21 augustus 2020

Net als voor onze huid en haar willen we ook voor ons huis geen chemische middelen gebruiken. Veel schoonmaakmiddelen zitten vol met schadelijke stoffen en zorgen ook voor veel verspilling van verpakkingen. We proberen zoveel mogelijk met natuurlijke producten schoon te maken. In dit artikel vertellen we meer over duurzaam schoonmaken en geven we wat tips waar wij achter zijn gekomen door de jaren heen.

Wat is duurzaam schoonmaken?

Duurzaam schoonmaken doe je door zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurproducten. We schreven eerder al een artikel over duurzame schoonmaakmiddelen en delen hierin ook een paar DIY recepten om je eigen schoonmaakmiddelen te maken met bijvoorbeeld citroen, natuurazijn en baking soda. Gewoon alledaagse ingrediënten die je in de supermarkt haalt.

Wat is er schadelijk aan bepaalde schoonmaakmiddelen?

In sommige schoonmaakproducten zoals vlekkenmiddelen, glasreinigers, ruitenwisservloeistof en sommige onderhoudsmiddelen zitten drijfgassen en oplosmiddelen. Dit zijn vluchtige organische stoffen (VOS), die bijdragen aan smogvorming. Vermijd spuitbussen met lachgas (distikstofoxide). Dat is een broeikasgas, ruim 250 keer sterker dan CO2. (bron: Milieucentraal)

Naast dat deze stoffen schadelijk zijn voor de aarde zijn ze dat ook voor jouw gezondheid. De oplosmiddelen die we hierboven noemen kunnen je luchtwegen irriteren. Zo kun je allergische reacties krijgen en het kan zelfs bijten in je huid.

Tips voor duurzaam schoonmaken

Een paar makkelijke tips als je bewuster wilt gaan schoonmaken zijn:

  • Gebruik warm water (niet koud) om schoon te maken en soms is enkel water al genoeg en hoef je helemaal geen schoonmaakmiddel te gebruiken.
  • Des te meer spullen in huis, des te meer je moet schoonmaken. Minimaliseren scheelt een hoop poetswerk.
  • Je hebt niet veel schoonmaakmiddel nodig. Dus doseer goed elke keer als je gaat schoonmaken.
  • Gebruik geen wegwerpdoekjes, maar herbruikbare. Je kunt ze makkelijk in de wasmachine gooien en eindeloos vaak gebruiken.
  • Maak regelmatig schoon. Hoe langer je wacht met schoonmaken, hoe erger de viezigheid intrekt en hoe moeilijker je het schoon krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een koffiekring op je tafel.

Advertentie

Duurzame huishoudartikelen en cosmetica

Duurzame schoonmaakmiddelen

Moet je dan altijd je eigen schoonmaakmiddelen maken om duurzaam en verantwoord te kunnen schoonmaken? Zeker niet! Er zijn gelukkig gewoon ecologische en duurzame merken die goede schoonmaakmiddelen maken.

Ecopods

We werden benaderd door Ecopods, zij bieden een ecologische manier van schoonmaken. Ecopods zijn capsules die in water oplossen. Je kunt er je hele huis mee schoonmaken. Er zijn verschillende producten: ontvetter, vloerreiniger, toiletreiniger en allesreiniger.

Juist door het gebruik van pods ga je Ecopods heel duurzaam om met verpakkingen. Ze leveren namelijk verstuivers die zijn gemaakt van duurzaam, gerecycleerd plastic. En die kun je hergebruiken. Als het product op is, doe je er simpelweg een nieuwe pod (capsule) in en vul je het aan met water.

Alle producten zijn op basis van kokosnootolie. Ze maken ook gebruik van ethanol, dat gewonnen wordt door suikerbiet te fermenteren. Dit wordt melkzuur en heeft een desinfecterende werking. Verder is alles biologisch afbreekbaar.

Bestel Ecopods met korting

Je kunt Ecopods nu met 10% korting bestellen als je de code 10vetjebol gebruikt.

Advertentie

Refurbished telefoons en laptops

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

Organic Basics: duurzaam ondergoed
Organic Basics: duurzaam ondergoed Met 10% korting
Zelf havermelk maken
Zelf havermelk maken Goedkoop en snel te maken
Gids voor vegans
Gids voor vegans Alle tips en informatie

Top 3 vegan en duurzame boeken

Onze favoriete vegan en duurzame boeken.

Koos zoekt een huis
Koos zoekt een huis

Door Liselot Jansen en Yondi Schmidt

Bestel bij bol.com
Vegan Soul Food
Vegan Soul Food

Door Jason Tjon Affo

Bestel bij bol.com

Bekijk alle boeken

Advertentie

Bol.com Algemeen

Advertentie

Natural Heroes

Check ook:

Wortel- linzensoep
07/12
Net als voor onze huid en haar willen we ook voor ons huis geen chemische...
Duurzame en vegan cadeaus
29/11
Net als voor onze huid en haar willen we ook voor ons huis geen chemische...
Vegan food hacks
01/11
Net als voor onze huid en haar willen we ook voor ons huis geen chemische...

Advertentie

Bol.com Algemeen

Volg Vetjebol op