Vragenvuur IJsbrand Straatman

  • Wie inspireert jou?
    ''Michael Gregor van NutrionFacts.org en Dan Buettnera van het boek Blue Zones.''
  • Wat is je lievelingseten?
    ''Volkoren pita broodje met van alles, zoals guacamole, groente en bonen. Makkelijk, snel, lekker en gezond.''
  • Favoriete plantaardige onderneming?
    ''NutrionFacts.org. Zij maken alles heel transparant en ze halen veel verwarring weg.''
  • Beste gezondheids hack?
    ''Focussen op meer gezond plantaardig eten. Niet focussen op wat je niet wil eten, focus op wat je meer wilt eten.''
  • Wat is jouw missie?
    ''Mensen ondersteunen om het beste uit zichzelf te halen''.

Opgevoed als vegetariër, heeft in zijn studententijd even vlees gegeten, maar eet inmiddels volledig plantaardig en heeft hier zelfs zijn werk van gemaakt. IJsbrand Straatman is samen met zijn vader The Healthy Heart begonnen. Een 6-weekse cursus – die wetenschappelijk helemaal dichtgetimmerd is – waarin ze mensen alle essentiële levensstijlveranderingen voor een gezonder leven leren. Met The Healthy Heart willen ze hart- en vaatziekten in Nederland verminderen en mensen helpen om hun gezondheid in eigen hand te nemen.

Wij hebben veel bewondering voor mensen die met hun werk de wereld een stukje mooier maken. Daarom zijn wij een nieuwe rubriek gestart op Vetjebol: ‘Groen ondernemen’. Hier interviewen we steeds weer iemand anders die werkzaam is in de groene industrie. Na sustainable fashion en lifestyle expert Marieke Eyskoot is het nu tijd voor IJsbrand Straatman.

IJsbrand Straatman

Wat heb je gestudeerd?
Social Management, dit is een veranderkunde studie. Daarnaast heb ik een certificaat in Plant Based Nutrition, behaald aan de Cornell University.

Ik denk niet in gezond en ongezond, maar in optimaal en niet optimaal

Wanneer kwam jij voor het eerst in aanraking met plantaardig eten?
”Van huis uit ben ik vegetarisch opgevoed. Na kort vlees te hebben gegeten, ben ik me meer in plantaardig eten gaan verdiepen. Voeding speelt een heel centrale rol, in eigenlijk alles. Dit fascineerde mij. Ik heb veel bestudeerd over de voedingspatronen in verschillende landen. Ik denk niet in gezond en ongezond, maar in optimaal en niet optimaal. Dus wat is optimaal voor jou? Een plantaardig dieet is eigenlijk een simpele interventie. Anders gaan eten, meer bewegen. Dat kan zoveel verschil maken.”

Waarom zijn jullie The Healthy Heart gestart?
”Het is heel duidelijk aangetoond dat hart- en vaatziekten in verband staan met voeding. Dit stimuleert mij om dit werk te doen. Want het is nog steeds de meest dodelijke ziekte. Door plantaardig te gaan eten kun je zoveel bereiken. Het The Healthy Heart dieet werkt ook bij andere ziektes. Met een plantaardig dieet wordt je immuunsysteem namelijk 8 keer sterker.

IJsbrand Straatman - The Healthy Heart

Wij hebben hier in de Westerse wereld een dierentuin voor onszelf gecreëerd

Hoe denk jij dat een plantaardige levensstijl sneller en op groter niveau verspreid kan worden?
”Ik denk dat het heel erg zit in de natuurlijke omgeving. Wij hebben hier in de Westerse wereld een dierentuin voor onszelf gecreëerd. In het boek Blue Zones van Dan Buettner (een echte aanrader!) worden de plaatsen getoond waar mensen in de wereld langer en gezonder leven dan ergens anders op de wereld. Bijvoorbeeld Japan. Ze eten daar 95% plantaardig en krijgen meer beweging. De fysieke omgeving moet worden veranderd. Op dit moment liggen zwaar geraffineerde producten en veel dierlijke producten in de supermarkt. Als er meer gezond voedsel beschikbaar wordt gemaakt, is het een natuurlijke beweging.

Van wie is het de taak om deze fysieke omgeving te veranderen?
”Ik kan makkelijk zeggen; het is de taak van de overheid, maar ik denk dat het bij iedereen zelf begint. Maak bewuste keuzes en stem met je euro. De Albert Heijn is steeds meer biologisch gaan verkopen, omdat hier meer vraag naar is. De consument heeft hier zeker een grote taak in.”

We gaan in de toekomst naar 90/95% plantaardig

Is plantaardig een korte hype of een langdurige trend?
Ik denk dat plantaardig een onvermijdelijke ontwikkeling is. Er zijn zoveel wetenschappelijke studies waaruit duidelijk wordt dat dierlijk voedsel schadelijk is voor je lichaam, daarnaast maakt het duurzaamheidsaspect het denk ik onhoudbaar. Deze 2 facetten zorgen ervoor dat we in de toekomst naar 90/95% plantaardig gaan.”

Wat is jouw guility pleasure op het gebied van eten?
”Door The Healthy Hearth dieet is mijn smaak veranderd. Je eet weinig noten en zaden, het is zonder olie, maar wel veel groente, fruit en peulvruchten. Vroeger at ik mayonaise en patat, maar dat vind ik nu niet lekker meer. MuMu chocolade, van een leuk vegan tentje in de Pijp, vind ik heel lekker. Ik ga voor hoge kwaliteit en dan kan ik er ook erg van genieten.”

Wat kunnen we in de toekomst nog van The Healthy Heart verwachten?
”We zijn bezig een offline programma te maken, zodat mensen offline begeleid worden. Daarnaast ben ik grote instanties aan het benaderen, zoals bijvoorbeeld de Hartstichting. Zij bieden recepten aan waar nog rundvlees in zit. Dus we proberen een samenwerking aan te gaan, waarin wij hen gezonde, plantaardige recepten aanbieden. We willen ze laten investeren in een levensstijlprogramma. Ze moeten hun geld minder investeren in medicijnen, en meer in het aanpassen van een levensstijl die vol te houden is voor mensen en waarbij de kans op hart en vaatziekten wordt verminderd.

4 gezonde lifestyle tips van IJsbrand

  • Focus op wat je wel wilt eten.
  • Denk niet in falen. Elke stapje dat je gezonder eet, maakt je gezonder.
  • Vind recepten die je lekker vindt en bouw daar verder op. Zodat ze nóg lekkerder worden.
  • Volg mensen die jou inspireren op Social Media.

Wie zou jij naast IJsbrand Straatman graag voorbij zien komen in deze rubriek?

Volg Vetjebol ook op Instagram, Facebook en YouTube!

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op