Waarom vegan worden? 59 voordelen van een vegan lifestyle -natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen-. Dit is wat wij hebben ervaren na heel wat jaren als vegan te leven.

Vegan eten in Berlijn

59 voordelen van vegan zijn

 1. Ontdek plekken waar je anders nooit zou komen
  Als je tijdens een city trip trek krijgt, is het als veganist weleens lastig om direct plantaardig eten te vinden. Met apps als HappyCow kun je altijd genoeg vegetarische en vegan restaurants vinden, waar je ook bent. Soms moet je er wel een stukje voor om, maar hierdoor ontdek je hele nieuwe wijken en kom je vanzelf buiten de standaard toeristenplekken.
 2. Altijd iets om over te praten
  Op verjaardagen, etentjes, op het werk. Je hebt altijd een onderwerp en de meeste mensen zijn ook geïnteresseerd om te horen wat je dan nog wél eet.
 3. Je gaat bewuster over dingen nadenken
  Er zit eigenlijk altijd een reden achter waarom je vegan bent geworden. Dit zet je aan het denken, ook over andere dingen in het leven.
 4. Onderdeel van een leuke community
  Inmiddels zijn er aardig wat vegans en deze groep blijft alleen maar groeien (YAY!). Het zijn gelijkgestemde dus grote kans dat het wel klikt. Ga naar vegan potlucks, vegan festivals of ontmoet ze via Instagram.
 5. Nooit meer last van een opgeblazen gevoel
  Je eet meer licht verteerbaar voedsel en je krijgt meer vezels binnen die zorgen voor een betere vertering van het voedsel.
 6. Als eerste je eten in het vliegtuig
  Ga je op vakantie en zit er bij je vlucht een maaltijd inbegrepen? Geef dan tijdens het online inchecken aan dat je een veganistische maaltijd wilt. Dan krijg je meestal als eerste je eten en zal iedereen je vragend en hongerig aankijken. 😉 Eet smakelijk!
 7. Sla met gemak de zoveelste traktatie op je werk over
  Je eet dat taartje waar koeienmelk en kippeneieren in zit niet. Zo simpel is het. Geen getwijfel. Jouw overtuiging gaat verder dan: ‘maar het is zo lekker’. Dat scheelt weer in de calorieën!
 8. Minder troep in je lichaam
  Omdat  dieren vaak met veel op elkaar leven in de bio-industrie krijgen ze meestal antibiotica. Daarnaast krijgen veel dieren extra hormonen toegediend. Dit krijg jij allemaal niet binnen!
 9. Ontdek wat echte smaak is
  Je eet (waarschijnlijk) meer puur voedsel, waardoor je smaakpapillen gereset worden en je smaken veel beter ervaart.
 10. Nooit meer aan de lijn
  Als het goed is (en je niet te veel vegan taartjes eet 😉 ) blijf je zonder moeite te doen op gewicht of val je in het begin misschien zelfs af. En je wordt een stuk fitter!
 11. Heel veel lekker eten
  Ja, er zijn vegan taartjes, vegan kazen, vegan donuts, vegan alles! Maar ontdek ook eens alle lekkere groente en fruitsoorten.
  Voordelen van vegan zijn
  Vegan hotdogs bij Dogma in Utrecht

