Groener leven kan al in de kleine dingen zitten. Je hoeft niet direct je hele leven om te gooien om duurzamer te leven. Bewustwording. Dat is de key. Bewust zijn van wat je consumeert. Want wat koop je nu eigenlijk? Waar is het gemaakt, hoe is het bij jou terechtgekomen?

waarom lokaal eten

Waarom lokaal eten?

Hoeveel kilometer heeft jouw voedsel afgelegd?

Een Granny Smit appel legt zo’n 20.000 kilometer af voordat het in jouw lokale supermarkt ligt. Een Elstar appel 100 kilometer. De aanschaf van een Elstar scheelt dus een hoop vervuilend transport. Voeding is inmiddels goed voor een derde van alle transporten over de wereld. Per vliegtuig is de meest vervuilende vorm. Een boot is 100 maal minder vervuilend dan het vliegtuig (Bron: Trouw).

Toch komt slecht vijf procent van alle voedsel-uitstoot door transport. De productie van het voedsel is de grootste vervuiler met 83 procent. Dus hoe je eten gemaakt wordt. Zo is het bijvoorbeeld beter om in Zweden een tomaat te kopen uit Spanje, omdat deze een veel kleinere voetafdruk heeft dan lokaal geteelde tomaten. Dit komt omdat de tomaten in Zweden in kassen worden geproduceerd en het verwarmen en verlichten van die kassen zorgt voor veel uitstoot (Bron: Food Emissions).

Een kilo suiker gaat gemiddeld drie tot vier keer heel Nederland rond voordat jij het in huis hebt

Het hele land door

Producten worden soms ook bewust verplaatst. Zo worden suikerbieten uit heel Nederland verwerkt in 3 verwerkingsfabrieken, waar ze vervolgens naar de distributiecentra van supermarkten worden versleept, die ook steeds meer zijn gecentraliseerd omdat ze dat uit logistiek oogpunt makkelijk vinden. Dan moet het nog naar de supermarkten die door het hele land zitten. Een kilo suiker gaat gemiddeld drie tot vier keer heel Nederland rond voordat jij het in huis hebt. Best bizar toch?

Lokaal eten is beter voor je

Hoe korter de tijd tussen het oogsten van het product en de consumptie daarvan, hoe beter het product. Je hebt namelijk minder kans dat bepaalde voedingsstoffen verloren gaan. Eten dat van ver komt, is vaak dagen onderweg geweest met vliegtuig of per boot. Daarna gaat er ook weer tijd overheen tot het van het magazijn bij jou thuis is.

Veiliger voedsel

Als de stappen tussen het produceren en het consumeren kleiner worden, verlaag je ook het risico op eventuele voedselverontreiniging. In het oogsten, wassen, verzenden en distribueren kan er van alles in het voedsel terechtkomen. En het heeft dan ook ruim de tijd om zich in het voedsel te nestelen. Met een korter proces, verklein je deze kans.

waarom lokaal eten

Bekijk hier het recept van de Hollandse Maaltijd Bowl!

Support de lokale economie

Als je jouw geld besteed aan de lokale boeren en kwekers, wordt dit waarschijnlijk geïnvesteerd in andere lokale bedrijven en initiatieven. Zeker als je bij boerenmarkten winkelt, weet je dat jouw geld ook echt daadwerkelijk bij de boer terechtkomt en dat niet een groot overkoepelend bedrijf ervan mee profiteert (Bron: Shrink That Footprint).

In de toekomst?

Vaak weten we niet hoeveel kilometer ons eten al heeft afgelegd of wat het heeft gekost om het te produceren. Het zou daarom top zijn als ze naast de voedingswaarde ook deze informatie op de producten zetten. Of om de producten die niet in het seizoen zijn duurder te maken.

De informatie die we al wel voorhanden hebben, is dat het produceren van plantaardige voeding veel minder vervuilend is dan het produceren van dierlijke voeding, ongeacht hoelang het voedsel op transport geweest is voordat het jouw bord bereikt. De vee-industrie is verantwoordelijk voor 18% van de door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen, meer dan al het transport bij elkaar (Bron: Cowspiracy). Daarnaast is het produceren van dierlijk voedsel veel minder efficient, omdat je eerst plantaardig voedsel moet produceren, om dat vervolgens aan dieren te voeren, voordat het uiteindelijk dierlijk voedsel oplevert. Dat is ook één van de reden dat wij vegan zijn.

Seizoensproducten

Wat je verder kunt doen, is voedsel kopen dat in het seizoen is. Het gaat hier al snel om lokale producten, waarvoor geen kassen en diepvrieskisten voor nodig zijn geweest. Loop een rondje door je lokale supermarkt en bekijk eens waar de producten allemaal vandaan komen. Wij hebben een recept gemaakt met alleen maar ingrediënten die uit Nederland komen.

Bekijk hier het recept voor onze Hollandse Maaltijd Bowl:

4 tips om meer lokaal te eten

  • Let goed op in de supermarkt uit welk land de producten komen. Er hangt bij alle versproducten een bordje met het land van herkomst. Zo doe je kennis op en kun je jezelf afvragen of je nu echt papaya wilt eten in Nederland. Soms zijn er ook goede alternatieven. De groene courgettes komen bijvoorbeeld uit Spanje, maar de gele uit Nederland. Qua smaak maakt het niet uit, dus dan kun je beter voor die uit Nederland kiezen.
  • Ga naar een boerenmarkt. Koop het direct bij de boer. Zo weet je precies waar het vandaan komt en gaat je geld niet naar een groot bedrijf.
  • Koop in het seizoen. Je hoeft niet het hele jaar door aardbeien te eten. Koop producten die in het seizoen zijn. Dan zijn ze vaak ook lekkerder en je kunt goed gevarieerd eten. Vaak zie je al aan de prijs of iets in het seizoen is. Zo is boerenkool in de zomer relatief duur en in de winter heel goedkoop.
  • Blijf kritisch en blijf onderzoeken. Zoals het voorbeeld dat we gaven over de tomaten uit Zweden, wil het land van herkomst niet altijd alles zeggen.

Vetjebol is ook te vinden op InstagramFacebook en YouTube voor nog veel meer duurzaamheid inspiratie!

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op