We willen het liefst de hele wereld zien en ons niet laten tegenhouden omdat we plantaardig eten. En dat hoeft ook zeker niet! Met wat goede voorbereiding, kun je als vegan heel goed de Trans Mongolië Express nemen!

Het duurde even voordat we dit artikel online konden zetten, omdat we geen video’s konden uploaden op YouTube in China (veel social media en onder andere YouTube zijn geblokkeerd in China). Maar hier ie is dan: onze ervaring als vegan met de Trans Mongolië Express. Het is een lang verslag geworden, dus mocht je het interessant vinden, ga er dan goed voor zitten. 😉

Onderaan vind je een fotoverslag!

Check de video: Vegan in de Trans Mongolië Express - Deel 1
Check de video: Vegan in de Trans Mongolië Express - Deel 2

De Trans Mongolië Express stond al een tijdje op ons lijstje. Toen we besloten om een langere tijd te reizen wisten we direct dat we de reis wilden beginnen met een trein over de langste spoorlijn ter wereld. Het traject dat wij hebben genomen gaat vanaf Moskou, door Siberië, naar Mongolië, door de Gobi Woestijn met als eindpunt Beijing, China. Je kunt de treinreis in 1 keer doen, dan ben je in 6 dagen vanaf Moskou in Beijing. Maar 6 dagen achter elkaar in een trein zitten vonden wij best heftig en er zijn heel veel mooie plekken te zien onderweg, dus wij zijn er een aantal keer uitgegaan.

Trans Mongolië Express China

De reis

We zijn ruim 2 weken in Rusland geweest. Onze reis begon in Sint Petersburg, daarna door naar Moskou waar we op de Trans Siberië Express stapten. Onderweg stopten we in Irkutks bij het Baikalmeer en in Ulan-Ude, een klein stadje tegen de Mongoolse grens. Daarna was het tijd voor Mongolië. Hier sliepen we twee nachten in een traditionele Ger tent als nomaden. Dit was een fantastische ervaring! Ook verbleven we een nacht in de hoofdstad, Ulanbataar. Toen was het tijd voor Beijing, China!

In zowel Rusland als Mongolië en China spreken ze nauwelijks Engels, veganisme kennen ze op de meeste plekken niet en hun traditionele gerechten bestaan uit vlees en zuivelproducten. Dus hoe verging vegan zijn in de Trans Mongolië Express ons?

Om te beginnen alle tips op een rij, daarna lichten we ze verder toe.

Tips als vegan met de Trans Mongolie Express

 • Bereid je goed voor
 • Sla veel eten in
 • Kies voor accomodaties met een keuken
 • Geef je wensen aan
 • Wees flexibel
 • En geniet!

Bereid je goed voor

Voorbereiding is heel belangrijk, zeker in landen waar ze nauwelijks Engels spreken. We hadden in Amsterdam al een vegan paspoort gekocht bij Vega-life en we hebben Russisch, Mongools en Chinees op Google Translate offline gedownload. Zo konden we verpakkingen of menukaarten vertalen. Dit is echt heel handig!

Sla veel eten in

We hadden in Nederland al flink wat boodschappen ingeslagen, zoals bonen van HAK in een zak, groente noodles, Cliff bars, gedroogd fruit en we hadden zelfs fruithapjes voor baby’s in een handig meeneem-zakje. Niet ideaal eten natuurlijk, maar op die manier zijn we wel de treinreis doorgekomen! Voordat we de trein instappen kochten we vaak nog vers fruit en brood. Ook zorgden we altijd voor avondeten, omdat het eten in de trein niet vegan was en de dames van het restaurant ons ook niet begrepen. Dus kookten we steeds zelf bij het hostel en namen we dit mee in een bewaarbak. Zo’n bak is echt een aanrader, wij nemen heel vaak ons eigen eten mee, zo hoef je nooit halsoverkop iets te kopen wat je misschien liever niet eet en zit je dus nooit zonder eten.

