We willen het liefst de hele wereld zien en ons niet laten tegenhouden omdat we plantaardig eten. En dat hoeft ook zeker niet! Met wat goede voorbereiding, kun je als vegan heel goed de Trans Mongolië Express nemen!

Het duurde even voordat we dit artikel online konden zetten, omdat we geen video’s konden uploaden op YouTube in China (veel social media en onder andere YouTube zijn geblokkeerd in China). Maar hier ie is dan: onze ervaring als vegan met de Trans Mongolië Express. Het is een lang verslag geworden, dus mocht je het interessant vinden, ga er dan goed voor zitten. 😉

Onderaan vind je een fotoverslag!

Check de video: Vegan in de Trans Mongolië Express - Deel 1
Check de video: Vegan in de Trans Mongolië Express - Deel 2

De Trans Mongolië Express stond al een tijdje op ons lijstje. Toen we besloten om een langere tijd te reizen wisten we direct dat we de reis wilden beginnen met een trein over de langste spoorlijn ter wereld. Het traject dat wij hebben genomen gaat vanaf Moskou, door Siberië, naar Mongolië, door de Gobi Woestijn met als eindpunt Beijing, China. Je kunt de treinreis in 1 keer doen, dan ben je in 6 dagen vanaf Moskou in Beijing. Maar 6 dagen achter elkaar in een trein zitten vonden wij best heftig en er zijn heel veel mooie plekken te zien onderweg, dus wij zijn er een aantal keer uitgegaan.

Trans Mongolië Express China

De reis

We zijn ruim 2 weken in Rusland geweest. Onze reis begon in Sint Petersburg, daarna door naar Moskou waar we op de Trans Siberië Express stapten. Onderweg stopten we in Irkutks bij het Baikalmeer en in Ulan-Ude, een klein stadje tegen de Mongoolse grens. Daarna was het tijd voor Mongolië. Hier sliepen we twee nachten in een traditionele Ger tent als nomaden. Dit was een fantastische ervaring! Ook verbleven we een nacht in de hoofdstad, Ulanbataar. Toen was het tijd voor Beijing, China!

In zowel Rusland als Mongolië en China spreken ze nauwelijks Engels, veganisme kennen ze op de meeste plekken niet en hun traditionele gerechten bestaan uit vlees en zuivelproducten. Dus hoe verging vegan zijn in de Trans Mongolië Express ons?

Om te beginnen alle tips op een rij, daarna lichten we ze verder toe.

Tips als vegan met de Trans Mongolie Express

 • Bereid je goed voor
 • Sla veel eten in
 • Kies voor accomodaties met een keuken
 • Geef je wensen aan
 • Wees flexibel
 • En geniet!

Bereid je goed voor

Voorbereiding is heel belangrijk, zeker in landen waar ze nauwelijks Engels spreken. We hadden in Amsterdam al een vegan paspoort gekocht bij Vega-life en we hebben Russisch, Mongools en Chinees op Google Translate offline gedownload. Zo konden we verpakkingen of menukaarten vertalen. Dit is echt heel handig!

Sla veel eten in

We hadden in Nederland al flink wat boodschappen ingeslagen, zoals bonen van HAK in een zak, groente noodles, Cliff bars, gedroogd fruit en we hadden zelfs fruithapjes voor baby’s in een handig meeneem-zakje. Niet ideaal eten natuurlijk, maar op die manier zijn we wel de treinreis doorgekomen! Voordat we de trein instappen kochten we vaak nog vers fruit en brood. Ook zorgden we altijd voor avondeten, omdat het eten in de trein niet vegan was en de dames van het restaurant ons ook niet begrepen. Dus kookten we steeds zelf bij het hostel en namen we dit mee in een bewaarbak. Zo’n bak is echt een aanrader, wij nemen heel vaak ons eigen eten mee, zo hoef je nooit halsoverkop iets te kopen wat je misschien liever niet eet en zit je dus nooit zonder eten.

Govinda Irkutsk Vegan

Accommodatie

We kiezen vaak voor een hostel in plaats van een hotel. Het scheelt in kosten, is vaak leuker met andere reizigers én hier heb je vaak een keuken. In Rusland en Mongolië hebben de hostels standaard een keuken, in China alleen niet. Als we een eigen keuken hebben, koken we regelmatig zelf. We maken dan ook vaak lunch voor als we een dag weggaan. Dit is vooral handig als je gaat hiken. Als je onderweg al eten kunt vinden, dan is dat vaak niet vegan.

Geef je wensen aan

In Mongolie sliepen we dus 2 nachten bij de locals in een Ger tent. Een prachtige locatie en de echte ‘Mongoolse ervaring’. We hadden dit in Nederland al geregeld, zodat we konden aangeven dat we veganist zijn. De gastvrouwen wisten eerst helemaal niet wat veganisme was, vegetarier kenden ze wel. Maar gelukkig sprak er één Engels en haar konden we dus uitleggen wat we wel en niet eten.  Zo kregen wij gebakken tofu, wanneer de rest gebakken ei kreeg en bij elke maaltijd kregen wij onze eigen pan met een veganistische maaltijd. Echt heel fijn! We werden door de dames ‘No Meat’ genoemd, zo wist iedereen wie wij waren, haha.

Flexibel

Met reizen moet je flexibel zijn, ook als het op eten aan komt en dus ook als veganist. Soms gaan dingen niet zoals je het zou willen maar daar moeten we soms maar mee omgaan en kijken hoe we het in het vervolg wel kunnen doen zoals wij het willen. Soms lastig, maar we hebben nu eenmaal de keuze gemaakt om te gaan reizen en daar hoort dit ook bij.