 12. Veel afwisseling in voedsel
  Je bent meer bezig met je voedingsstoffen, waardoor je gevarieerd eet.
 13. Je beperkt de opwarming van de aarde voor een heel groot deel
  De vee-industrie is nog steeds de meest vervuilende sector ter wereld. Eet je niets dierlijks, dan doe je hier niet aan mee.
 14. Bespaar een hele berg water
  De productie van een kilo rundvlees kost in totaal 15.000 liter water, een kilo varkensvlees 6.000 liter en een kilo kip 4.300 liter (Bron: Wakker Dier). Hier ben jij dus niet verantwoordelijk voor.
 15. Langer douchen
  Geen dierlijke producten eten, betekent dat je langer kunt douchen met minder schuldgevoel. Een dag zonder rundvlees bespaart evenveel water als een maand niet douchen.
 16. Verbruik minder land
  De vee-industrie neemt 45 procent van al het land ter wereld in beslag (Bron: Cowspiracy).
 17. Voorkom uitsterven van plant- en diersoorten
  De 30 procent van het landoppervlak dat nu gebruikt wordt voor de vee-industrie was eerst het leefgebied van wildlife. De vee-industrie is de grootste veroorzaker van ontbossing en vervuiling van de bodem waardoor plant- en diersoorten uitsterven (Bron: Cowspiracy).
 18. Bespaar levens
  Een vegetariër bespaart gemiddeld 727 dieren in zijn of haar hele leven. Een vegan nog veel meer (Bron: Wakker Dier).
 19. Voorkom mishandeling
  De vee-industrie is barbaars en dieren worden vreselijk behandelt.
 20. Werk niet mee aan slavernij
  Dieren in de bio-industrie, in laboratoria, de dierentuin of het circus zijn een slaaf van de mens geworden. Ze zijn alleen in leven om de mens te dienen. Hier doe jij niet aan mee.
 21. Helpt mee tegen overbevissing
  90 tot 100 miljoen vissen worden elk jaar uit de oceanen gevist voor consumptie(Bron: Cowspiracy).
 22. Vermindert afvalproductie
  Een boerderij met 2,500 melkkoeien produceert dezelfde hoeveelheid afval als een stad met 411,000 inwoners (Bron: Cowspiracy).
 23. Verminderd het kappen van (regen)woud
  136 miljoen hectare regenwoud is gekapt voor de vee-industrie. Bijvoorbeeld voor sojaplantages (waar dierenvoedsel van gemaakt wordt en leefgebied voor de dieren (Bron: Cowspiracy).
 24. Minder vaak ziek
  Je eet gezonder, waardoor je een betere weerstand hebt.
 25. Je bent vooruitstrevend
  Nog niet iedereen heeft het door, maar dit is de toekomst!
 26. Je werkt mee aan een betere toekomst
  Voor jezelf, de aarde en de dieren.
 27. Je inspireert anderen om zijn of haar eigen keuzes te maken
  Je maakt een keuze waar niet iedereen achterstaat, maar je doet het wel. Wie weet inspireer je mensen om je heen om ook te staan waarvoor ze willen staan.
 28. Je deelt enorm veel waardevolle kennis
  Je hebt je verdiept in de redenen om veganistisch te leven en deze kennis deel je met je omgeving door simpelweg vegan te zijn.
 29. Leer mensen nieuwe dingen
  Veel mensen hebben niet de kennis die jij hebt en jij kunt ze dus van alles leren over gezondheid, het milieu en dierenwelzijn.
 30. Meer voedingsstoffen in minder calorieën
  Plantaardig voedsel bevat over het algemeen minder calorieën dan dierlijk voedsel, maar wel meer voedingsstoffen. Denk aan alle vitamines, mineralen en vezels in groente en fruit.
 31. Verlaagt je kans op chronische ziektes
  Uit een studie met 15,000 vegetariërs en een algemene groep mensen is gebleken dat de vegetariërs een lager niveau van chronische ziektes in zich had, in vergelijking tot de algemene groep. Eieren zitten vol met cholesterol die in verband wordt gebracht met hartziekte en de hormonen in zuivel wordt ook wel geassocieerd met een verhoging op het risico op kanker (Bron: NutrionFacts.org).
 32. Je bespaart op medicijnen
  Minder vaak ziek, minder medicijnen!
 33. Je voelt je fitter
  Doordat je beter en gevarieerder eet, heb je veel meer energie.
 34. Je stoelgang werkt beter
  In groente en fruit zitten heel veel vezels. Vlees bevat helemaal geen vezels. We zouden volgens een internationale aanbeveling 25 gram vezels per dag moeten eten. Maar gemiddeld wordt er slechts 2 gram per dag gegeten. Terwijl je vezels juist hard nodig hebt voor een goede darmwerking.
 35. Minder snoepen
  Plantaardig voedsel vult je maag meer, waardoor je minder snel honger hebt.
 36. Ervaar het ultieme geluk van het vinden van vegan eten
  Je loopt in een vreemde stad en stuit ineens tegen een vegan restaurantje of bij je vaste supermarkt verkopen ze plotseling vegan kaas. Dát is geluk!
 37. Je leert koken
  Veel vegan producten zijn (nog niet) kant-en-klaar te koop (wat ook maar goed is, want vers is altijd beter), daarom maak je veel zelf en ga je lekker experimenteren in de keuken.Vegan tofu saté
  Bekijk hier het recept van deze tofu saté
 38. Je wordt mega creatief
  Elk gerecht weet jij te veganizen en zelf in een vleesrestaurant weet jij de gerechten zo te combineren waardoor er toch iets vegans te maken valt.
 39. Voed je ouders op in plaats van andersom
  Je kunt hen alles leren over gezonde voeding en hoe we de aarde een beetje beter kunnen behandelen.
 40. Je hoeft nooit meer melk van iemand anders moeder te drinken
  De gedachte alleen al. Bah.
 41. Je vindt andere kledingmerken
  Wol, leer, zijde. Dat draag je niet meer. Er zijn zoveel toffe vegan kledingmerken. Wij hebben hebben onze favoriete merken op een rijtje gezet.
 42. Kom erachter watvoor troep er allemaal in verpakt eten zit
  Ineens ga je de ingrediëntenlijsten checken om te zien of iets vegan is en dan kom je ook achter heel veel andere dingen…
 43. Je hebt meer levenslust en bent vrolijker
  Je doet iets goeds voor de wereld en bovendien ga je je door gezond plantaardig eten ook een stuk beter voelen.
 44. Minder kans op voedselvergiftiging
  Vlees is vaak een paradijsje voor ziektekiemen en bacteriën. Daar heb jij geen last van. Eet gerust een groentecurry van een foodkraampje op een markt in Thailand.
 45. Nooit meer bloed eten
  Want dat is gewoon smerig.
 46. Verspil minder voedsel
  Je gaat bewuster met voedsel om en gooit het dus ook minder snel weg.
 47. Verklein je ecologische voetafdruk
  Je verbruikt minder water, zorgt voor minder schadelijke uitstoot, neemt minder ruimte in op de aarde en gaat beter om met de oceanen. Heel leuk, doe bij WNF de check om te kijken hoe groot jouw voetafdruk is.
 48. Houd oprecht van alle dieren
  Veel mensen zeggen dat ze van dieren houden. Maar hoe kun je ze dan nog wel eten?
 49. Duurzamer leven
  Veganistisch leven is automatisch duurzamer leven, omdat de vee-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld is.
 50. Nooit meer zorgen om een te hoog cholesterol
  In plantaardig eten zit geen cholesterol.
 51. Je krijgt een betere huid
  Acne en zuivel wordt met elkaar in verband gebracht. De hormonen die in zuivel zitten kunnen zich uiten in je huid, wat puistjes en acne kan veroorzaken.
 52. Geen onnodig lijden voor genot
  Dieren worden uitgebuit, mishandeld, volgespoten met hormonen en antibiotica, gebruikt en uiteindelijk vermoord. Dit hoef jij niet op je geweten te hebben.
 53. Je maakt de wereld een stukje vriendelijker
  Hoe moeten we ooit vrede sluiten als we elke dag onnodig dieren doden en eten?!
 54. An apple a day keeps the doctor away
  Die uitspraak bestaat niet voor niets.
 55. Je begrijpt dat dieren ook gevoelens hebben
  Elke dier is een individu met zijn of haar eigen karakter. Kijk eens naar dit filmpje, dít kunnen koeien dus allemaal:

