Advertentie

12 januari 2020

Dit boek wilde ik al lange tijd lezen en tijdens onze vakantie in Griekenland gunde ik mezelf eindelijk de tijd. Ooit Aten We Dieren is geschreven door Roanne van Voorst en laat zien dat onze huidige maatschappij, waarin dieren consumeren heel gewoon is, niet houdbaar gaat zijn. Over een aantal decennia zal veganistisch de norm zijn, en vragen onze kleinkinderen ons hoe we ooit dieren hebben kunnen eten. Deze situatie schetst zij ook in haar boek. Lees hier onze review: Ooit Aten We Dieren.

Review: Ooit Aten We Dieren

Roanne van Voorst is antropoloog en schrijver. Daarnaast is ze al jaren veganist. In Ooit Aten We Dieren komt ze langs de verschillende facetten van veganisme. Hoe word je veganist? Zijn er sociale gevolgen, lichamelijke? En hoe doe je het als jij vegan wordt maar je relatie doet niet mee?

Roanne heeft verschillende mensen geïnterviewd die allemaal hun eigen expertise hebben binnen het veganisme. Zo sprak ze bijvoorbeeld Melanie Joy over de zaken waar je tegenaan kunt lopen als je als veganist een relatie hebt met een niet-veganist. En ze spreekt voormalige boeren uit de vee-industrie die hun werk en leven hebben omgegooid toen zij het besef kregen dat het niet juist was wat zij deden. Het is heel mooi en puur omschreven.

Terug in de tijd

Hoe komt het eigenlijk dat wij een carnistische levensstijl hebben? In het boek geeft Roanne uitleg over de marketing campagnes om melk te promoten en de verandering  van een bijna volledig plantaardig dieet (want de Romeinen aten nauwelijks vlees) tot de maatschappij van grote vleesconsumptie waar we nu in leven.

Feiten verzameld

Naast de andere perceptie die dit boek schetst, van carnisme naar veganisme, komen veel feiten voorbij. Waarom is veganisme gezonder voor je lichaam? Waarom is het beter voor de aarde? En waarom is het beter als we overstappen naar een volledig plantaardige levensstijl?

Lees ook onze review over Dit Is Een Goede Gids van Marieke Eyskoot.

Advertentie

Mijn mening over Ooit Aten We Dieren

Het boek geeft feiten, maakt je bewust van de huidige situatie en wat er allemaal kan en moet veranderen, maar is wel positief. We hebben nog een lange weg te gaan, maar zoals Roanne het schets in dit boek gaan we er wel komen. Het boek is geschreven alsof een vriendin je vertelt over het onderwerp. Het leest makkelijk weg, toch staat het bomvol handige weetjes en goede verhalen waarmee je je carnistische omgeving weer wat kennis kan overdragen. Ik zal dit boek iedereen aanraden die plantaardig eet maar juist ook de mensen die nog weinig weten over veganisme.

Meer Roanne van Voorst? Ze gaf ook een TedTalk over duurzaamheid en de keuzes die wij kunnen maken voor een betere wereld.

Bekijk hier onze andere boeken tips.


Thera en Tristan zijn de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!


 

Advertentie

Door
Thera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top 3 vegan boeken

Dit zijn onze favoriete vegan boeken.

De Vegarevolutie
De Vegarevolutie

Door Lisa Steltenpool

Bestel bij bol.com
Man.Eat.Plant.
Man.Eat.Plant.

Door Lisette Kreischer & Maartje Borst

Bestel bij bol.com

Bekijk alle boeken

Advertentie

Advertentie

Check ook:

Vegan spaghetti bolognese
24/01
Wij eten iedere week wel een keer (volkoren) pasta en meestal spaghetti. Dit eten we...
22/01
Toen wij net vegan waren struggelde we nog wel eens wat we op brood konden...
Vegan diepvriespizza
20/01
Pizza is altijd al mijn lievelingseten geweest. Maar een vegan diepvriespizza uit de supermarkt bestond...

Advertentie

Volg Vetjebol op