poetst. Meer over microbeads vind je in het artikel!

Plastic soep

Maar ook als je vis- en andere zeedieren eet, krijg je plastic binnen. Minimaal 1400 mariene diersoorten hebben last van al het plastic in de oceanen; van bacteriën tot walvissen. Maar ook vogelsoorten leiden er onder. Dat is goed te zien in dit hartverscheurend filmpje van jonge albatrossen die gevoerd worden door hun ouders met plastic (Plastic Soup Foundation).

Sinds wij deze feiten kennen proberen wij te minderen met plastic en kopen we regelmatig in bulk. Er zitten diverse bulk winkels door het land. Wij gaan altijd naar Delicious Food in Amsterdam. 

Deze linnen tasjes zijn een perfect alternatief voor plastic zakjes om je groente en fruit

Meer lezen over de impact van plastic op de aarde, je gezondheid en het dierenrijk? Check dan zeker dit artikel. Echt een aanrader!

Voordelen van plastic

Aan plastic kleven niet alleen maar nadelen. Door plastic om groente en fruit te doen blijft het vaak langer houdbaar. Voedselverspilling is een grotere last voor het milieu dan de verwerking van plasticverpakkingen. 40% van het plastic dat van huishoudens afkomstig is wordt gerecycled. Niet al het plastic wordt dus verbrand, maar een groot deel krijgt een tweede leven (Milieu Centraal).

Plastic Challenge

Om meer bewust te worden van het plastic dat we gebruiken, hebben we een week lang onze plastic consumptie bijgehouden. Hoeveel plastic we nu precies hebben gebruikt, dat vind je hier

Vetjebol is ook te vinden op InstagramFacebook en YouTube voor nog veel meer duurzaamheid inspiratie!

Door
Thera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check ook:

Vegan wentelteefjes recept
14/06
Sinds wij vegan zijn hebben wij geen wentelteefjes meer gegeten, terwijl ze juist heel eenvoudig...
Tristan met Kalfje
29/05
Na 4 jaar veganistisch eten wilden we graag een keer iets meer doen voor de...
rooftop bars melbourne
23/05
Melbourne is één van onze favoriete steden. Het zit vol met vegan hotspots, er hangt...

Vetjebol kitchen essentials

Koksmes
Een goed scherp koksmes maakt het leven makkelijker
Koksmes

Bestel nu bij Coolblue

Foodprocessor
Blenden, mixen en snijden. Met een foodprocessor kun je het allemaal
Foodprocessor

Bestel nu bij Coolblue

Spiraalsnijder
Snijdt wortel, komkommer en courgette in slierten
Spiraalsnijder

Bestel nu bij Coolblue

Slowjuicer
Maak groentesapjes bomvol vitamines en mineralen
Slowjuicer

Bestel nu bij Coolblue

Ga direct naar

Blog Recepten Hotspots