 56. Bespaar op boodschappen
  Veel mensen denken dat vegan eten duur is. Het tegendeel is waar. Groente, fruit en bonen zijn juist heel goedkoop. Je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt.
 57. Alles gebaseerd op feiten
  Er zijn zoveel goede feiten om vegan te worden, dan je altijd zeker weet dat je het juiste doet.
 58. Je krijgt een bredere kijk op de wereld
  Jij hebt gekozen om als vegan te leven en daar heb je waarschijnlijk vele redenen voor. Je waardeert andere mensen meer die ook een bewuste keuze maken en bent benieuwd naar hun beweegredenen.
 59. Geeft je een goed geweten
  Jij draagt niet mee aan de uitbuiting van dieren, jij gaat een stuk beter met de aarde om, jij bent bewust van wat je in je lichaam stopt. Kortom jij hebt respect voor jezelf, de aarde en voor alle levende individuen.

Wat zijn jouw voordelen van vegan zijn? Welke reden moet nog worden toegevoegd aan deze lijst?

Vetjebol is ook te vinden op InstagramFacebook en YouTube voor nog veel meer vegan inspiratie!

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC3

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

Organic Basics: duurzaam ondergoed
Organic Basics: duurzaam ondergoed Met 10% korting
Zelf havermelk maken
Zelf havermelk maken Goedkoop en snel te maken
5 x makkelijke vegan recepten
5 x makkelijke vegan recepten Als je weinig tijd hebt

Top 3 vegan boeken

Dit zijn onze favoriete vegan boeken.

Bekijk alle boeken

Advertentie

Duurzame huishoudartikelen en cosmetica

Advertentie

Refurbished telefoons en laptops

Check ook:

Vegan kip van oesterzwammen
28/08
Waarom vegan worden? 59 voordelen van een vegan lifestyle -natuurlijk zijn er nog veel meer...
Ecopods
21/08
Waarom vegan worden? 59 voordelen van een vegan lifestyle -natuurlijk zijn er nog veel meer...
Libanees flatbread
11/08
Waarom vegan worden? 59 voordelen van een vegan lifestyle -natuurlijk zijn er nog veel meer...

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC3

Volg Vetjebol op