Vegan brandnetelsoep

Porties 3-4 personen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 25 minuten

Ingrediënten
  • 3 grote handen met verse brandnetels
  • 1,5 kilo aardappelen
  • 2 blokjes tuinkruidenbouillon
  • Knoflook
  • Zout & peper naar smaak
  • Olie
  • Chilipoeder
  • Komijnpoeder

Topping

  • 250 gram champignons
  • 2 el sojasaus
  • Sesamzaadjes
  • Vegan crème fraîche (bijvoorbeeld van Oatly)

Brandnetels worden gezien als onkruid, maar dit is uiteraard iets wat door de mens bedacht is. Je kunt er genoeg lekkere dingen mee maken zoals thee of deze vegan brandnetelsoep. Eerder schreven we al eens over eetbare planten uit het park. Want ook in de parken in een grote stad is genoeg lekkers te vinden. Ik plukje een paar brandnetels en maakte deze soep.

Tip: knip alleen de topjes af van de brandnetel. Hoe jonger, hoe lekkerder de smaak.

Het internet staat vol met brandnetelsoep recepten. Ik heb dus ook het traditionele recept aangehouden en er een eigen draai aangegeven. Op deze manier is het een vegan variant en nét even wat spannender dan het standaard recept vind ik.

Bereidingswijze vegan brandnetelsoep

Snipper de ui en de knoflook en fruit kort in een grote soeppan met een klein beetje water of olie. Voeg dan de kruiden (chilipoeder en komijn) toe en laat kort meebakken. Was de aardappels en snijd ze in blokjes. Het hoeven geen mooie blokjes te zijn, want je blend het straks toch.

Breng water aan de kook in de soeppan en voeg de aardappels en de bouillonblokjes toe.

Was dan grondig de brandnetels en haal van tevoren al alle beestjes eruit. Je wil uiteraard niet dat er insectje meekomt. Pas op dat je je handen niet brand, dus gebruik voor het wassen een handschoen of houd de brandnetel vast aan de stengels met een doek. Snijd dan de bladeren er vanaf.

Doe de brandnetels bij de aardappels in de pan en laat ongeveer nog 5 minuten koken.

Blend dan het geheel met een staafmixer tot een gladde massa. Proef de soep en voeg optioneel nog peper & zout toe.

Tip: pluk de brandnetel topjes in het voorjaar en vries het in. De oudere bladeren zijn minder lekker en in de zomer vind je bijna geen jonge brandnetels meer.

Voor de topping:

Snijd de champignons in dunne plakjes en bak kort aan. Top ze af met wat sojasaus als ze nog in de pan zitten.

Doe de soep in een ruime soepkom en garneer met een goede lepel vegan crème fraîche. Voeg dan de champignons toe en besprenkel optioneel met wat sesamzaadjes.

vegan brandnetelsoep recept

Trek in meer soeprecepten? Bekijk ook onze romige pompoensoep met wortel en kokos of onze paprika-tomatensoep.

Eet smakelijk!

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op