Water betekent leven. Het is één van de belangrijkste dingen op aarde. Wij kunnen niet zonder, de wereld kan niet zonder. In Nederland zijn we gewend dat er altijd schoon water uit de kraan komt. Dat is lang niet overal ter wereld zo. Veel gebieden kampen met ernstige waterverontreiniging. Dat weten we eigenlijk allemaal wel. Maar hoe goed dringt dat écht tot ons door? Wij moeten eerlijk zeggen dat wij door alle landen die wij nu bezoeken tijdens onze reis veel meer het voorrecht van genoeg schoon drinkwater in zien.

Waterverontreiniging over de hele wereld

In veel landen kun je het water uit de kraan niet drinken. En Kaapstad in Afrika kampt nu met vreselijke droogte. Het heeft zo weinig geregend de afgelopen periode, dat straks het punt bereikt kan worden dat er helemaal geen water meer uit de kraan komt.

Australië het droogst bewoonde continent

Wat wij niet wisten, is dat Australië het droogst bewoonde continent ter wereld is en tegelijkertijd het land dat het meeste water gebruikt. Sinds wij in dit land zijn merken we de waterschaarste. Er wordt overal benadrukt dat je zuinig met het water om moet gaan. Dat gaf ons wel nog meer de realisatie hoe kostbaar water is.

Water Lake Pukaki Nieuw Zeeland

Foto: Lake Pukaki, Nieuw Zeeland

Waterverontreiniging

Waterverontreiniging is een serieus probleem geworden. Voor de 19e eeuw had men dit nooit verwacht; er is immers zoveel water, te veel om te vervuilen. Tot het aantal inwoners op de aarde sterk groeide. Inmiddels leven er ongeveer 7 miljard mensen op onze planeet en dat brengt ontzettend veel vervuiling met zich mee.

Lees hier onze tips voor een duurzamer leven

Wat is waterverontreiniging precies?

Water is verontreinigd als één of meerdere stoffen in het water problemen veroorzaken voor de planten, dieren en uiteindelijk ook voor mensen. Het ontstaat als er een te grote hoeveelheid van die schadelijke stof(fen) aan het water wordt toegevoegd. Als het nog niet veel is, dan heeft dit weinig effect op het water. Maar bij grote hoeveelheden kan het hele water verontreinigd raken.

Hoe raakt water verontreinigd?

Waterverontreiniging gebeurt op allerlei verschillende manieren, dat maakt het ook zo lastig om het probleem op te lossen. Je hebt de bekende oorzaken, zoals olie dat uit een olietanker lekt in de oceaan, of fabrieken die hun afvalwater lozen in rivieren, meren, zeeën of oceanen. In dit water zitten vaak zware metalen zoals zink en koper die heel schadelijk zijn voor de gezondheid van het water. Maar het water op onze planeet wordt ook vervuild door bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden in de landbouw. Dit komt in het grondwater terecht en dat komt weer terecht in een rivier, een meer of uiteindelijk in onze zeeën en oceanen. Maar ook uitstootgassen uit auto’s, fabrieken, noem maar op. Alles wat in de lucht terecht komt, kan uiteindelijk weer terugkomen als regen en in het water terechtkomen.

Water Crater Lake Tasmanië

Foto: Cradle Mountain, Tasmanië

Plastic

Tijdens onze reis worden we steeds weer negatief verrast door de hoeveelheid plastic dat gebruikt wordt. Zelfs in ontwikkelde landen als Nieuw Zeeland en Australia doen ze nauwelijks aan recycling en krijg je in supermarkten, en andere winkels nog gratis plastic tasjes mee. We schreven eerder al over het effect van plastic op onze aarde. Plastic brengt veel waterverontreiniging met zich mee. Hele stranden op Bali liggen nu bijvoorbeeld vol met aangespoeld plastic, maar in de zeeën en oceanen drijft nog veel meer rond. Een plastic fles kan zo’n 450 jaar rondzwerven in de oceaan (WWF, 2018). Daarnaast zit ons water ook vol met microbeats, dit zijn heel kleine stukjes plastic. Ze komen voort uit je kleding, producten die je gebruikt en vormen een groot probleem.

De cijfers

Op dit moment hebben 663 miljoen mensen geen toegang tot veilig drinkwater. Dat is 1 op de 9 mensen wereldwijd (Unicef, 2018). Door waterverontreiniging hebben zoetwatervissen het heel slecht. Hun aantal daalt 76% sneller dan alle andere diersoorten (WWF, 2018). Niet alleen verontreiniging draagt bij aan het in gevaar brengen van het water op de wereld. Door de opwarming van de aarde wordt ook het zeewater warmer. Hierdoor verbleken koraalriffen en sterven ze. In de afgelopen 30 jaar is 50% van het koraal verloren gegaan door het verbleken (Chasing Coral, 2017). Oké, dit klinkt allemaal wel heel negatief. Is er geen oplossing? Die is er zeker, maar dan moet er snel iets veranderen.

Water Waterval Tasmanië

Foto: Tasmanië

Waterverbruik

Water gebruik je niet alleen door te drinken, te douchen of door het toilet door te spoelen. Water wordt ook gebruikt voor de productie van je eten. Landbouwgrond moet van water worden voorzien en als je dierlijke producten eet, bedenk dan ook dat de dieren water nodig hebben. Om 3,5 liter melk te produceren is meer dan 3500 liter water nodig (Cowspiracy, 2018) en voor 100 gram rundvlees 1.500 liter. Dat laatste staat gelijk aan een maand douchen (Wakker Dier, 2017). Wil je dus zuiniger omgaan met water, kies dan onder andere voor een plantaardig dieet. Ga daarnaast bewust met de aarde om. Doe aan recyling en probeer zo duurzaam mogelijk te leven. Lees hier onze 5 tips om duurzamer te leven.

Bron: NRDC, 2018

Misschien vind je dit artikel ook interessant: ”Waarom lokaal eten?”

Vetjebol is ook te vinden op InstagramFacebook en YouTube voor nog veel meer duurzaamheid inspiratie!

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op