Govinda Irkutsk Vegan

Accommodatie

We kiezen vaak voor een hostel in plaats van een hotel. Het scheelt in kosten, is vaak leuker met andere reizigers én hier heb je vaak een keuken. In Rusland en Mongolië hebben de hostels standaard een keuken, in China alleen niet. Als we een eigen keuken hebben, koken we regelmatig zelf. We maken dan ook vaak lunch voor als we een dag weggaan. Dit is vooral handig als je gaat hiken. Als je onderweg al eten kunt vinden, dan is dat vaak niet vegan.

Geef je wensen aan

In Mongolie sliepen we dus 2 nachten bij de locals in een Ger tent. Een prachtige locatie en de echte ‘Mongoolse ervaring’. We hadden dit in Nederland al geregeld, zodat we konden aangeven dat we veganist zijn. De gastvrouwen wisten eerst helemaal niet wat veganisme was, vegetarier kenden ze wel. Maar gelukkig sprak er één Engels en haar konden we dus uitleggen wat we wel en niet eten.  Zo kregen wij gebakken tofu, wanneer de rest gebakken ei kreeg en bij elke maaltijd kregen wij onze eigen pan met een veganistische maaltijd. Echt heel fijn! We werden door de dames ‘No Meat’ genoemd, zo wist iedereen wie wij waren, haha.

Flexibel

Met reizen moet je flexibel zijn, ook als het op eten aan komt en dus ook als veganist. Soms gaan dingen niet zoals je het zou willen maar daar moeten we soms maar mee omgaan en kijken hoe we het in het vervolg wel kunnen doen zoals wij het willen. Soms lastig, maar we hebben nu eenmaal de keuze gemaakt om te gaan reizen en daar hoort dit ook bij.

Moeilijke kant

Ondanks onze goede voorbereidingen voor de Trans Mongolië Express kun je niet op alles berekent zijn. Na 3 dagen treinen begonnen we ons toch een beetje futloos te voelen. Waarschijnlijk door de combinatie van vermoeidheid (slapen lukte ons niet zo goed in de trein) en  het gebrek aan vers eten. Op de 4e dag besloten we in het restaurant in de trein te eten. We vroegen om groente met kale rijst. Dit werd niet begrepen en we kregen groente met gesmolten kaas. We hebben geprobeerd de kaas eraf te halen, maar dit lukte uiteraard niet zo heel goed.

Verder blijft het uiteraard lastig om te zien hoe er in deze landen met dieren wordt omgegaan. In Mongolië zijn ze afhankelijk van hun dieren en ze gebruiken ze voor alles. Om spullen te vervoeren, om van a naar b te komen, om hun Ger tent te beschermen en om te eten. De dieren zijn behoorlijk afgericht en ze gaan dus niet zachtzinnig met de beestjes om. Lastig, maar dat gebeurt in Westerse landen ook, alleen dan achter de schermen. De dieren in Mongolië lopen in ieder geval hun hele leven vrij rond.

Geniet!

Mocht je van plan zijn om te reizen met de Trans Mongolië Express als vegan: zeker doen! Het is een hele ervaring en je komt op bijzondere plekken. Ook het leven in de trein is een wereld op zich. Je kletst met iedereen en er ontstaat haast een kleine community, heel gezellig! Bereid je goed voor en dan kan het genieten beginnen!

Fotoverslag Trans Mongolië Express

Rode Plein Moskou
Rode Plein, Moskou, Rusland

Avocado Moskou Vegan
Avocado, Vegetarisch restaurant, Moskou, Rusland


3 dagen en 8 uur in de trein van Moskou naar Irkutsk, Rusland

Irkutsk RuslandIrkutsk, Rusland

Trans Mongolië Express Baikal

Baikalmeer, Rusland

Govinda, Vegetarisch restaurant, Rusland

Ulan Ude RuslandLenin’s Head, Ulan Ude, Rusland

Ulan Ude Rusland Uitzicht
Tempel op een heuvel, Ulan Ude, Rusland

Terelj Mongolië Landschap
Onderweg naar onze ger tent, Terelj, Mongolië

Gertent Terelj Mongolië
Ger tent waar we twee nachten in sliepen, Terelj, Mongolië

Terelj Mongolië Landschap
Prachtig uitgestrekt landschap, Terelj, Mongolië

Genghis Kahn Standbeeld Mongolië
Enorm standbeeld van Genghis Kahn, Mongolië

Trans Mongolië Express Trein
Uitzicht vanuit de trein, Mongolië


De Verboden Stad, Beijing, China


De Verboden Stad, Beijing, China


The Veggie Table, Vegan restaurant, Beijing, China


Vegan Hut, Vegan restaurant, Beijing, China


Fietsen door de Hutongs, Beijing, China

Mocht je ook met de Trans Mongolië Express willen gaan en wil je er nog meer over weten? Stuur ons dan een berichtje!

