Zonder afval leven. Kan dat? Een Zero Waste lifestyle wordt steeds populairder. Gelukkig maar, want de aarde kan wel wat minder afval gebruiken. Wij proberen te minderen met afval en beginnen erover na te denken: Is Zero Waste iets voor ons?

Een Zero Waste lifestyle

Wat is Zero Waste?
Zero Waste houdt in dat je alleen nog maar producten gebruikt die recyclebaar zijn of waarvan de grondstof kan worden gebruikt voor andere producten. Je stuurt niets naar de afvalstortplaats, dus je verminderd wat je nodig hebt, hergebruikt zoveel mogelijk, recycled of maakt er compost van.

Zero waste

Waarom Zero Waste
Een tijdje geleden schreef ik een artikel over de zogenoemde ‘wegwerpmaatschappij‘ waarin we leven. Veel producten worden gemaakt om eenmalig te gebruiken. Dit is ontzettend zonde en belastend voor het milieu. Al deze producten moeten namelijk wel geproduceerd worden. Zo’n productieproces brengt veel uitstoot met zich mee. Maar ook het afvalverwerkingsproces is milieubelastend. Er komen veel broeikasgassen vrij en chemicaliën komen in de bodem terecht. Maar helaas belandt er ook heel veel afval op straat. Dit zwerfafval gaat overal heen. En ja, het meeste belandt uiteindelijk in onze zeeën en oceanen. Vooral plastic afval is hierbij een groot probleem. De plastic productie blijft maar groeien. In 2014 werd zo’n 311 miljoen ton plastic in de wereld geproduceerd, bleek destijds uit een groot onderzoek dat voor het eerst de vervuiling van oceanen in kaart bracht. Dat was een verdubbeling van vijftig jaar eerder. Volgens hetzelfde onderzoek zou de hoeveelheid plastic tegen 2050 maar liefst verviervoudigd zijn (Trouw, 2016).

To live fully, we must learn to use things and love people, and not love things and use people — John Powell

De allerbeste oplossing voor het afvalprobleem, lijkt ons: Zero Waste te gaan leven. Maar helemaal Zero Waste gaan lijkt haast onmogelijk. Denk aan iets alledaags als boodschappen doen. De meeste producten komen in een plastic verpakking; pasta, toiletpapier, havermout. Of op een festival? Het bakje waar de vegan burger in zit die je net hebt gescoord, of de plastic verpakking die om je online bestelling zit. Juist. Afval is overal en Zero Waste leven is dus niet makkelijk. Maar denk niet in problemen, maar in oplossingen. Niemand is perfect en alle kleine beetjes helpen (ja, ook jij kan een verschil maken).

Unless someone like you cares a whole awful lot, Nothing is going to get better. It’s not — Dr. Seuss, The Lorax

How to Zero Waste
Uiteraard is het wel handig om een beetje voorbereid te zijn. Zorg voor een duurzame, herbruikbare waterfles. Wij zochten de mooiste waterflessen bij elkaar en verzamelde ze in dit artikel. In het artikel ‘Wegwerpmaatschappij’ geven wij nog veel meer voorbeelden van producten die je eenvoudig kunt vervangen voor duurzame producten.

Weckpotten

De 5 R’s
Bea Johnson leeft samen met haar gezin al sinds 2008 Zero Waste en schrijf hierover op haar blog. Ook gaf ze een heel interessante TedTalk over dit onderwerp. Bea was ook de bedenker van de 5 R’s, het geheim van een Zero Waste lifestyle:

 • Refuse
  Weiger wat je niet nodig hebt.
 • Reduce
  Koop alleen wat je echt nodig hebt.
 • Reuse
  Hergebruik de potjes, bakjes en zakjes die je huishouden binnenkomen.
 • Recycle
  Wat je niet meer kunt hergebruiken, recycle dat.
 • Rot
  Compost de rest.

Net als vegan zijn, is Zero Waste ook echt een lifestyle. Het lijkt mij een uitdaging, maar ook bevrijdend. Geen afval meer. Dat moet toch een goed gevoel geven?!

Zou jij Zero Waste kunnen leven?

Vetjebol is ook te vinden op InstagramFacebook en YouTube voor nog veel meer duurzaamheid inspiratie!

Advertentie

Door
Thera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check ook:

vegan op sociale gelegenheden
15/05
Vegan eten kan soms een uitdaging zijn op sociale gelegenheden. Soms ben je de enige...
Lekker Vega in de keuken
05/05
Een tijdje terug werden we uitgenodigd door Lekker Vega om in hun studio een recept...
01/05
Groningen vinden wij een fantastische stad! En zijn veel vegan hotspots te vinden. We vroegen...

Volg Vetjebol op

Ga direct naar

Blog Recepten