Sinds wij vegan werden in 2014 hebben we onze hele levensstijl stap voor stap aangepast. We maken niet alleen bewuste keuzes met wat we in onze mond stoppen, maar in alles wat we consumeren. Zo kopen we bijvoorbeeld niet vaak meer nieuwe spullen, maar proberen we zoveel mogelijk tweedehands te kopen. Sommige dingen zijn lastiger om tweedehands te vinden. In zo’n geval willen we alsnog een duurzame en eerlijke keus maken. Zoals bijvoorbeeld met duurzaam beddengoed.

Wat is duurzaam beddengoed?

Duurzaam beddengoed is onder andere gemaakt van duurzame materialen, maar daarnaast vinden wij het ook belangrijk dat het hele productieproces ethisch en eerlijk is. Dit wil zeggen eerlijke lonen en goede werkomstandigheden. In dit artikel vertellen we waar je op kunt letten bij het kopen van beddengoed en geven we tips voor duurzaam beddengoed.

Bron afbeelding: Yumeko.nl

Beddengoed van duurzame materialen

Het meeste beddengoed is gemaakt van katoen, zoals heel veel producten. Denk bijvoorbeeld aan handdoeken, dekens en kledingstukken. Bij de productie van niet-biologisch katoen worden veel pesticiden en insecticiden gebruikt. Dit wordt gebruikt als bestrijdingsmiddelen op de plant en na het oogsten van de katoen en daarna bewerken ze het product met giftige verf en andere chemische middelen.

Handig om op te letten als je bewust wilt kopen is het GOTS keurmerk. Het GOTS (Global Organic Textile Standard) keurmerk stelt strenge milieueisen. Dit gaat om milieuaspecten van het gehele productieproces: van verwerking, productie, tot de verpakking, etikettering, handel en distributie van textiel. Jaarlijks worden controles gedaan op milieu, dierenwelzijn en de sociale omstandigheden van de mensen die de producten maken.

Werkomstandigheden

Daarnaast is er veel oneerlijke handel onder katoenplukkers en bij de mensen die achter de naaimachines zitten om het katoen om te zetten naar een product. Daarom is het belangrijk om producten te kopen die een Fairtrade of een Fair Wear keurmerk hebben. Bij het Max Havelaar Fairtrade keurmerk wordt er gegarandeert dat er is ingekocht tegen een rechtvaardige prijs onder eerlijke handelsvoorwaarden. Afspraken over prijszekerheid en stabiliteit met kleinschalige producenten (boeren en fabrikanten) in ontwikkelingslanden stellen hen in staat in het levensonderhoud van hun gezin te blijven voorzien en om zelf aan de slag te gaan met milieuverbeteringen en sociale vooruitgang.

Lees meer over duurzame keurmerken

Keurmerken duurzaam beddengoed

Bron afbeelding: Yumeko.nl

Diervriendelijk beddengoed

Sommig beddengoed is van zijde gemaakt. Zijden komt van een zijde rups. De rups spint na minimaal 30 dagen eten een cocoon voor zichzelf. Gemaakt van zijde en lijm. Om de zijde te kunnen afpakken, gooien mensen de cocoon in kokend heet water, of stomen ze het. De rups gaat dan dood en dan kunnen ze de zijden draden afrollen. Geen diervriendelijk en ethisch proces, dus om die reden gebruiken wij ook geen zijden beddengoed.

Ook wol gebruiken wij niet. Veel mensen staan nooit stil bij de impact die wol met zich mee brengt. Schapen in de wol-industrie zijn producerende machines die met weinig compassie worden behandeld. De schapen zijn zo gefokt dat ze extra veel wol produceren. Dit zorgt ervoor dat de schapen vaak een heel zware en onnatuurlijke laag wol om zich heen hebben, daarnaast worden ze vaak op een onnatuurlijke manier gehouden en eindigen ze in het slachthuis als ze niet meer genoeg wol produceren. We hebben een (lange) lijst met wol alternatieven voor je op een rij gezet.

Thera en Tristan met een schaapje

Op de vegan animal sanctuary De Oosterhoeve

Echt duurzaam beddengoed

Het meest duurzaam is om lang met je producten te doen. Het produceren van nieuwe producten heeft altijd een grote impact op de aarde. Het kost grondstoffen, energie… Dus de beste beslissing in onze ogen is om beddengoed te kopen van duurzame materialen en van hoogwaardige kwaliteit. Op deze manier kun je er zo lang mogelijk mee doen omdat het minder snel slijt en dat is op langere termijn ook voordeliger voor je eigen portemonnee.

Yumeko beddengoed

Bron afbeelding: Yumeko.nl

Yumeko voor duurzaam beddengoed

Er zijn goede alternatieven om wél aan duurzaam beddengoed te komen. Zelf vinden we Yumeko een heel fijn merk. Yumeko maakt biologisch & fairtrade bedden- en badgoed van hoogwaardige materialen. Yumeko vinden we zo tof omdat het een social enterprise is. Elk jaar brengen ze een impact report uit. Ze willen de ‘slaapwereldindustrie’ echt veranderen door te laten zien hoe het wel kan. De impact die ze maken meten ze op verschillende manieren. Ze kijken naar besparing en voorkoming van gebruik van chemicaliën en pesticiden, naar werkgelegenheid en betere werkomstandigheden en naar voorkoming van watervervuiling.

Yumeko vinden we zo tof omdat het een social enterprise is.

Yumeko heeft een Fairtrade certificaat, dat garandeert dat de katoenboeren en de vakmensen die de producten maken eerlijke lonen betaald krijgen. Ze krijgen een pensioen en een ziektekostenverzekering en werken normale werkuren. Vrouwen worden binnen de katoencoöperaties hetzelfde behandeld als mannen, van stemrecht tot hetzelfde loon.

De producten van Yumeko zijn van hoge kwaliteit, waardoor ze lang meegaan en daarnaast heeft Yumeko ook een GOTS keurmerk en een OEKO-TEX Oeko-Tex Standard 100 certificering. Deze onafhankelijke standaard richt zich op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen in textielproducten en kijkt naar de gezondheid van gebruikers en makers. Het doel is consumenten zekerheid te geven over de afwezigheid van schadelijke stoffen in kleding en andere producten.

Side note: niet alle producten van Yumeko zijn vegan. Het staat duidelijk aangegeven op de website wat wel en niet vegan is.

Ken jij nog andere opties voor duurzaam beddengoed? En wat is jouw favoriete merk?

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op