Ben je op zoek naar vegan fashion die ook eerlijk en duurzaam is gemaakt? Dat kan best een zoektocht zijn. Ik heb uren op het internet gezocht naar merken voordat ik eindelijk merken vond die voldoen aan deze eisen. Het liefst laat ik zo’n klein mogelijke afdruk achter op de aarde. Ik wil al helemaal niet dat mens of dier wordt uitgebuit voor de producten die ik gebruik. We hebben hier een aantal duurzame en vegan fashion keurmerken op een rij gezet waar je op kunt letten als je nieuwe kleding koopt.

Duurzame en vegan fashion keurmerken

Keurmerken zijn nodig

Duurzaamheid is hot. Steeds meer merken en bedrijven spelen hier op in en noemen producten duurzaam die dit niet per se zijn. Ook claimen bedrijven door middel van goede marketing dat ze conscious bezig zijn en dat ze heel ‘groen’ zijn. Wat dit dan ook mag betekenen. Ze kunnen hun eigen draai hieraan geven en zaken ‘groen’ noemen die misschien helemaal niet zo goed zijn voor het milieu. En als iets duurzamer wordt geproduceerd (denk aan biologisch katoen), is het dan wel ethisch verantwoord gemaakt? Er zijn dus een aantal duurzame en vegan fashion keurmerken die producten en merken alleen maar krijgen als ze voldoen aan bepaalde standaarden.

Lees hier meer over duurzame kleding.

Een paar van onze favoriete duurzame en vegan merken. Links MYOMY do goods en rechts Organic Basics. Kijk hier voor een kortingscode van Organic Basics.

Makkelijker duurzame en vegan fashion kleding vinden

Hieronder de standaarden die voor jou het kiezen van een duurzaam en/of vegan merk eenvoudiger kan maken.

GOTS certificering

GOTS (Global Organic Textile Standard) is een internationaal standaard voor het verwerken van organische vezels onder sociale en ecologische criteria. Dit wil zeggen dat het keurmerk verzekerd dat het textiel organisch is en een eerlijk productieproces heeft. Het oogsten van de grondstoffen moet op een duurzame manier gebeuren, net als de verwerking van de grondstoffen en het textiel. Daarbij moet alles sociaal verantwoordelijke zijn gemaakt.

Een textielproduct met het ‘GOTS label organic’’ moet voor minimaal 95% uit gecertificeerde organische vezels bestaan. Voor artikelen met het ‘’GOTS label made with organic’’ moet ten minste 70% gecertificeerde organische vezels bevatten.

Textielverwerkers en fabrikanten moeten in staat zijn om hun organische stoffen en kledingstukken te exporteren met één certificering die in alle belangrijke markten wordt geaccepteerd.

GOTS wordt beheert door de International Working Group (IWG), die bestaat uit vier organisaties, namelijk: International Association Natural Textile Industry (IVN) in Duitsland, Soil Association (SA) in Engeland, Organic Trade Association (OTA) in Amerika en de Japan Organic Cotton Association (JOCA).

Fair Trade

Fair Trade is wereldwijd bekend. Het is ontwikkeld door een netwerk van diverse bedrijven, producers en organisaties die allemaal hetzelfde doel hebben: de aarde en mensen op de eerste plek zetten. Fair Trade richt zich voornamelijk op een duurzame export van ontwikkelingslanden naar Westerse landen. Ze streven naar eerlijke prijzen voor de makers van veel verschillende producten. Bijvoorbeeld koffieboeren, cacaoboeren en bananenboeren in Afrika, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika. Fair Trade wil deze boeren een eerlijke prijs geven voor hun exportproducten. Deze moeten in verhouding staan tot de werkelijke productiekosten en niet de prijs die wordt bepaald door verhoudingen op de internationale markt. Daarnaast worden er strengere milieueisen gesteld aan de producten die als Fair Trade worden bestempeld.