Moeilijke kant

Ondanks onze goede voorbereidingen voor de Trans Mongolië Express kun je niet op alles berekent zijn. Na 3 dagen treinen begonnen we ons toch een beetje futloos te voelen. Waarschijnlijk door de combinatie van vermoeidheid (slapen lukte ons niet zo goed in de trein) en  het gebrek aan vers eten. Op de 4e dag besloten we in het restaurant in de trein te eten. We vroegen om groente met kale rijst. Dit werd niet begrepen en we kregen groente met gesmolten kaas. We hebben geprobeerd de kaas eraf te halen, maar dit lukte uiteraard niet zo heel goed.

Verder blijft het uiteraard lastig om te zien hoe er in deze landen met dieren wordt omgegaan. In Mongolië zijn ze afhankelijk van hun dieren en ze gebruiken ze voor alles. Om spullen te vervoeren, om van a naar b te komen, om hun Ger tent te beschermen en om te eten. De dieren zijn behoorlijk afgericht en ze gaan dus niet zachtzinnig met de beestjes om. Lastig, maar dat gebeurt in Westerse landen ook, alleen dan achter de schermen. De dieren in Mongolië lopen in ieder geval hun hele leven vrij rond.

Advertentie

Bol.com Algemeen

Geniet!

Mocht je van plan zijn om te reizen met de Trans Mongolië Express als vegan: zeker doen! Het is een hele ervaring en je komt op bijzondere plekken. Ook het leven in de trein is een wereld op zich. Je kletst met iedereen en er ontstaat haast een kleine community, heel gezellig! Bereid je goed voor en dan kan het genieten beginnen!

Fotoverslag Trans Mongolië Express

Rode Plein Moskou
Rode Plein, Moskou, Rusland

Avocado Moskou Vegan
Avocado, Vegetarisch restaurant, Moskou, Rusland


3 dagen en 8 uur in de trein van Moskou naar Irkutsk, Rusland

Irkutsk RuslandIrkutsk, Rusland

Trans Mongolië Express Baikal

Baikalmeer, Rusland

Govinda, Vegetarisch restaurant, Rusland

Ulan Ude RuslandLenin’s Head, Ulan Ude, Rusland

Ulan Ude Rusland Uitzicht
Tempel op een heuvel, Ulan Ude, Rusland

Terelj Mongolië Landschap
Onderweg naar onze ger tent, Terelj, Mongolië

Gertent Terelj Mongolië
Ger tent waar we twee nachten in sliepen, Terelj, Mongolië

Terelj Mongolië Landschap
Prachtig uitgestrekt landschap, Terelj, Mongolië

Genghis Kahn Standbeeld Mongolië
Enorm standbeeld van Genghis Kahn, Mongolië

Trans Mongolië Express Trein
Uitzicht vanuit de trein, Mongolië


De Verboden Stad, Beijing, China


De Verboden Stad, Beijing, China


The Veggie Table, Vegan restaurant, Beijing, China


Vegan Hut, Vegan restaurant, Beijing, China


Fietsen door de Hutongs, Beijing, China

Mocht je ook met de Trans Mongolië Express willen gaan en wil je er nog meer over weten? Stuur ons dan een berichtje!

We schreven ook dit artikel waar we 6 tips geven om als vegan te reizen.

Benieuwd naar onze verdere reis? Volg ons dan op InstagramFacebook en YouTube!

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC3

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Tristan

Reacties

 1. He hallo,
  Wat een gave reis, deze willen wij volgend jaar ook gaan maken!
  Vraagje, in welke tijd van het jaar deden jullie de Trans Mongolië Express? En bij welke reisbureau hebben jullie de overnachtingen in de ger in Terelj geboekt?
  Alvast bedankt! Gr. Marlies

 2. Hi Marlies, Wat tof dat jullie deze reis ook gaan maken! Het is echt ontzettend bijzonder! Wij vertrokken 1 oktober. In Sint Petersburg en Moskou hebben we veel regen gehad. In Siberie was het perfect, zo rond de 0 graden. In Mongolië -10. Vanaf Siberie hebben we alleen maar zon gehad. Later in het jaar is het echt heel koud (wel heel tof om met een auto over Lake Baikal te gaan dan), dus dan moet je je er echt goed op kleden. Wij hebben het laatste deel van de reis via Treinreiswinkel geboekt. Via hen hebben we ook de overnachting voor de ger tent geregeld. Bij een Nederlandse man die getrouwd is met een Mongoolse vrouw. Was een fijne plek en heel goed eten (ook voor vegans). Mocht je nog meer vragen hebben, let me know! X Thera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

Organic Basics: duurzaam ondergoed
Organic Basics: duurzaam ondergoed Met 10% korting
Zelf havermelk maken
Zelf havermelk maken Goedkoop en snel te maken
5 x makkelijke vegan recepten
5 x makkelijke vegan recepten Als je weinig tijd hebt

Top 3 vegan boeken

Dit zijn onze favoriete vegan boeken.

Bekijk alle boeken

Advertentie

Refurbished telefoons en laptops

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC3

Check ook:

Vegan kip van oesterzwammen
28/08
We willen het liefst de hele wereld zien en ons niet laten tegenhouden omdat we...
Ecopods
21/08
We willen het liefst de hele wereld zien en ons niet laten tegenhouden omdat we...
Libanees flatbread
11/08
We willen het liefst de hele wereld zien en ons niet laten tegenhouden omdat we...

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC3

Volg Vetjebol op