Vragenvuur Jelle Derckx van GROWTHINKERS

Wie inspireert jou?

''Op dit moment zijn het er 2: Vera Helleman en het stoïcisme, dat is een Griekse filosofische stroming. Met de 3 grootste namen: Seneca, Epictetus, en Marcus Aurelius.''

Wat is de belangrijkste les die je ooit geleerd hebt?

''Werk en leef naar je hart.''

Wanneer ervaar jij ultiem geluk?

''Als ik met innerlijke rust volledig in het nu ben en datgene doe waarvan ik weet dat het voor mij op de langere termijn het belangrijkste is. Dan het liefst op een hele mooie plek in de natuur, met mijn geliefde naast me en een goede kop koffie.''

Wat is jullie missie?

''Mensen inspireren wat betreft persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Zodra je bewuster wordt, ga je ook anders denken en anders kijken naar dingen en van daaruit ga je vervolgens actie ondernemen en groei je als mens. Ik geloof dat als je bewuster wordt, ook het betere gaat doen voor de wereld.''

Jelle Derckx is acteur en blogger. Op GROWTHINKERS.nl deelt hij samen met zijn vriendin alles over minimalisme, duurzaamheid en persoonlijke groei. In 2015 bracht hij het zelfhulpboek ‘IK & MIJN LEVEN’ uit. En sinds een paar maanden eet hij ook plantaardig! Jelle is een idealistische realist en heeft de drive om de wereld een stukje beter te maken. Die drive delen wij met hem en daarom was het ontzettend inspirerend om Jelle te spreken over zijn werk en visies op het leven.

Advertentie

Organic Basics 10% kortingscode: VETJEOBC3

Ik ben erg benieuwd, je eet sinds een paar maanden plantaardig. Hoe bevalt dat?

”Heel goed. Ik voel me fitter en gezonder. Ik zou het niet meer anders willen.”

Wat heb je gestudeerd?

”In 2003 ben ik begonnen aan de Toneelschool in Utrecht. Toen ik afstudeerde was ik 23.’’

Onbewust wilde ik een leven gaan leiden met meer betekenis, voor anderen, en voor de wereld

Waarom zijn jullie GROWTHINKERS gestart?

”Na mijn studie aan de toneelschool ben ik gaan reizen door Brazilië. Ik had het boek ‘Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill bij me. Deze reis en dit boek hebben mijn leven 180 graden omgedraaid. Het heeft mij bewuster gemaakt over hoe ik was gaan handelen en denken door mijn verleden. Eerst was ik gewoon Jelle die deed wat hij als ’normaal’ geleerd had. Mede door het boek ontdekte ik hoe ik kon zien wat er in mijn hoofd gebeurde en hoe ik daar iets aan kon doen. Ik ben er daarna mee aan de slag gegaan en heb tijd voor mezelf genomen. In die tijd heb ik veel boeken en blogs gelezen over persoonlijke ontwikkeling, waaronder die van Leo Babauta, Zen Habits. Ik voelde dat ik meer voldoening uit mijn leven en werk kon halen. Onbewust wilde ik een leven gaan leiden met meer betekenis, voor anderen en voor de wereld.”

Interview Growthinkers

Hoe zijn jullie GROWTHINKERS gestart?

”In 2013 ben ik begonnen met mijn eigen blog: lijstjes.info. Ik schreef over persoonlijke groei en minimalisme. Ik had als doel gesteld om maximaal 100 spullen te bezitten, en probeerde daar de hele tijd onder te zitten. Inmiddels heb ik dit wel losgelaten. Nu heb ik tussen de 100 en de 150 spullen. Bij alles wat er binnenkomt, evalueer ik of ik het wil houden en of het waarde toevoegt. Ik ben bewuster gaan nadenken over wat ik koop. Daar komt ook duurzaamheid bij kijken. Ik wil goede initiatieven steunen en baseer daar mijn aankopen op. Vorig jaar ben ik met mijn vriendin op wereldreis gegaan en toen hebben we het plan voor GROWTHINKERS bedacht. In oktober 2016 zijn we gestart.”

Laat je werk mee veranderen met hoe jij verandert

Hoe verdienen jullie geld aan GROWTHINKERS?

”We verdienen geld aan GROWTHINKERS door affiliate links, de 2 courses die we aanbieden, met het boek ‘IK & MIJN LEVEN’ dat ik heb geschreven en samenwerking met andere bedrijven.”

Wat is voor jou belangrijk in je werk?

”Laat je werk mee veranderen met hoe jij verandert. Zorg vooral dat je werk niet vastligt op één identiteit. Carrières kunnen gevaarlijk zijn, omdat je alles baseert op dat ene. Bijvoorbeeld: ik ben accountmanager dus daar baseer ik mijn hele sociale identiteit op. Mijn collega’s worden automatisch de mensen waar ik het meeste mee om ga. Terwijl je veel meer bent dan die baan. Uiteindelijk ben je jezelf en kun je daarvan je werk maken. Ik geloof dat ieder mens creatief is en dat we allemaal iets willen geven aan een ander. Natuurlijk ben ik een uitzondering maar ik denk dat iedereen zijn eigen leven kan creëren, ook naast een baan. Ik ben een idealist maar wil ook de realiteit blijven zien. Ik denk dat er een gulden middenweg te vinden is tussen je idealen verspreiden en kijken hoe je geld verdient.

