Schoonmaken is meestal niet het meest favoriete klusje toch? Maar je wilt niet ook in een vies huis zitten. Zo nu en dan moet je er wel aan geloven. Bij ons komt dit punt meestal als we visite verwachten en er inmiddels genoeg kruimels op de grond liggen om een goede maaltijd van te kunnen maken. Dan gaan we aan de slag. Al met al zijn we in een maand toch wat uurtjes zoet aan schoonmaken. En daarvoor gebruiken we ook de nodige schoonmaakmiddelen. Maar liever geen chemische schoonmaakmiddelen met giftige stoffen. Welke dan wel? Hier een handige lijst met duurzame schoonmaakmiddelen:

Duurzame schoonmaakmiddelen: DIY

 • Ontstopper
  Natuurazijn is ideaal voor het schoonmaken van het huis. Het is een goede vervanger voor bijvoorbeeld chloor. Met natuurazijn en baking soda krijg je echt alles schoon. Het werkt heel goed als ontstopper, maar ook om je keuken en wasbak schoon te krijgen.
 • Ontkalker
  Citroen werkt goed tegen kalk. Wij drinken elke ochtend water met citroen en met het uitgeknepen citroentje wrijf ik de kalk uit de gootsteen. Werkt heel goed.

duurzame schoonmaakmiddelen

 • Natuurlijke Glassex
  Vul de helft van een plantenspuit met natuurazijn en de andere helft met water en je hebt je eigen gemaakte, natuurlijke Glassex. Werkt perfect voor spiegels, glas en tegels.
 • Allesreiniger
  Marseillezeep en baking soda werken perfect als allesreiniger. De vloer dweilen wij tegenwoordig alleen met water, maar als je het extra schoon wilt hebben is deze combinatie een hele fijne.
 • Wasmiddel
  Goedkoop, milieuvriendelijk en goed voor jezelf: zelfgemaakte wasmiddel. In de meeste kant-en-klare wasmiddelen zitten toxische chemicaliën die niet alleen in het water terecht komen en de bodem vervuilen, maar ook op je huid terechtkomen. Deze chemicaliën kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Voor 5 liter zelfgemaakte wasmiddel heb je 80 gram marseille zeep, 80 gram soda en 5 liter water nodig. Dit kostte ons ongeveer 2 euro en je kunt er maanden van wassen (afhankelijk uiteraard hoeveel je ervan gebruikt 😉 ). Oh ja, niet onbelangrijk de zelfgemaakte wasmiddel maakt je kleding ook nog eens heel goed schoon!

Het kost iets meer voorbereiding, want je moet de meeste dingen wel even met elkaar mengen. Maar als je dit vooraf in grote hoeveelheden doet, dan kun je gewoon een heel keukenkastje vol hebben met duurzame schoonmaakmiddelen.

Advertentie

Duurzame DIY cosmetica

Natural Heroes

Kant-en-klare duurzame schoonmaakmiddelen

Vind je dit toch teveel gedoe? Dan zijn er ook hele goede merken die duurzame schoonmaakmiddelen maken. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. Marcel’s Green Soap gebruiken wij nu ook een tijdje en het ruikt heerlijk! Dat mis ik soms wel met de duurzame schoonmaakmiddelen die we zelf maken. Er zit geen spannende geur aan. Dus als we echt zin hebben in een huis dat naar roosjes lavendel of basilicum ruikt, dan gebruiken we Marcel’s Green Soap. 🙂

Seepje maakt wasmiddelen, allesreinigers en afwasmiddelen met de Sapindus mukorossi vrucht. Wanneer de schillen van deze vrucht in aanraking komen met water geven ze een natuurlijke vorm van zeep af!

Bestel bij biggreensmile.nl

De schoonmaakmiddelen van dit Nederlandse merk zijn voor 99% biologisch afbreekbaar. Verder gebruiken ze geen kleurstoffen, parabenen, fosfaten, chloor, ammonia of zuren. En de producten zijn proefdiervrij.

Bestel bij biggreensmile.nl

Van ingrediënten en verpakking tot supply chain. By het Belgische Ecover proberen ze alles zo Clean mogelijk te doen. Alle producten zijn 100% vegan en proefdiervrij. De nieuwste Ecover verpakkingen zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic.

Bestel bij biggreensmile.nl

Ecologisch schoonmaken doe je met Ecopods. De verstuiver is herbruikbaar en de pods zijn oplosbaar in water. Ze nemen veel minder ruimte in dan de ‘gewone’ schoonmaakmiddelen. Gebruik de kortingscode 10vetjebol voor 10% korting.

Bestel bij ECOPODS

Dit activistische merk gebruikt fairtrade, vegan & biologische ingrediēnten voor hun Magic Soap. Je kunt de zepen van Dr. Bronner’s voor maar liefst 18 verschillende doeleinden gebruiken.

Bestel bij biggreensmile.nl

duurzame schoonmaakmiddelen merk

Als je het leuk vindt om je eigen producten te maken, kijk dan ook eens naar ons recept om zelf tandpasta te maken, of naar het recept om zelf deodorant te maken!

Gebruik jij al duurzame schoonmaakmiddelen of zou je hier volledig op kunnen overstappen? Laat het ons weten!

Vetjebol is ook te vinden op InstagramFacebook en YouTube voor nog veel meer duurzaamheid inspiratie!

Advertentie

Duurzame huishoudartikelen en cosmetica

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Uitgelicht

Organic Basics: duurzaam ondergoed
Organic Basics: duurzaam ondergoed Met 10% korting
Zelf havermelk maken
Zelf havermelk maken Goedkoop en snel te maken
Gids voor vegans
Gids voor vegans Alle tips en informatie

Top 3 vegan en duurzame boeken

Onze favoriete vegan en duurzame boeken.

Bekijk alle boeken

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOB

Advertentie

Refurbished telefoons en laptops

Check ook:

23/04
Schoonmaken is meestal niet het meest favoriete klusje toch? Maar je wilt niet ook in...
21/04
Schoonmaken is meestal niet het meest favoriete klusje toch? Maar je wilt niet ook in...
Vegan Weekmenu
08/03
Schoonmaken is meestal niet het meest favoriete klusje toch? Maar je wilt niet ook in...

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOB

Volg Vetjebol op