Natuurlijk moet je je focussen op wat je WEL kunt eten, maar er zijn een aantal ingrediënten die je misschien over het hoofd kunt zien als je net plantaardig gaat eten. Als je vegan bent, eet je niets dierlijks. Dus geen eieren, zuivel, vlees etc. Maar er zijn ook producten waarvan je niet direct zou denken dat ze niet vegan zijn. Dus om het zo makkelijk mogelijk te maken, hebben wij ze op een rijtje gezet.

Deze lijst met ingrediënten zijn niet vegan:

Advertentie

Bol.com Algemeen

Gelatine

Dit zit vaak in snoep en taarten. Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en is gemaakt van de huid, botten en het bindweefsel van koeien en varkens.

Rode kleurstof

Dierlijke rood kleurstof wordt gemaakt van cochenille of karmijn. Dat zijn gemalen schilden van schildluizen. Dit stofje wordt gebruikt voor bijvoorbeeld roze koeken en rode M&M’s.

Suiker

Soms wordt bij het maken van suiker beenderkool gebruikt. Dit wordt gemaakt van koeienbotten. Bijvoorbeeld bij witte suiker. In Nederland gebeurd dit niet meer. Volgens de Veganisme Wiki is de Nederlandse witte suiker vegan. In Amerika wordt nog wel beenderkool gebruikt, liet The Vegetarian Resource Group in 2007 weten. Natuurlijk kun je geraffineerde suikers ook met andere zoetstoffen vervangen zoals dadels, maple siroop of stevia. vegan limoen citroen taart

Probeer bijvoorbeeld deze vegan limoen, citroen taart gezoet met natuurlijke en plantaardige suikers.

Bier en wijn

Helaas. Niet alle bier- en wijnsoorten zijn vegan. Dat klinkt als slecht nieuws, maar het valt mee. Er zijn namelijk gelukkig heel veel soorten waar je zorgeloos een leuke avond mee kunt beleven.

Wat is er dan niet vegan aan bier en wijn? Bij wijn is het drankje gewoon plantaardig, maar het productieproces soms niet. Zo wordt er bijvoorbeeld ei gebruikt om de wijn te klaren, maar ook varkensvet. De wijn is dan ook niet geschikt voor vegetariërs. Bij bier wordt vislijm of visblazen gebruikt om de gist sneller naar de bodem te laten zakken. Gelukkig zijn de bekende Nederlandse biermerken zoals Heineken, Amstel, Grolsch en Hertog Jan gewoon vegan. Bij wijn kun je erop letten of het ingrediënt ‘bentoniet’ erin zit. Dit is een alternatief voor ei of varkensvet. Het is een soort klei waarmee de wijn wordt gefilterd. Veel biologische wijnen zijn vegan. Mocht je twijfelen, check je drankje dan op Barnivore. Daar zie je direct of je alcoholische versnapering vegan is of niet.

mr_mrs_watson_vetjebol

Weipoeder

Wei is een bijproduct van de kaasbereiding. In de weivloeistof zitten vitaminen en mineralen die ook in melk voorkomen. Weipoeder vind je in verschillende producten zoals chips (voornamelijk die van Lays), sommige broden, frisdranken (zoals Wicky). Met naturel chips zit je trouwens eigenlijk altijd wel goed. Maar check dus altijd de ingrediënten. Als er weipoeder in zit, dan is dti meestal dikgedrukt.

E-nummers

E-nummers zijn wat lastiger, je weet niet direct wat het betekent. Deze e-nummers zijn in ieder geval altijd niet vegan:

  • E120 (Karmijn, dit wordt gebruikt als rode kleurstof)
  • E542 (Beendermeel/calciumfosfaat dat is vet en eiwit en zit vaak in tandpasta
  • E901 (witte bijenwas, dit wordt gebruikt als glansmiddel)
  • E904 (schellak, komt van de boomluis en wordt ook gebruikt als glansmiddel)
  • E913 (dat is wax van een schaap, het wordt gemaakt van de huid en het wol van een schaap en het zit in kauwgom en cosmetica)
  • E966 (wordt gemaakt uit melkwei en is een zoetstof. Je vindt het vaak in gebak en koekjes.

De Nederlandse Vereniging van Veganisme heeft een heel handig overzicht. Deze kun je uit je hoofd leren óf uitprinten en in je portemonnee bewaren. Dan weet je altijd precies welke E-nummers niet vegan zijn. Handig!

niet vegan

Bron: De Nederlandse Vereniging van Veganisme

Zijn er nog producten die je mist in deze lijst? Laat een berichtje achter!

Vetjebol is ook te vinden op InstagramFacebook en YouTube voor nog veel meer vegan inspiratie!

Advertentie

Natural Heroes

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

Organic Basics: duurzaam ondergoed
Organic Basics: duurzaam ondergoed Met 10% korting
Zelf havermelk maken
Zelf havermelk maken Goedkoop en snel te maken
Gids voor vegans
Gids voor vegans Alle tips en informatie

Top 3 vegan en duurzame boeken

Onze favoriete vegan en duurzame boeken.

Koos zoekt een huis
Koos zoekt een huis

Door Liselot Jansen en Yondi Schmidt

Bestel bij bol.com
Vegan Soul Food
Vegan Soul Food

Door Jason Tjon Affo

Bestel bij bol.com

Bekijk alle boeken

Advertentie

Duurzame DIY cosmetica

Natural Heroes

Advertentie

Bol.com Algemeen

Check ook:

Wortel- linzensoep
07/12
Natuurlijk moet je je focussen op wat je WEL kunt eten, maar er zijn een...
Duurzame en vegan cadeaus
29/11
Natuurlijk moet je je focussen op wat je WEL kunt eten, maar er zijn een...
Vegan food hacks
01/11
Natuurlijk moet je je focussen op wat je WEL kunt eten, maar er zijn een...

Advertentie

Natural Heroes

Volg Vetjebol op