Ik geloof dat als je bewuster wordt, ook het betere gaat doen voor de wereld

Je schreef het boek ‘IK & MIJN LEVEN’, een zelfhulpboek om mensen te helpen bij het oplossen van hun problemen. Hoe kwam je aan de kennis en inspiratie om dit boek te schrijven?

”Ik geloof dat we allemaal een inspirator kunnen zijn en mensen kunnen inspireren. Door de kennis die ik heb opgedaan over persoonlijke groei en door mijn eigen ervaring ben ik begonnen met dit boek. Ik ben levensvragen van mensen gaan beantwoorden en heb daar een collectie van gemaakt. Ik wilde mensen helpen met het oplossen van problemen en mensen inspireren en vond een boek, waarin dit gebundeld wordt, een mooi begin.”

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

”Ik heb vaak één bepaald doel voor die dag, bijvoorbeeld een video maken of een artikel schrijven. Maar ik probeer altijd op de dag zelf te kijken waar ik me die dag het fijnst bij voel. Ik heb een video gemaakt over werken en leven naar mijn hart. Dus elke dag voelen waar je heen wilt. Het komt erop neer dat ik elke dag probeer te bewegen en te creëren in plaats van te consumeren. Dat zijn eigenlijk mijn ‘regels’ van de dag.”

Wat is het leukste aan je werk?

Dat ik de vrijheid heb om te maken wat ik wil maken en te doen wat ik wil doen en daar anderen mee inspireer. Dus dat ik fijne berichtjes krijg en dat mijn werk betekenisvol is. Ook kan ik tijd voor mezelf inplannen. Mijn werk is heel gevarieerd. Het ene moment geef ik een lezing, het volgende moment schrijf ik een artikel. En ik ontmoet heel veel inspirerende mensen, die dezelfde waarden en visie delen. Dit vind ik heel fijn en ook belangrijk. Want door deze mensen groei ik ook weer.”

Zijn er ook minder leuke dingen?

”Soms is het lastig dat je de ‘War of Art’ voelt. Dat is een boek van Steven Pressfield, de oorlog van het creëren. Dat is het zitten en de lege pagina zien. Het is de struggle om steeds weer jezelf ertoe te zetten om iets te gaan maken. Soms heb ik dagen dat ik aan niets toe kom. Dan is het de kunst om mezelf niet te straffen maar dat er gewoon te laten zijn. Van daaruit ontstaat er altijd weer de inspiratie voor iets nieuws.

Ik word zo blij van duurzame initiatieven

Hoe ziet de perfecte wereld eruit voor jou?

‘’In een perfecte wereld voor mij zijn mensen bewust van wat er gebeurt in de wereld en kijken ze voor zichzelf wat ze kunnen doen. Daarom word ik zo blij van duurzame initiatieven en van bijvoorbeeld jullie, wat jullie doen met Vetjebol.”

Wat kunnen we in de toekomst nog van GROWTHINKERS verwachten?

”GROWTHINKERS verandert, omdat wij veranderen. Ik wil het liefst zoveel mogelijk mensen bereiken, dat zit hem niet in hoeveel volgers je hebt, maar hoeveel mensen echt naar je verhaal luisteren en geïnspireerd worden. Ik wil het niet vastleggen, “Life is what happens while you’re busy making other plans”

3 levenstips van Jelle

  • Het normale is niet normaal.
  • Vlucht niet in genot, maar blijf leren en jezelf inspireren.
  • Deel jouw veranderingen met enthousiasme en zie anderen inspireren als een spel.

Nieuwsgierig geworden naar Jelle? Hij is spreker op het Happinez Festival. Je kunt hem ook vinden op GROWTHINKERS.nl of op YouTube.

Lees ook de interviews met Tessa Moorman van The Green HappinessIJsbrand Straatman van The Healthy Heart en sustainable fashion en lifestyle expert Marieke Eyskoot!

Wie zou jij nog graag voorbij zien komen in ‘Groen Ondernemen’? Laat het ons weten door een reactie achter te laten!

Volg Vetjebol ook op Instagram, Facebook en YouTube!

Advertentie

Duurzame huishoudartikelen en cosmetica

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

Organic Basics: duurzaam ondergoed
Organic Basics: duurzaam ondergoed Met 10% korting
Zelf havermelk maken
Zelf havermelk maken Goedkoop en snel te maken
5 x makkelijke vegan recepten
5 x makkelijke vegan recepten Als je weinig tijd hebt

Top 3 vegan boeken

Dit zijn onze favoriete vegan boeken.

Bekijk alle boeken

Advertentie

Refurbished telefoons en laptops

Advertentie

Duurzame DIY cosmetica

Natural Heroes

Check ook:

Vegan kip van oesterzwammen
28/08
Jelle Derckx is acteur en blogger. Op GROWTHINKERS.nl deelt hij samen met zijn vriendin alles over minimalisme, duurzaamheid...
Ecopods
21/08
Jelle Derckx is acteur en blogger. Op GROWTHINKERS.nl deelt hij samen met zijn vriendin alles over minimalisme, duurzaamheid...
Libanees flatbread
11/08
Jelle Derckx is acteur en blogger. Op GROWTHINKERS.nl deelt hij samen met zijn vriendin alles over minimalisme, duurzaamheid...

Advertentie

Duurzame DIY cosmetica

Natural Heroes

Volg Vetjebol op