Het is de Dag van de Duurzaamheid. Wij proberen steeds duurzamer te leven en hebben in de laatste jaren een aantal duurzame tips gevonden die we eenvoudig konden doorvoeren in onze levens. Deze delen we graag met jullie!

Thera & Tristan van Vetjebol

Duurzaam leven tip 1: Wees zuinig op je spullen

Probeer zo min mogelijk weg te gooien, maar vind een oplossing om langer met je spullen te doen. De productie van materialen is het meest vervuilend, samen met het verwerken van producten die niet meer gebruikt worden. Verbranden en recyclen kost veel energie en brengt ook veel vervuiling met zich mee. Daarom is het altijd de meest duurzame keus om zuinig te zijn met je spullen en er zo lang mogelijk mee te doen.

Duurzaam leven tip 2: Eet (zoveel mogelijk) lokaal voedsel

We schreven eerder dit uitgebreide artikel over lokaal voedsel. Voeding is goed voor een derde van alle het transport over de hele wereld. Toch komt slecht vijf procent van alle voedsel-uitstoot door transport. De productie van voedsel is de grootste vervuiler met 83 procent. Dus hoe je eten gemaakt wordt. Het is bijvoorbeeld beter om in Zweden een tomaat te kopen uit Spanje, omdat deze een veel kleinere voetafdruk heeft dan lokaal geteelde tomaten. Dit komt omdat de tomaten in Zweden in kassen worden geproduceerd en het verwarmen en verlichten van die kassen zorgt voor veel uitstoot (Bron: Food Emissions).

Bekijk hier het recept voor deze Hollandse maaltijd bowl.

Duurzaam leven tip 3: Maak gebruik van duurzame initatieven

Stap over naar een duurzame bank, kies voor de meest groene energieleverancier of schaf misschien wel zonnepanelen aan. We schreven een uitgebreid artikel over zonnepanelen. Deze vind je hier. Maar het kunnen ook kleine initatieven zijn, zoals kleding lenen in plaats van kopen bij een organiatie als Lena The Fashion Library. Of bijvoorbeeld een telefoon aanschaffen bij FairPhone.

Lees hier meer over duurzame elektronica.

Duurzaam leven tip 4: Eet plantaardig

Hier begon het voor ons allemaal mee, dus een easy win. Maar zeker een heel grote win! De vlees-industrië is nog steeds één van de vervuilendste industrieën ter wereld. Het is meer vervuilend dan de hele transportsector bij elkaar (dus alle auto’s, schepen, vliegtuigen etc!) (Bron: Cowspiracy). De productie van een kilo rundvlees kost in totaal 15.000 liter water, een kilo varkensvlees 6.000 liter en een kilo kip 4.300 liter (Bron: Wakker Dier). Verklein je ecologische voetafdruk door plantaardig te eten. Plantaardig eten is heel erg lekker en ook nog eens gezond. Bekijk hier onze veganistische recepten.

Wicket Shroom Buns Man Eat Plant

Duurzaam leven tip 5: Verminder je afval

We doen onze inkopen vaak op de markt of kiezen voor verpakkingsvrije producten in de supermarkt. Losse appels, wortels of aardappels bijvoorbeeld. We hebben altijd zelf een tas bij ons. Ook scheelt in bulk kopen, hiervoor zijn minder verpakkingen nodig.

Graag willen we op een dag zero waste leven, dus helemaal geen afval produceren. Dit is een proces waar we naartoe werken. Vorig jaar hielden we een week ons plasticgebruik bij en mede hierdoor zijn we er ons heel bewust geworden van de hoeveelheid afval dat we produceren.

Wegwerpmaatschappij

Welke van deze tips heb jij al toegepast op je leven? En heb jij tips voor een duurzaam leven? Laat een berichtje achter in de comments! 🙂

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op