Fairtrade-keurmerk

PETA Approved

Het PETA Approved logo staat voor veganistische en diervriendelijke kleding en accessoires. Alle bedrijven die het “PETA-Approved Vegan” -logo gebruiken, moeten de verklaring van betrouwbaarheid van PETA ondertekenen. Hierin wordt bevestigd dat hun product vegan is. Als je een product ziet met het PETA Approved logo ben je er dus van verzekerd dat het veganistisch is.

peta-approved_vegan_keurmerk

Fair Wear Foundation

Fair Wear Foundation is een onafhankelijke, non-profit organisatie die de arbeidsomstandigheden van werknemers in de kledingindustrie wilt verbeteren. Ze werken samen met merken, fabrieken, vakbonden en soms regeringen om controles uit te voeren en de arbeidsomstandigheden te verbeteren in 11 productielanden in Azië, Europa en Afrika. FWF houdt bij welke verbeteringen zijn aangebracht bij de bedrijven waar ze mee samenwerken. Door het delen van expertise en het versterken van industriële relaties, verhoogt FWF de effectiviteit van de inspanningen van de bedrijven. De meer dan 80 aangesloten bedrijven van FWF vertegenwoordigen meer dan 120 merken en zijn gevestigd in Europa; ledenproducten worden verkocht in meer dan 20.000 verkooppunten in meer dan 80 landen over de hele wereld. Een prachtige organisatie om bij aangesloten te zijn dus voor een merk.

Better Cotton Initiative

Better Cotton Initiative is er om de katoenproductie beter te maken. Beter voor het land, het milieu en voor de boeren. De boeren die aangesloten zijn bij Better Cotton Initiative moeten voldoen aan deze 7 principes:

  • Ze minimaliseren de schadelijke impact bij het beschermen van gewassen. Denk hierbij aan het gebruik van giftige pesticiden.
  • Ze gaan verantwoordelijk om met water. Katoen heeft heel veel water nodig om te groeien, terwijl het vaak wordt verbouwd in droge gebieden.
  • Ze proberen hun waterverbruik daarom te minimaliseren.
  • Ze zorgen voor gezondheid van de bodem. Zij zorgen dat hun landbouwgrond niet uitgeput raakt. BCI boeren vergroten biodiversiteit en gebruiken landbouwgrond op een verantwoorde wijze. Dit aspect houdt rekening met bijvoorbeeld het kappen van bossen om katoen te verbouwen.
  • Ze zorgen voor en behouden de kwaliteit van de katoenvezel. Ze zullen dus niet heel duurzaam produceren ten koste van de kwaliteit van het katoen.
  • De boeren promoten ethisch verantwoord werk. Van oudsher is de katoenindustrie een industrie waar veel exploitatie voorkomt.
  • Ze zetten zich actief in om dit tegen te gaan.
  • En ze hanteren een eerlijk en effectief managementsysteem. Geen absurde bonussen voor het management ten opzichte van hun werknemers, maar eerlijke lonen en goede stimulansen voor managers.

better-cotton-initiative

Bluesign

Bluesign controleert of er geen giftige of milieuonvriendelijke stoffen in de kleding zitten. Ze doorzoeken het hele productieproces en onderzoeken alle bestanddelen. Bluesign hanteert 5 principes:

  • Duurzaam gebruik van energie en grondstoffen.
  • Veiligheid voor de consument, dit betekent hoge kwaliteit textiel dat lang meegaat.
  • Het uigestoten water moet schoon zijn
  • De uitgestoten lucht moet zo min mogelijk schadelijke stoffen bevatten en de CO2 emissie moet worden verminderd.
  • Werknemers krijgen training over het omgaan met giftige en gevaarlijke stoffen om de werkplaats zo veilig mogelijk te maken.

bluesign

WRAP

Worldwide Responsible Accredited Production (WRAP) is een onafhankelijke objectieve non-profit die zich inzet voor het veilig en ethisch produceren over de wereld. Zij houden zich bezig met goede en eerlijke werkomstandigheden voor de makers. Zoals onder andere geen kinderarbeid, gedwongen arbeid of discriminatie.

WRAP

Hoe nu verder?

Er zijn nog veel meer keurmerken, wij hebben een aantal belangrijke verzameld. Als merken deze keurmerken hanteren dan vind je ze op hun website. Zo kun je dus checken of ze zich echt bezig houden met duurzaamheid en ethisch verantwoord produceren.

Wij hebben er al aardig wat zoekwerk op zitten omdat we ons al een aantal jaar bezig houden met duurzame en vegan kleding. In onze shop categorie vind je alleen maar eerlijke en duurzame producten die ook nog eens vegan zijn. Wij hebben het uitzoekwerk dus al voor je gedaan. 🙂

Neem hier een kijkje tussen onze favoriete duurzame en vegan merken.

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op