Het is zomer! Tijd dus om goed te smeren. Het is belangrijk om je huid altijd te beschermen tegen de UV straling van de zon.  Het beschermt je huid namelijk tegen veroudering en ziektes. Maar niet direct alle zonnebrandcremes zijn goed voor jezelf of voor de aarde. Een reguliere zonnebrandcreme kan vol zitten met chemicalien die schadelijk kunnen zijn voor jezelf, de dieren en het milieu. Wat is een duurzame keus? We leggen het hier uit.

Wat is duurzame zonnebrandcreme?

Je kunt het best voor een zo natuurlijk mogelijke zonnebrandcrème kiezen, eentje die dus weinig tot geen chemicaliën bevat. Dit zit ‘m bijvoorbeeld onder andere in de uv-filters. Zo bestaan er chemische en fysische (natuurlijke of minerale) filters. In de chemische zitten vaak de ingredienten: octocrylene, avobenzone, oxybenzone en octyl methoxycinnamate.

Het meest duurzaam is uiteraard om zo lang mogelijk met je zonnebrandcrème doen. De crème van vorig jaar hoef je echt niet weg te gooien en beschermt het jaar er op gewoon nog. Ook een handige tip: smeer vaker een dun laagje dan in 1 keer een dikke laag. Dit beschermt namelijk beter.

Je kan ook zelf zonnebrandcreme maken. Wij deden het en het beviel heel goed. Bekijk hier het recept.

Plastic in zonnebrandcreme

In sommige zonnebrandcrème zitten ook microbeats. Dit zijn miniscule deeltjes plastic. Van alles wat jij op je huid smeert komt 60% in je bloed terecht. En niet alleen daar, maar ook in onze riolen en uiteindelijk in de oceanen. Ze vormen een groot gevaar voor de onderwaterwereld. Vissen kunnen de microplastics vaak niet onderscheiden van hun eigen voedsel en eten de microbeads op. Deze visjes worden weer gegeten door andere vissen, vogels eten de vissen weer en zo ontstaat er een kettingreactie. Er komen schadelijke stoffen vrij als de microbeads afbreken en die stoffen zijn weer erg schadelijk voor mens, dier en milieu. Op dit moment drijft er 250.000 ton plastic in onze oceanen. Microbeads worden gezien als de meest schadelijke vervuilers (bron: Beat The Microbead).

Waar kun je op letten?

En als we het dan toch over de oceanen hebben. Het is belangrijk om een zonnebrandcrème te kiezen die de minste schade aanbrengt aan de riffen en oceanen. Ik zeg minste, want welke zonnebrand je ook kiest, het is nooit goed voor het onderwaterleven. Je kunt wel letten op het Ecocert keurmerk. Dit keurmerk valt onder het Europese standaard voor natuurcosmetica. Dit waarborgt dat een product aan bepaalde eisen voldoet. Zo moet 95% van de plantaardige ingrediënten van biologische oorsprong zijn. Het label hanteert ook strenge normen voor biologische afbreekbaarheid van de ingrediënten en de giftigheid ervan voor het waterleven (bron: Milieu Centraal.

Gecertificeerde zonneproducten bevatten over het algemeen geen parabenen, chemische filters, aardolie of nanodeeltjes en hoogstens duurzamer geteelde palmolie. En wat is de beste zonbescherming?

Advertentie

Duurzame DIY cosmetica

Natural Heroes

4 x vegan en duurzame zonnebrandcrème

We hebben onze favoriete zonnebrandcrème merken op een rij gezet. In veel zonbescherming zit bijenwas. Het kan dus een zoektocht zijn om ook een vegan variant te vinden. Wij hebben een aantal merken verzameld die goede duurzame en vegan opties hebben!

DYI cosmetica! Natural Heroes verkoopt alle ingrediënten die je nodig hebt om zelf cosmetica te maken. Van shampoo en tandpasta tot zonnebrandcrème.

Bestel bij Natural Heroes

Naïf maakt gebruik van natuurlijke ingrediënten. Denk aan lijnzaadolie, avocado en tomaat. Alle producten zijn vegan en diervriendelijk. Naïf heeft allerlei soorten cosmetica. Van scrub, shampoo, zonnebrand tot kinderverzorging.

Bestel bij bol.com

Jason Natural maakt o.a. zonnebrandcrème, tandpasta, deodorant en badproducten. De artikelen bevatten geen parabenen , synthetische kleur-, synthetische geur of schadelijke chemicaliën. Let op: De meeste producten van dit merk zijn vegan, maar een paar producten bevatten bijenwas (beeswax). Check daarom in de Big Green Smile webshop de ingrediënten van elk product.

Bestel bij biggreensmile.nl

Eco Cosmetics s 100% natuurlijk en CO2-neutraal geproduceerd. Daarnaast zijn alle producten 100% vegan en proefdiervrij! Ze maken o.a. zonnebrandcrème, badproducten, deodorant en verzorgingsproducten.

Bestel bij biggreensmile.nl

Kijk voor meer informatie over deze merken op onze shop tips pagina voor vegan zonnebrand.

 

Advertentie

Duurzame DIY cosmetica

Natural Heroes

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

Organic Basics: duurzaam ondergoed
Organic Basics: duurzaam ondergoed Met 10% korting
Zelf havermelk maken
Zelf havermelk maken Goedkoop en snel te maken
5 x makkelijke vegan recepten
5 x makkelijke vegan recepten Als je weinig tijd hebt

Top 3 vegan boeken

Dit zijn onze favoriete vegan boeken.

Vegan Vibes
Vegan Vibes

Door Lisa Steltenpool

Bestel bij bol.com
Man.Eat.Plant.
Man.Eat.Plant.

Door Lisette Kreischer & Maartje Borst

Bestel bij bol.com

Bekijk alle boeken

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC3

Advertentie

Duurzame DIY cosmetica

Natural Heroes

Check ook:

Arabische rijst
27/07
Het is zomer! Tijd dus om goed te smeren. Het is belangrijk om je huid...
Thera en Tristan met een schaapje
08/07
Het is zomer! Tijd dus om goed te smeren. Het is belangrijk om je huid...
Vegan diner inspiratie
04/07
Het is zomer! Tijd dus om goed te smeren. Het is belangrijk om je huid...

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC3

Volg Vetjebol op