We schreven ook dit artikel waar we 6 tips geven om als vegan te reizen.

Benieuwd naar onze verdere reis? Volg ons dan op InstagramFacebook en YouTube!

Door
Tristan

Reacties

 1. Wow wat een reis hé, mooie foto’s en verslag. Leuk die you tube filmpjes, geeft een goed inkijk.
  Geniet ervan xxx

 2. Hi, ik ben op zoek naar thuiskoks (locals) in jullie reis regio. Graag wil ik ze op de kaart zetten bij veganlikehome.com dat is een platform waar vegan reizigers thuiskoks kunnen vinden, waar ook ter wereld. Kunnen jullie me helpen? Alvast bedankt Vr groet

 3. Wat gaaf zeg! De trans Mongolie express staat echt al super lang op mijn lijstje en als ik jullie verslag zo zie en de foto’s bekijk gaat het gelijk weer kriebelen. Geniet van de rest van jullie reis, dan blijf ik een beetje mee genieten van jullie mooie plaatjes!

 4. Wat een gave reis! Wij staan op het punt om deze reis ook te maken, maar dan andersom! Hoe hebben jullie het geplant met de dagen dat je ging sightseeien? Telkens een nieuw kaartje kopen voor het volgende punt of hebben jullie alles via een organisatie geboekt? En mag ik vragen wat het gekost heeft? Bedank!

 5. Wat tof dat jij deze reis ook gaat maken! Het is echt een heel bijzondere ervaring. Je koopt inderdaad steeds een kaartje van de ene bestemming naar de andere. Je kunt er dus zo vaak uit als je wilt. Wij hebben de treinen van Sint Petersburg naar Moskou (sneltrein, EUR 47 voor 2 pers) en van Moskou naar Irkutsk (slaaptrein, 2e klas, EUR 320 voor 2 pers) zelf geboekt via eng.rzd.ru (officiële website van de Russische spoorwegen). Boeken kan wel pas een maand of 2 van te voren. Dus de rest hebben we via treinreiswinkel.nl gedaan. Anders kwamen we in tijdsnood voor de visums. De treinen van Irkutsk t/m Beijing inclusief 2 nachten gertent en 1 nacht guesthouse en transfers in Mongolië hebben we via Treinreiswinkel geboekt voor EUR 1160 voor 2 pers. En dan komt er nog wel bijna 800 euro aan visums bovenop voor 2 personen. Als je meer wilt weten, laat het weten! Wij zijn veel tijd kwijt geweest aan het uitzoeken, dus handig als iemand alvast wat tips kan geven. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check ook:

Koe Wildlife Friends Foundation Thailand
22/02
Het dragen van leer wordt nog steeds gezien als iets onschuldigs, terwijl het dragen van...
28/01
Australië is fantastisch. Niet alleen de natuur en de mensen maar vooral ook het eten!...
27/01
Toen wij net begonnen met plantaardig eten was dit ons vaste ontbijtje en sinds we...

Vetjebol kitchen essentials

Koksmes
Een goed scherp koksmes maakt het leven makkelijker
Koksmes

Bestel nu

Foodprocessor
Blenden, mixen en snijden. Met een foodprocessor kun je het allemaal
Foodprocessor

Bestel nu

Spiraalsnijder
Snijdt wortel, komkommer en courgette in slierten
Spiraalsnijder

Bestel nu

Slowjuicer
Maak groentesapjes bomvol vitamines en mineralen
Slowjuicer

Bestel nu

Ga direct naar

Blog Hotspots Recepten