Duurzame kleding. Je hoort het steeds meer, maar wat is het nu precies? Waar kun je het vinden en is het nu echt duurder dan niet-duurzame kleding?

Wil je meer weten over de huidige kledingindustrie? We schreven daar dit artikel over.

Slow fashion en fast fashion

De kledingindustrie is onder te verdelen in 2 categorieën; fast fashion en slow fashion. Fast fashion draait om lage prijzen en snelle productie. Dit zorgt voor veel verspilling en oneerlijke handel. Slow fashion doet het zoals de naam al zegt, iets langzamer aan en daar draait het om duurzame en eerlijke producties.

In dit artikel hebben we het dus over slow fashion. Er zijn veel duurzame kledingmerken tegenwoordig. Wij kopen alleen nog tweedehands of duurzaam. Wil je weten welke merken duurzaam zijn? We hebben onze favoriete merken verzameld. Je vindt ze hier.

Fast fashion kledingwinkels hebben vaak elke week een nieuwe collectie. Dit doen ze om jou het gevoel te geven dat je ‘uit’ bent.

Vegan schoenen

Kings of Indigo broek en Matt & Nat schoenen

Advertentie

Natural Heroes

Is duurzame kleding duurder?

Uiteraard is het heel leuk om nieuwe kleding te kopen. Maar dit kost ook veel geld en is erg belastend voor de aarde (de grondstoffen, productie, transport, etc). Het meest duurzame is minder kopen. En als je nieuw koopt, koop dan duurzaam.

Naast de hogere kwaliteit van duurzame kleding, is de kleding ook stijlvol en tijdloos. Op deze manier raak je niet snel uitgekeken op de producten en daardoor koop je hoogstwaarschijnlijk ook minder kleding. Nu wordt vaak gezegd dat duurzame kleding duurder is, maar fast fashion is te goedkoop. De kwaliteit van fast fashion is zo laag en de productie zo hoog dat je geen eerlijke prijs betaalt op dit moment voor een t-shirt van de Primark. Doordat de productie zo hoog is, zijn ook de arbeidsomstandigheden zo slecht. Dit zorgt vaak voor oneerlijke lonen en veel te lange dagen voor de fabriekarbeiders. Duurzame kleding wordt geproduceerd van hoogwaardige materialen, waar je lang mee kunt doen. Nog een reden om minder vaak nieuwe kleding te kopen. Daarnaast zijn er ook veel duurzame kledingmerken die toegankelijke prijzen hanteren. Zoals bijvoorbeeld ARMEDANGELS en Goat Organic Apparel.

kaliber-vegan tassen

Kaliber fashion

Wanneer is kleding duurzaam?

Alle merken die wij verzamelen bij onze shop tips werken met bepaalde gedragscodes. Deze gedragscodes waarborgen dat de kleding onder eerlijke werkomstandigheden zijn gemaakt. Eerlijke werkomstandigheden houdt in geen discriminatie, geen gedwongen overwerken, geen kinderarbeid, een vast arbeidscontract, leefbaar loon en nog veel meer aspecten.

Waar koop je duurzame kleding?

Er komen steeds meer mooie duurzame kledingmerken bij. Wij hebben onze favorieten verzameld in deze shop categorie. Wij hebben de merken ook geselecteerd op hun vegan assortiment. Alle kleding die wij dragen is 100% vegan. Je kunt hier merken ontdekken die jij misschien leuk vindt en je wordt dan direct doorverwezen naar de shop. Daarnaast zijn er ook fysieke winkels waar je duurzame kleding kunt kopen. Zoals Goat Organic Apparel, Nudie Jeans, Kings of Indigo en de Impact Shop in Amsterdam.

Duurzame kleding tips

Als je wil weten of een merk nu echt duurzaam is of niet, bekijk dan de website van Rank a Brand. Zij ranken merken op basis van verschillende factoren zoals: het productieproces, de materialen, arbeidsvoorwaarden en nog veel meer. Ze geven een heel transparant beeld van een merk. Daarnaast kun je veel informatie en tips vinden over de fashion industrie door Fashion Revolution.

ARMEDANGELS

Ook zijn er een aantal heel leuke influencers die duurzame kleding inspiratie geven zoals When Sarah Smiles, My Slow World en Let’s Talk Slow.

Don’t wait for the change be the change

Shop hier onze favoriete vegan en duurzame kledingmerken.


Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC4

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

Organic Basics: duurzaam ondergoed
Organic Basics: duurzaam ondergoed Met 10% korting
Zelf havermelk maken
Zelf havermelk maken Goedkoop en snel te maken
Gids voor vegans
Gids voor vegans Alle tips en informatie

Top 3 vegan en duurzame boeken

Onze favoriete vegan en duurzame boeken.

Koos zoekt een huis
Koos zoekt een huis

Door Liselot Jansen en Yondi Schmidt

Bestel bij bol.com
Vegan Soul Food
Vegan Soul Food

Door Jason Tjon Affo

Bestel bij bol.com

Bekijk alle boeken

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC4

Advertentie

Natural Heroes

Check ook:

Wortel- linzensoep
07/12
Duurzame kleding. Je hoort het steeds meer, maar wat is het nu precies? Waar kun...
Duurzame en vegan cadeaus
29/11
Duurzame kleding. Je hoort het steeds meer, maar wat is het nu precies? Waar kun...
Vegan food hacks
01/11
Duurzame kleding. Je hoort het steeds meer, maar wat is het nu precies? Waar kun...

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC4

Volg Vetjebol op