Veel mensen staan nooit stil bij de impact die wol met zich mee brengt. Een trui van wol lijkt niet direct iets waar dierenleed bij komt kijken. Schapen moeten toch van hun wol af? Dus dan kunnen wij mensen het net zo goed gebruiken. Hier vertellen we wat er mis is met wol en geven we een lijst met vegan wol alternatieven.

Wat is er mis met wol?

De vraag naar wol is steeds groter geworden en daar moet het aanbod aan blijven voldoen. Er is niets natuurlijks meer aan. Dit is waarom wij geen wol dragen.

Producerende machines

Schapen in de wol-industrie zijn producerende machines die met weinig compassie worden behandeld. De schapen zijn zo gefokt dat ze extra veel wol produceren. Dit zorgt ervoor dat de schapen vaak een heel zware en onnatuurlijke laag wol om zich heen hebben.

Mulesing

Daarnaast is er ook mulesing, iets wat nog veel in Australië gebeurt (1 van de grootste wolproducenten ter wereld). Hierbij wordt de huid rondom het achterwerk van een schaap weggesneden om infecties tegen te gaan. Het is een zeer pijnlijke behandeling, omdat het uit kostenoverweging vaak onverdoofd wordt uitgevoerd.

Als een schaapje minder wol produceert vanwege ouderdom worden ze levend in overvolle (en vaak ontzettend hete) schepen vervoerd naar het Midden-Oosten. Daar worden ze in (ongereguleerde) slachthuizen doodgemaakt. De reis er naartoe is vreselijk stressvol en veel schapen overlijden al op de boot.

In Nederland is er nog maar nauwelijks wol productie, de meeste wol komt uit China, Australië en Nieuw-Zeeland.

Thera en Tristan met een schaapje

Vegan wol alternatieven

Er bestaat ook zogenaamd diervriendelijk wol. Zo is er de The Knitwit Stable in Baambrugge. Zij hebben verschillende Merino schapen en Angora geiten die vrij rondlopen. Ze worden op de boerderij geschoren. Wij zullen nooit dierlijk wol gebruiken omdat we van mening zijn dat we niet mogen bepalen over het leven van wezens die hier geen akkoord op kunnen geven.

Verder hoef je natuurlijk helemaal geen dierlijk wol te kopen, want er zijn genoeg goede alternatieven. We noemen een paar vegan wol alternatieven:

  • Biologisch katoen. Bij biologisch katoen, of organic cotton, komen geen synthetische bestrijdingsmiddelen kijken of andere middelen die de omgeving of arbeiders kunnen schaden. Organic cotton zijn geen genetisch gemodificeerde planten, alleen pure katoenplanten . Biologisch katoen is altijd gecertificeerd, dus zo kun je het herkennen.
  • Tencel is gemaakt van de houtpulp van Eucalyptusbomen. Deze bomen hebben de eigenschap dat ze veel minder water verbruiken dan bijvoorbeeld katoen. Dit maakt ze een stuk duurzamer. Daarnaast heeft de Eucalyptusboom geen irrigatie systeem nodig. Het water is gerecycled: een zogeheten ‘closed loop system’. Dit zorgt ervoor dat chemicaliën worden opgevangen en hergebruikt, in plaats van dat het in de bodem terechtkomt.
  • Linnen kan veel vocht opnemen voordat het vochtig aanvoelt. Dit in tegenstelling tot wol. Het droogt heel snel en het zorgt ervoor dat je lang koel blijft. Daarnaast heeft linnen veel minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig dan andere gewassen en is het zowel recyclebaar als biologisch afbreekbaar.
  • Hennep groeit zonder het gebruik van pesticiden of kunstmest, waardoor het ideaal is voor biologische landbouw. Daarnaast is het ook volledig biologisch afbreekbaar. Het voelt heel luchtig aan en het droogt snel maar houdt ook warmte goed vast.

Sinds we vegan zijn kopen we geen wollen kleding meer, wel hebben we nog wat truien van wol in onze kast van voor onze vegan-tijd. Er zijn genoeg kledingmerken die producten maken met de materialen die we hier boven hebben genoemd. We hebben onze favoriete vegan kledingmerken verzameld.

Shop je liever tweedehands? We hebben een lijst met onze favoriete tweedehandse adresjes gebundeld. Zo weet je zeker dat je duurzaam en diervriendelijk bezig bent. En het scheelt een hoop geld!

We dragen als veganist ook geen leer. Benieuwd waarom niet? We leggen hier uit wat er mis is met leer.

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op